StoryEditor
ProstorijaDIZAJNERSKI POTPIS ArankE Gluščević MunivranE

POSJETILI SMO Malo countryja, dašak Provanse i toplina ruske kuće

Piše PSD.
30. studenog 2013. - 17:07
Nima Splita do Splita, ali ni Podstrana nije ‘za bacit’; zapravo, na toj lokaciji još smo uvijek nominalno u gradu Splitu, ali tako blaženo daleko od gradske vreve, a tako divno blizu atraktivne komercijalne turističke zone ‘lavovskog’ prvokategornika. Još ako imamo pogled na uređenu plažu i bazen, sve ljepote Mediterana su tu!

Zna to dobro bračni par solidno situiranih Rusa, koji su od cijele Europe (da ne kažemo svijeta) baš širu okolicu Splita, Podstranu, izabrali kao mjesto gdje će kupiti svoj stan za odmor. I to ne jedan, nego dva!

Stanove je uredila i kroz njih nas provela poput prave domaćice darovita interijeristica Aranka Gluščević Munivrana, koja je do te mjere osvojila srca investitora, da su joj dali odriješene ruke ne samo za razgled stambenih jedinica, nego i za nesmetano točenje sve sile biranih pića, vina i likera, među kojima se našao i skupocjeni rum, vrhunski viski...

Dakako, tu se kao nešto jači znalac od ženskog dijela ekipe nametnuo iskusni kozmopolit među fotoreporterima i hobi-hedonist Jadran Babić. Pa, stanovima ‘skockanim’ poput onih koje smo u ovom broju posjetili svakako je grijeh ne nazdraviti!

Njihovo uređenje, što priču čini još zanimljivijom, bilo je – pazite sad - niskobudžetno. Sofisticiran ukus iskazan kroz praktičnu i ekonomičnu prizmu zato je još vrjedniji, a Arankin je autorski rukopis upravo to: prekrasno, ali ne i skupo. I još nešto: akvamarin-boja.

Sebi je u tom smislu zato nešto više oduška dala u manjem, ‘dječjem stanu’ koji su ruski supruzi dali urediti za sina. Šezdesetak metara četvornih čiste ljepote okupane plavičastim i milky-bijelim tonovima započinje u dnevnom dijelu od oko 35 četvornih metara ukrašenom reljefom nizozemske umjetnice Trixxx (tako se potpisuje), te – pokućstvom po mjeri rađenim. E, tu splitska interijeristica ima što za reći.

- Imam svoj mali tim suradnika, naših lokalnih proizvođača s čijim sam radom i cijenama izuzetno zadovoljna, a u konačnici i investitori, koji često ne mogu vjerovati da nešto tako lijepo nije i preskupo. Za kauče su zaduženi majstori iz Žrnovnice, koji naprave više od odličnog tapecirunga; čak i navlake koje se lako skidaju, peru i tako održavaju godinama.

Drvenariju sam, pak, povjerila u sigurne ruke malog obrtnika-maranguna, čije se rukotvorine dobro stope čak i uz moćne dizajnerske ‘potpise’; govorim o kupaonskom namještaju, kojemu je upravo marangun dao obol kroz odličan ugradbeni ormar u kupaonici – pojašnjava Aranka. Dakako, u stanovima ima i ‘gotovih’ proizvoda, poput sjedalica nabavljenih po cijenama koje nisu ni blizu ‘dizajnerskima’, kao i u prodajnim centrima, što izgled (a i trajnost) nimalo ne odaje. Uistinu, postaje sve zanimljivije...

Vrijedni detalji

Okej, ima i stvari koje ‘koštaju’, poput rasvjetnih tijela nabavljenih u Italiji, uz one koji sadrže kristale nabavljene u Rusiji, pa detalja poput skupih zastora nadahnutih Provansom (ima i jeftinijih inserata), zatim zidnih tapeta, armiranih porculanskih ploča u većem, 150 metara četvornih prostranom stanu...

Kurioziteti ipak ‘iskrsavaju’ posvuda; tako u jednom od tzv. mokrih čvorova (svaki stan ima po dva) na zidu blista ‘sicis’ ili pločice s murano-stakalcima, dok u jednoj od soba zid krasi fotografija Peristila iz očiju fotografa, kaširana na drvenu ploču. Brodski radio u kuhinji većeg stana ukras je koji zorno govori o vlasniku kao strastvenom moreplovcu i ribolovcu, a rustična kuhinja o ljubavi prema američkom countryju.

To je inače bila željica ljepše polovice ruskog para: da veći stan u sebi ima malo ‘američkog countryja, dašak Provanse i toplinu ruske kuće’. Potonje je Aranka realizirala kroz – pod: napravljen je posvuda od zahtjevne hrastovine ‘ukrašene’ godovima i ‘vržima’, samo su različite boje, dimljeno-češljane odnosno bijelo-sivo premazane, rekosmo, hrastovine. Takav pod, istinabog, mogao bi se naći i u provansalskim ladanjskim kućama, no cilj je postignut - a ni ugođaj Mediterana nije omanuo...

Tome je, dakako, pridonio i nezaboravan pogled na plažu i otoke; oba stana, naime, imaju velike terase opremljene kaminima i ‘teleskopskim’ tendama. Na terasi većeg stana čak je i bazen!

Još jedna mala tehnička napomena: oba su stana na istom, trećem katu koji je ujedno i najviši, pa tako govorimo zapravo o ‘dvostrukom penthouseu’.

Nije nezanimljivo reći da su bili uređeni u rekordnom roku, tijekom samo četiri mjeseca koja je naša domaćica, dizajnerica iz Splita, praktično ‘u komadu’ provela u podstranjskoj trokatnici. Njoj je, uzgred budi rečeno, osmislila i eksterijer, te vanjsku vizuru zdanja rađenog po uzoru na urbane vile. Angažman je dobila ‘na povjerenje’, a kao najljepšu nagradu za svoj trud, veli, suze radosnice ruske gospođe kad je ugledala rezultat njezina rada.

I ne samo zbog toga, vlasnici prelijepih stanova iz naše priče dolaze u njih iz hladne zemlje Rusije barem jednom na mjesec(!). Da, da, bez razlike i ljeti i zimi...

Lenka Gospodnetić
foto: Jadran Babić/ CROPIX

Izdvojeno

12. srpanj 2020 18:06