StoryEditor
ProstorijaSvijet kave

Nova poslovna zgrada tvrtke 'Lavazza' jedna je od avangardnijih na svijetu: zavirite u unutrašnjost kompleksa koji ostavlja bez daha

7. svibnja 2018. - 14:56

Uopće nije važno jeste li ljubitelj najpoznatijeg kofeinskog napitka, novo sjedište globalne tvrtke za proizvodnju kave "Lavazza", pod nazivom "Nuvola“ (oblak na talijanskom) - ostavlja bez daha. Tako se krajem prošloga tjedna, nad Italijom se pojavio novi oblak površine 30.000 četvornih metara i spustio na Torrino.

Jedinstveni projekt "Lavazza" je kreirala zajedno s vodećim imenima iz svijeta arhitekture, gastronomije, scenografije i dizajna - "Zlatnim timom" čije su glavne zvijezde Cino Zucchi, Ferran Adrià, Federico Zanasi, Dante Ferretti i Ralph Appelbaum.

Ovaj zadivljujući kompleks poprima različite oblike, kao što to čine oblaci, u skladu sa svojim različitim ulogama. "Nuvola Lavazza" je avangardna poslovna zgrada osmišljena kako bi donijela dobrobit zaposlenicima i s najvećim poštovanjem prema okolišu. Sastoji se od gurmanskog restorana i simbola nove filozofije vedrog i neformalnog dijeljenja hrane, nove vizije suvremene talijanske kuhinje.

Zgrada je i muzej koji otvara svijet kave, njegove rituale i uspjehe, ali i trg otvoren za javnost, s vidljivim ostacima ranokršćanske bazilike (građena na arheološkom nalazištu) i suvremeni prostor za događanja, kongrese i kulturne događaje. Tu je Bistro za zaposlenike, ali i za javnost, a naposljetku, to je i dom "Instituta za primijenjenu umjetnost i dizajn", i preko 700 njegovih mladih kreativaca.

S investicijom od preko 120 milijuna eura, kompleks utjelovljuje vrijednosti tvrtke i više od 120 godina povijesti. Projekt kojeg je osmislio arhitekt Cino Zucchi daje okrugu Aurora profinjen i svjež izgled, a dizajniran je kako bi inspirirao ljude, njegovao dijalog, te nudio kulturna, društvena, poslovna i gastronomska iskustva. "Nuvola Lavazza" naglašava svoje "korijene u budućnosti".

Doista, to je cijeli ekosustav koji snagu crpi iz prošlosti, a novu energiju iz dijaloga, inspiriran potrebom za stalnom inovacijom.
- Kompleks Nuvola Lavazza sadrži naše uspomene i našu budućnost – kaže predsjednik Grupe Alberto Lavazza te ističe još jednu iznimno važnu značajku ovog, nadasve neobičnog i inovativnog kompleksa.

- Naš novi dom također ima značajke koje su manje zamjetne, ali su nam izuzetno važne. Čitav je dizajn, zapravo, usredotočen na udobnost ljudi, uštedu energije i zaštitu okoliša. Projekt obnavlja dio grada koji je razvijen u industrijske svrhe, a koji će sada rasti pod zastavom održivosti. Govoreći o tome, naši uredi su dobili najvišu razinu "LEED" certifikata koji procjenjuje energetske i ekološke aspekte novih građevina. Znači da je kompleks "Nuvola Lavazza" ocijenjen kao jedna od ekološki najodrživijih građevina na svijetu – podvukao je predsjednik Grupe Alberto Lavazza.

Izdvojeno

14. srpanj 2020 08:05