StoryEditor
Prostorijauređenje doma

Običan bijeli zid idealna je podloga za naglašavanje stila i koketiranje s dekoracijom unutar interijera: pronašli smo nekoliko zanimljivih prijedloga

Piše Ivana Tolj
3. kolovoza 2020. - 23:03
ilustracija/Shutterstock

Kada je uređenje interijera u pitanju, dizajnerima ništa nije tako snažan trn u oku kao što je neiskorišten, prazan zid.  No, koliko god se čisti bijeli zid unutar nekog prostora činio pust i hladan, zapravo je riječ o savršenoj podlozi za kreiranje dekorativnih tema i eksperimentiranje sa stilom uređenja.

Ideja za upotpuniti bijeli zid, u bespućima interneta, zaista je nebrojno, a ako vam se obična polica s knjigama čini prejednostavnim rješenjem, evo nekoliko zgodnih ideja. Nakon blagih preinaka, vaš prostor zasigurno će oživjeti.

Umjetnička djela

Jedan od najboljih načina da pojačate stilski faktor svoga doma jest da ga 'začinite' umjetninama. Bez obzira preferirate li više crno-bijele fotografije, dizajnerske plakate, skulpture ili galerije živopisnih raznobojnih umjetničkih slika, vašem interijeru ništa neće dati tako snažan stilski pečat poput ove opcije. 

Prednjači li u vašem interijeru minimalistički stil, odlučite se za opciju crno- bijelih fotografija. Formirajte ih u grupi od tri fotografije jednakih dimenzija, odlučite se za jednu velikog formata i upečatljivog stiliziranog detalja ili se poigrajte različitim temama i formatima ispremiješanim prema osobnom nahođenju. 

Za nešto osebujniji stil uređenja, poigrajte se slaganjem galerije umjetnina na svome bijelom zidu, kombinirajući teme, boje, vrste okvira i razne dimenzije. Poseban efekt postignite kombiniranjem tehnika i materijala te posložite umjetničke slike pokraj uokvirenih izvezenih umjetnina ili čak porculanskih oslikanih tanjura.

Za poseban utisak, umjetninu objesite na nižu razinu od uobičajene, tik do komode ili police i postignite drugačiji efekt u kombinaciji s namještajem, vazom, biljkama ili skulpturom. 

Zidne tapete

Za postizanje efektnog stila uz minimalno truda, prilikom uređenja prostora i manevriranja s običnim bijelim zidom, zidne tapete idealna su opcija.

Običan bijeli zid, u samo nekoliko sati i uz pomoć stručnjaka, može postati pozadina o kakvoj maštate. Široka paleta uzoraka, od sitnih cvjetnih, preko geometriziranih, do stiliziranih opcija koje će naglasiti vaš stil uređenja, dostupna je u svim bolje opremljenim trgovinama za uređenje doma i online shopovima. Ovaj način dekoriranja pokrenut će atmosferu u vašem domu i od običnog bijelog zida stvoriti idealnu pozadinu za komade pokućstva, kao što je dizajnerska fotelja, rustikalna komoda ili obična polica za knjige.

Mural

Raspolažete li s nešto više slobodnog vremena i umjetničkog dara, opciju zidnih tapeta možete zamijeniti i ručno oslikanim muralom uz koji ćete vašem, nekada dosadnom bijelom zidu, udahnuti život i dati svoj potpis. Temu murala odredite prema vlastitoj viziji stila za koji želite da prednjači u vašem interijeru, a odabir boja uskladite s postojećim namještajem i stilskim detaljima. 

Oni malo odvažniji, mural nek iskoriste za postizanje kontrasta u prostoriji i slanje poruke o atmosferi koju žele unutar vlastitog interijera. 

Zidne lampe

Intimnu atmosferu u dnevnom prostoru postignite postavljanjem zidnih lampa koje će ujedno postati i neodoljiv ukras vašem zidu. Kao podlogu lampama, možete se odlučiti za nijansu neke boje, ili čak zidni tapet, no svakako obratite pozornost na detalje koje želite pri tome osvijetliti. 

Ovaj efektan način uređenja zidne površine ne zauzima previše prostora, a ostavlja i dovoljno mjesta za kombiniranje s raznim drugim detaljima i ukrasima. Želite li da vaša zidna lampa prednjači na vašem zidu, odlučite se za nešto drugačiji i privlačni dizajn koji će naglasiti vaš stil.

Zidni ukrasi

Umjetnine su super, no svakako nisu jedini način da udahnete dušu svom 'dosadnom zidu'. Kod odabira zidnih ukrasa, dajte mašti na volju i dozvolite svojim hobijima i afinitetima da izađu na vidjelo. Zid ukrasite keramičkim predmetima koje ste donijeli s putovanja, pletenim košarama raznih dimenzija, oblika i boja, neobičnim zrcalima, uokvirenim porukama i grafičkim uzorcima, ili čak predmetima koje ste sami napravili.

Vaš će, nekada dosadni, bijeli zid tako postati osobna razglednica koju odašiljete uređenjem svog interijera.

Biljke

Jedan od najprirodnijih načina da bijelu pozadinu pretvorite u nešto lijepo jest da je iskombinirate s raznim zelenim biljem. Bilo da se odlučite za viseće police raznih dimenzija ispunjene manjim posudicama bilja, ili pak za velike podne biljke koje će zavladati vašim prostorom i samim zidom, naturalistički element trenutno će zavladati vašim prostorom. 

Viseće biljke lako možete iskombinirati i s raznim dodatnim ukrasima ili slikama na zidu, dok će podne posude dodatno naglasiti manje komade namještaja ili skulpture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 07:19