StoryEditor

Prostor za prste polizat: kada se čokolada 'prelijeva' na stotinu kvadrata

Piše PSD.
15. studenog 2013. - 19:05
Stotinjak četvornih metara novootvorenog caffe bara “Bomboniera” na Poljičkoj cesti u Splitu u svakom svom zakutku u misli priziva – čokoladu. Mliječnu ili tamnu, vruću u šalici ili kao sastavni dio ukusna kolača, u tonalitetu se ‘prelijeva’ zidovima, sjedalicama, ili se nalazi kao motiv na fotografijama.

Ono što je gostu možda najvažnije, jest da se – u potonjoj, formi kolača - smiješi iz vitrina lokala u vlasništvu Josipa Negodića i Ivana Dželalije, inače prokušanih splitskih ugostitelja koji novootvoreni lokal kane brendirati kao nešto manju i suvremeniju inačicu antologijske kavane Cukarin.

Zbog toga nisu žalili truda, a bogme ni novaca kako bi prostor učinili dopadljivim gostima. Uređenje su povjerili iskusnoj interijeristici Vanesi Bilbiji koja je, poštujući želje investitora, dala svoj autorski pečat ‘čokoladnoj’ kafeteriji.

Dvije etaže lokala tako su predviđene za pušače i nepušače; na gornjem, manjem dijelu može se uživati u nikotinu, dok na oko 85 ‘kvadrata’ donjeg dijela pušenja nema.

Zidovi su dijelom obojeni dekorativnom bojom pomalo hrapave teksture, na zidovima. Obogaćena je zlaćanim pigmentima, no uistinu vrlo diskretno.

Iako sam naziv – “Bomboniera”, dakle – mnogima sugerira starinsku kutiju za bombone s puno zlata i baršunasto crvenom bojom, te baroknim intarzijama, u ovoj priči baš nimalo se nije otklizalo u kič. Čak su i slike koje krase zidove nekako ‘pročišćene’: na njima se nalazi fotografija ruku u nekoliko sličnih varijanti, koje drže po pralinu-dvije. Kao kap vode na dlanu, rekli bismo...

Na jednom zidu nalazi se, pak, veliko ogledalo kupljeno u susjednoj prodavaonici “Kare dizajn”, u neobaroknom stilu, s bijelim okvirom.

Iako ime lokala zvuči pomalo ženskasto, Negodić ističe kako su svi pristojni gosti dobrodošli, a to je prisnažio i popularnim cijenama pića.

Dakako, računa i na ‘tipično mušku’ populaciju, koja će moći pratiti utakmice na tri plazma ekrana unutar lokala, a u dogledno vrijeme Bomboniera će biti i mjestom idealnim i za promocije vina, knjiga, stand-up komedije i slična kulturološko-hedonistička zbivanja, koja će se s lokalom sljubiti kao pjenušac s pralinama...

A kad opet spominjemo čokoladu, valja napomenuti da je te smeđe tonove o kojima pričamo dodatno razigrala – ružičasta: stablo puno stiliziranih ‘rozastih’ plodova kao mural krasi donju etažu objekta, a autorski ga potpisuje akademski slikar Ozren Bakotić iz Splita.

Tako se u čokoladnu umiješala i kap ružičasta marcipana; vjerujte, Bomboniera je za prste polizati.

LENKA GOSPODNETIĆ, FOTO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 11:16