StoryEditor
ProstorijaLjetna maštanja

Renovirana hacijenda na obali: luksuzno zdanje na zabačenom otoku osvaja tradicijom, ali i modernim detaljima, zavirite u njegovu unutrašnjost

28. srpnja 2018. - 15:15

Da, ova je kuća toliko luksuzna da većina o njoj može samo sanjati, pa nam kao takva može izazvati tek frustracije. I, istina, nema tu neke otkačene originalnosti ni inovativnog dizajna iz kojega bismo mogli naučiti nešto novo. No, ona je jednostavno toliko lijepa da joj nismo mogli odoljeti. Pa, eto, za ljetna maštarenja o idealnom mjestu za godišnji odmor, ili ako ste od većih apetita; o željenom ambijentu vašeg doma, ili vikendice, neka ovo bude jedna od kulisa koja vam na lice izvlači osmijeh.

Prije mnogo godina izgrađena kao hacijenda veleposjednika na tada još zabačenom otoku Ibizi, ova je građevina nedavno zasjala u novom ruhu, transformiravši se u mjesto gdje snovi s dvije noge stoje na zemlji.

Upravo je ta "uzemljena" ideja na neki način poslužila kao misao vodilja dizajna, koji nadahnut bojama ljetne otočne pustoši tvori povezani koncept prostora, koji teče iz sobe u sobu, obavijajući se oko intimnog atrija ispunjenog zelenilom, s druge se strane otvarajući prostranstvu mora.

Grubo obrađene grede za dozu rustike

Interijer, obilježen bojom pijeska, prozračan je zahvaljujući otvorenom planu koji centralne prostorije povezuje u cjelinu, bez pregradnih zidova i suvišnih vrata. Jednostavnost kao osnovna odlika dizajna prostrane dvokatnice očituje se kroz blijede podove obložene epoksi smolom koji se protežu cijelom unutrašnjošću, te u naizgled beskonačnoj bjelini zidova ˝okrunjenima˝ hrastovim krovištem, čije grubo obrađene grede priču začinjavaju dozom rustike, kako i priliči bogatoj povijesti ove suvremene vile.

 

 


U tradicionalnoj mediteranskoj maniri kuhinjski i kupaonski elementi uzidani su, te zatvoreni vratnicama izrađenima od hrastovih dasaka, koje asociraju jednako na ruralne kao i obalne otočne vizure. Isti se motiv pojavljuje i kao centralna kompozicija na zidu dnevnog boravka, gdje je rustikalni dojam pojačan drvenim stolom, pokojom starinskom stolicom ili drugim vintage komadom, kao i bogatom galerijom crno-bijelih fotografija koje oslikavaju obiteljsku i povijest same kuće.

Doza prozračnosti ovdje je potencirana staklenim svjetiljkama i vazama, ali i odabirom boja tekstila, a pogotovo prugastim ukrasnim jastucima i bijelim lanenim zavjesama. U drugim dijelovima kuće namijenjenima opuštanju i druženju nalazimo i detalje u plavoj, tirkiznoj i narančastoj boji, koje se provlače kroz 'ikat' uzorke, dajući ovom domu snažan ljetni pečat.

Koketiranje s 'industrial' stilom

Toplina je, osim drvenim elementima, u prostor unesena mjestimičnim tepisima od jute, koja se pojavljuje i na drugim dekorativnim, kao i upotrebnim elementima, dok je decentno koketiranje s vintage industrial stilom, ali samo u dozi koju karakter kuće zahtijeva, postignuto nešto hladnijim elementima. U unutrašnjosti tako nalazimo jednostavne crne svjetiljke, metalnih okvira i oštrih rubova, koje se nadovezuju na aluminijske prozore u istoj boji, nudeći tračak protuteže neutralnoj paleti svjetlijih tonova.

 

 

 

 


Prostor za blagovanje se, izborom stolica modernističkog "shell", odnosno školjkastog oblika, nameće kao suvremena zona, i funkcijom namijenjena aktualnim temama, a koja u srcu doma jednostavnošću dvaju uparenih tonova odražava cjelokupan stil uređenja.

Tek u stražnjem dvorištu, koje uz travnjak obrubljen njegovanim zelenilom krije prostrani tirkizni bazen, u natkrivenom djelu nalazimo nešto drugačije osmišljen prostor. Ovim lounge dijelom na otvorenom, uz trendi 'industrial' stolice, u costal maniri dominira tamnoplava boja suprotstavljena bijeloj, koja uz mnoštvo drvenih i slamnatih detalja, u tihoj oazi zelenila, daleko od vreve party destinacija, najslikovitije dočarava prizore one Ibize o kakvoj rado maštamo.

 

 

 

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 17:15