StoryEditor
Prostorijasuvremena interpretacija baštine

Osvojila nas je ova mediteranska kuća u masliniku: iskopirajte sjajni interijer otvoren suncu i vjetru

12. svibnja 2018. - 14:03

Pogled prema moru posve je uobičajena težnja onih koji uz njega obitavaju, pa ne čudi što je većina kuća izgrađenih uz njegovu obalu okrenuta u tom smjeru. I ova upečtaljiva prizemnica sakrivena u mediteranskom raslinju francuskog otoka Korzike slijedi isto pravilo, uz neka odstupanja.

Otvorena staklenim stijenama prema sjeveru, jednako kao i prema jugu, u svoj je naturalistički interijer uklopila sve ljepote prirode koja je okružuje; no uz prostranstvo plavetnila i zelenila kojima je otvorenošću ustupila mjesto, dramatični dojam duguje impozantnoj kamenoj strukturi, koja djeluje kao živi zid.

Naime, zaleđe kuće; gdje iza debelih zidova najčešće nalazimo kakvu spremu zaboravljenih predmeta i vrtlarskih alata, vlasnici ovog, etničkim naslijeđem obilježenog doma, pretvorili su u blagovaonicu na otvorenom, s dnevnim boravkom spojenu kliznim staklenim stijenama u punoj širini prostora, gdje uživaju grubu ljepotu masivne stijene, čiji nenametljiv šarm dominira prostorom.

 


Upravo zahvaljujući staklenim zidovima na suprotnim stranama kuće, u njezinoj pripitomljenoj divljini zaklonjeni uživaju u obrisima doma, kao i u atraktivnom pogledu koji je obično rezerviran za ˝prednju terasu˝, no ovoga puta bez mora na horizontu. Mediteran je to sa smirajem, bez turista, gužve i vreve s plažama iza svakog brežuljka, na otoku okruženom solju.

Rustikalana baza s entno motivima

Razvedenim arhitektonskim rješenjem svaki je funkcionalni dio kuće odvojen u zasebnu cjelinu, ujedno povezujući i odvajajući prostor, pritom tvoreći privatne oaze. Dijelom ugrađena u stijenu, kuća strukturom i zemljanim bojama gotovo da nestaje u krajoliku, a orijentaciji ka prirodi očituje se u unutarnjem uređenju doma, koji promišljenom estetikom odiše Sredozemljem, njegujući baštinu na način svojstven današnjici.

Ispunivši dom autentičnim predmetima, vlasnici su stvorili rustikalnu bazu u masivnom drvu, pletivu i kamenu, a kombinacija modernih i etničkih dekoracija prostoru je donijela suvremeni karakter. Gotovo asketski dojam kupaonice, kojom dominira betonska kada četvrtastog oblika i betonska ploča, koja se, noseći dva umivaonika, proteže dužinom susjednog zida, ublažen je drvenim detaljima i šaljivim uljem na platnu, te omekšan pletenim tepihom i sjenilom na visećoj svjetiljci, koji prostoriji daju topli rustikalni šarm.

Koketiranje s ruralnim stilom nazire se u detaljima poput starinskih komoda, fotelja i kofera, koji, naslagani jedan na drugi funkcioniraju kao dekorativni ladičar, a sličan se ton ogleda i u ugrađenoj kuhinji, koja zahvaljujući kombinaciji boja i tekstura i djeluje zaigrano, unatoč jednostavnoj izvedbi i prostranosti. Odabir ˝industrial˝ crvenih stolica, poslaganih oko jednostavnog bijelog stola visokog sjaja, otkriva želju vlasnika da eklektičnim pristupom interijer izvuku iz mogućih kalupa, što potvrđuju crne ˝lounge˝ plastične fotelje, smještene na prednjoj terasi kuće.

 

 

 


Otvorenost i smiraj zemljanih tonova 

I njezin je okoliš uređen na način koji slavi bogatu povijest ovg pitoresknog otoka, pa je tako vanjski tuš ozidan suhozidom, a na gotovo svaki zid od kuće naslonjena je krošnja stoljetne masline. Dok su terase izgrađene u drvu i obložene daskama, u kući prevladavaju podovi od betonske glazure, koji stavljaju doprinose neometanoj fluidnosti prostora.

Boje pijeska, kamena, zemlje i prirodnog drva isprepliću se cijelom unutrašnjošću kuće, a željenu atmosferu sljubljenosti s prirodom najjasnije donose u spavaćim sobama, koje su okupane smirajem ovih tonova. Predimenzionirano uzglavlje u glavnoj spavaćoj sobi na drvenoj konstrukciji donosi tradicionalni tapison s potpisom kraja i minulog vremena; jednu od dražih akvizicija vlasnika, koji slobodno vrijeme rado krate posjećujući galerije, trgovine i sajmove u potrazi za komadima s pričom i dušom.

Na biranim se mjestima u njihovom domu, tako, može pronaći još pokoji rukom tkani tepih, nerijetko orijentalnog motiva, kao i zanimljive afričke skulpture, maske i druge jedinstvene predmete, koji ovu kuću otvorenu suncu i vjetru, čine pravom riznicom uspomena na zajedničko mediteransko naslijeđe.

 

 

 

Kopirajte stil
I sami kreativni, vlasnici su pronašli nekoliko zanimljivih, a jednostavnih rješenja praktične naravi, koji njihovom domu daju osoban pečat. Jedno od njih, koje ćete, svidi li vam se, lako kopirati, polica je za knjige načinjena od drvenih dasaka naslaganih na perforirane građevne blokove, a jednako je zgodna i suha grana, ležerno položena na antikne nosače, koja služi kao vješalica za ručnik.

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 23:23