StoryEditor
Prostorijapogled na sve 4 strane

Razgledajte moderno uređen prostrani stan u renoviranoj kući u samom centru Splita

Piše PSD.
5. travnja 2014. - 19:41
Više od dvjesto četvornih metara supermodernoga stambenog prostora u Splitu se, u ovoj priči, smjestilo nedaleko od gradskog središta u sanjivom, starom “kvartu” s pomalo gospodskom patinom. Onom kakvoga nikad ne bi za život izabrali pripadnici tzv. skorojevićke elite i došljaci duboka džepa, nego uistinu netko “gradskog” ukusa.

Predzadnji kat male katnice prije renoviranja koje je potrajalo više od dvije godine(!) ranije je bio - šufit. Dakle, nadograđen je još jedan kat, svi potrebni nosivi stupovi i uopće sve što je bilo tehnički i umjetnički potrebno za ugodan život i stanovanje. A s obzirom na to da je u familiji koja nas je ugostila u njemu i jedna diplomirana povjesničarka umjetnosti, nismo ni sumnjali da će biti predmeta koji uz ukrasnu imaju i muzejsku vrijednost... Poput, recimo, prekrasnog ogledala iz 16. stoljeća, s prijelaza renesanse u barok, koji krasi dnevni boravak od čak pedesetak četvornih metara.

Sa svojim kolosalnim, dimenzijama prikladnim i za palaču, te kitnjastim okvirom boje starog zlata koji uistinu više vuče na barok nego na “pročišćeno” razdoblje koje mu je prethodilo - ruku na srce - podsjeća na replike kakve se mogu kupiti u suvremenim salonima namještaja; ali samo dok mu se ne približimo.

Nešto mlađi original koji pak datira iz vremena secesije, divan primjerak građanske umjetnosti s početka dvadesetog stoljeća visi, pak, u kuhinji, koju također - kao i dnevni boravak - krasi nekoliko ulja na platnu velikih majstora, a blagovaonica je odijeljena od niše.

Ono što je zajednički nazivnik svim prostorijama u stanu je, moramo primijetiti, dizajnerski namještaj. Na pokućstvu se uistinu nije štedjelo, i zbog toga stan koji “gleda” na sve četiri strane svijeta ima dodatnu vrijednost.

Dvadesetak “kvadrata” zbog kojih su naši domaćini perfekcionistički negodovali, a nama su se eto baš svidjeli, jest pomalo ležerno neuredna bašta na sjeveru, koja se nadovezuje na luksuzan dnevni dio. Na njoj je udobna sjedaća garnitura i sva sila ukrasnog i začinskog bilja, što sve skupa podsjeća na kućni botanički vrt i lounge-dio na otvorenom u jednom.

Jedno veliko stablo u lončanici raste i u dnevnom boravku, gdje od ljepota još izdvajamo ukrasnu secesijsku petrolejku, blistavi retroormarić kupljen u Retocentru, bakrenu glavu Marka Marulića u interpretaciji kipara Kuzme Kovačića, te biblioteku koja svjedoči o visokoj naobrazbi i sofisticiranu ukusu osoba koje u njemu žive. Osim niza naslova s tematikom umjetnosti i povijesti umjetnosti, zamjećujemo i niz popularnih putopisnih knjiga splitskog pisca i enigmatičara Roberta Pauletića.

Osobito zanimljiv moderan detalj jedna je golema trešnja kao podni ukras u tanjuru, kupljena ove godine na skijanju, informira nas šarmantna domaćica, uz napomenu da je trešnja nastala iz finog dlijeta njemačkog skulptora.

A uz dnevni boravak koji nas je najviše očarao, prošetali smo kroz još četiri ukusno i luksuzno uređene sobe (bračnu, dvije dječje i radnu sobu), dva sanitarna čvora, dvije terase...

U stanu okruženom drvećem i istodobno tako blizu, a opet tako daleko od gradske vreve nezanimljiv nije čak ni hodnik. Pod čini kombinacija mramora i afričkog dossier-drva, a pri dnu dijela koji kuhinju i “boravak” odjeljuje finim kliznim vratima ukrašen je - kao i ostatak stana - pomno osmišljenim cvjetnim aranžmanima poznatog splitskog florista.

Eh, skoro pa zaboravismo spomenuti garderobu...

lenka gospodnetić
snimio: jadran babić / cropixIzdvojeno

11. kolovoz 2020 06:06