StoryEditor
Prostorijaenergija

Pucketanje drva je romantično, no brz život traži praktičnost

Piše PSD.
16. studenog 2012. - 13:51

Uoči nove zime zadnji je trenutak za odluku kako zagrijati kuću ili stan, a ova će odluka ponajprije ovisiti o platežnoj moći, vrsti stambenog prostora ili jednostavno o – ukusima.

Svatko tko je jednom probao grijanje na drva reći će da je ono “broj jedan” te da je svakako najbolji način grijanja kada je u pitanju zdravlje čovjeka. Zato i nije čudno što se drva i peći na drva koje smo prije par godina gurnuli u podrum ponovno vraćaju u upotrebu.

Metar drva stoji oko 400 kuna, a koliko metara drva će se potrošiti ovisi o kraju u kojem živite, položaju kuće ili stana i naravno kvadraturi stana. Za grijanje je, kako upućeni kažu, najbolja bukovina, zatim grabovina i hrastovina, u Dalmaciji česmina.

Najsretniji su svakako oni koji na svojoj zemlji imaju stara debla pa ih ovih dana brižno pripremaju za nadolazeću zimu.

Osim za klasične peći, drva se mogu koristiti i za centralno te za podno grijanje, no u ovim slučajevima treba znatno više drva za ogrjev.

Jedna od mana ovoga načina grijanja je nečistoća jer drva sa sobom nose prašinu, sitne ostatke od drva pa u blizini uvijek treba imati metlicu.

Upravo zbog ove nečistoće mnogi su se umjesto za drva odlučili za grijanje na struju, a peći na drva zamijenili klima-uređajima. Koliko će se struje mjesečno potrošiti na grijanje opet ovisi o kvadraturi doma i njegovu položaju, odnosno koji uređaj koristite za grijanje.

Stručnjake smo upitali koliko će se struje mjesečno potrošiti za stan od 60 kvadrata. Usporedili smo termoakumulacijsku peć, kalorifer i klima-uređaj. Ako su svi navedeni uređaji snage 3 kW, evo koliko bismo potrošili:

1. Termoakumulacijska peć 590 kuna ako radi 12 sati noću (puni se) i 9 sati danju.
2. Kalorifer 740 kuna ako radi samo po višoj tarifi, odnosno 7 sati danju.
3. Klima-uređaj 740 kuna ako radi samo po višoj tarifi, odnosno 7 sati danju.

Vrlo ugodno, posebno za centralno grijanje, je loživo ulje, no i njegova potrošnja ovisi o veličini stana, broju radijatora, položaju kuće ili stana itd.

Podno grijanje zasniva se na tzv. grijaćem filmu koji je idealno rješenje za stanove i kuće jer ne zauzima prostor (nema kotla, kotlovnice, radijatora...).  

Toplinu predaje zračenjem - zidovima, predmetima, ljudima životinjama i biljkama. Toplinu pod, zidovi i predmeti polako i jednolično predaju u prostor zagrijavajući zrak. Na ovaj način dolazimo do velikih zagrijanih površina “radijatora” (tzv. plošno grijanje).

Temperatura zidova, predmeta i namještaja u sobi uvijek je veća od okolnog zraka, pa tako ne može doći do stvaranja “hladnih mostova”, odnosno kondenzacije na zidovima i ne dolazi do stvaranja plijesni.
Grijaći film zagrijava prostor od poda do stropa s minimalnom temperaturnom razlikom. Temperatura kod standardne visine prostorije mjerena kod stropa iznosi samo od 1°C do 2°C više u odnosu na onu mjerenu 10 cm od poda. Kod uobičajenih grijanja ta razlika je od 6 do 8°C.

Podno grijanje je vrlo popularno u svijetu, a sve više se koristi i kod nas. Dakako, najprije treba provesti cijeli sustav u kući ili stanu. Kako bi trgovci privukli kupce, često se objavljuju promotivne cijene pa se tako dobavlja i postavlja podno grijanje vrhunskih proizvođača po samo 150 kuna po četvornome metru, uz minimalnu kvadraturu od 60 metara četvornih. U navedenu cijenu uključeno je postavljanje i materijala svih elemenata podnoga grijanja.

No, bez obzira na to hoće li vam iz peći pucketati drva ili će vas grijati klima-uređaj sa zida ili ćete se utopliti radijatorima, jedno je sigurno - svi će željeti da nam ova zima bude ugodna, topla i, naravno, da što brže prođe.    

OJDANA KOHAREVIĆ

Koliko sve to košta?

•• LOŽIVO ULJE Cijena litre loživa ulja je 7 kuna, ako se uzme u obzir da za zimu treba oko 2 tisuće litara, za takvu vrstu grijanja potrošit ćete 14 tisuća kuna, pa tko voli, nek izvoli.

•• PLIN Cijena plinskoga grijanja ovisi o tome grijete li se na plinsku peć ili radijatore, kao i o tome kolika je kvadratura stana u pitanju. U svakom slučaju, cijene potrošnje su otprilike od 500 do 800 kuna mjesečno za 60 kvadrata.

•• DRVA Cijena metra drva je od 300 do 400 kuna, koliko će se drva potrošiti ovisi o vrsti stana, kuće, izolaciji, no uglavnom je to oko deset metara drva za cijelu zimu.

•• STRUJA Za stan od 60 kvadrata mjesečno ćete potrošiti: oko 590 kuna ako se grijete na termoakomulacijsku peć tako da se ona puni 12 sati noću; 740 kuna, ako se grijete na kalolifer ili klima-uređaj ako ih palite 7 sati tijekom dana.


Izdvojeno

05. lipanj 2020 14:49