StoryEditor
ProstorijaPrednosti i nedostaci

Ne znate zašto vam 'vlaži' po stanu? Otkrivamo vam ono što će zaključiti svaki dobar majstor, važno je pogotovo ako ste se odlučili za ove 'hit' prozore

Piše L. G. K.
30. prosinca 2018. - 23:39

Stanovati ispod krovnih kosina i imati krovne prozore može biti vrlo ugodno – ako je sve napravljeno po zanatu. Ako nije, možda nećete ni shvatiti zašto vam vlaži u uglovima sobe, daleko od prozora, i tek će vam neki dobar majstor – kakvih je danas sve manje – otkriti da negdje po zidu vlaži jer su prozori loše montirani, između njih i loše rezane kupe ulazi voda i slijeva se niz krov tamo gdje joj se najlakše i najbrže sliti – i eto nevolje. Recimo, ipak, da je sve napravljeno po zadatku, da su izabrani kvalitetni prozori koji su kvalitetno postavljeni, pa pogledajmo što su, općenito uzevši, minusi i plusevi krovnih prozora.

Najprije treba reći – kod kupnje krovnih prozora najbolje bi bilo uzeti one s vanjskim sjenilima (roletama) jer se tako od snažnog utjecaja sunca i različitih vremenskih utjecaja prozori najbolje štite i najdulje traju. Također bi bilo dobro koristiti motor za upravljanje roletama, pogotovo ako su smješteni visoko, izvan dohvata.

Što se iskustava s krovnim prozorima tiče, počnimo s onima negativnima:

– Zaboravite li zatvoriti prostor kad izlazite iz kuće, riskirate da vam kiša pada ravno u kuću. Nikad ne možete biti posve sigurni da se vrijeme neće promijeniti i da sunčani dan neće postati kišni, baš dok vas nema kod kuće da pozatvarate prozore. Mnogima su se, i to ne jednom, smočili krevet, parket, zidovi, tepisi...

– Na krovne prozore pada prašina, lišće, svoje tragove ostavljaju i ptice – a nije ih zgodno, a katkad je i posve nemoguće – prati.

– U Dalmaciji problem sa snijegom ne postoji, ali na kontinentu je i to poteškoća: napada li puno snijega, ne topi se, ili se ne topi dovoljno brzo od topline prostora pod njim, katkad cijeli dan prostor pod prozorom ostaje zamračen.

– Kroz krovne prozore ulaze raznorazne bube, a zna se dogoditi, sudeći prema iskustvima s ljudima koji stanuju pod tavanskim kosinama, da kroz krovni prozor u kuću uđe mačka. I ne samo to – ulazak jedne zna biti pozivnica i drugim mačkama.

– Ako prozor nema dobru zaštitu od sunca, sve što je pod njim s vremenom jako izblijedi.

– Ljudi s iskustvom savjetuju: nemojte postavljati krevet ispod krovnog prozora jer je pod njim zimi osjetno hladnije, a u svako doba godine vjetar donosi jak propuh.

Na koncu - na krovnim prozorima se ne može uzgajati cvijeće, što im se također pripusuje u nedostatak.

E sad, što se pozitivnih stvari tiče, uglavnom se radi o demantiranju onih negativnih. Na primjer, kiša ne upada osim ako je prozor širom otvoren; ako je samo odškrinut, kiša uglavnom otječe bez ulijevanja u kuću. Što se buba i mačaka tiče, one, kažu ljubitelji krovnih prozora, ionako ulaze kroz svaku vrstu prozora i vrata, kako god i gdje god bili postavljeni. Mnogi, zatim, vole prozore bez sjenila, vole svjetlost, vole kad po staklima krovnih prozora kucka kiša, kao što noću vole gledati zvijezde i mjesec.

A što se tiče prljavštine teško dostupne za čišćenje, opere je kiša.

Postoji, međutim, i jedna apsolutna prednost koju ističu stanari prostora s krovnim prozorima: ne treba se bojati da će se djeca kroz njih naginjati i dovoditi u opasnost.

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 17:03