StoryEditor
ProstorijaPrije hibernacije

Napravite ovih 10 sitnica danas i uživajte ove zime: donosimo listu kućanskih poslova zbog kojih ćete hladnije dane s guštom provesti u toplini doma

Piše J. V.
24. rujna 2018. - 19:02
iStock-637875322

Kraj je rujna, iz dana u dan sve je hladnije, a dani postaju kraći. Uz to, sve ste svjesniji da uskoro slijedi uključenje u stanje hibernacije - večeri kod kuće uz palačinke i filmove.

Iako je u teškoj suprotnosti ljetnome "điravanju" i uživanju u vremenu provedenom na otvorenom, zimsko nam povlačenje u toplinu doma uopće ne zvuči loše. Uz naše najbliže i ne baš sjajna vremenska prognoza izgleda mnogo bolje, no tu je još jedan element koji treba zadovoljiti prije nego se konačno povučemo u "brloge", a to je - jesensko pospremanje, prenosi Popsugar.

Ako vam je na prvu zazvučalo odbojno, pričekajte trenutak, jer nije ni približno toliko zahtjevno kao veliko proljetno čišćenje kojega se grozimo s pupanjem prvih cvjetova u travnju. Ova jesensku varijantu više možete shvatiti kao pripremnu, evo i zašto.

Radi se, naime, uglavnom o poslićima vezanima uz pospremanje ljetnih pomagala ili pak o malo "pepavijim" organizacijama koje će biti nemoguće izvesti jednom kada sunce počne zalaziti u ure kada ljeti tek krećemo na plažu.

1. Pročistite zamrzivač

Bacite sve ono što ste ovoga ljeta u pokušaju rashlađivanja nakupovali, a znate da vam neće pasti na pamet iskoristiti jednom kad temperature padnu do nule. Vodite se istekom roka trajanja, a možete komotno baciti i veliku većinu leda koji ste napripravili za ljetna pića. 

2. Organizirajte kuhinjske ormariće

Jesen je najbolje vrijeme za pripravu zimnice. Ako ne u onom klasičnom smislu, vodite se mišlju da "obrstite" trgovine u potrazi za iskoristivim namirnicama koje će vam ove zime uštedjeti barem nekoliko ledenih odlazaka do dućana. Leću, slanutak i ostale grahorice, rajčicu u konzervi i ostalu hranu bez koje ne možete zamisliti kuhanje "prosječnog" ručka nakupujte u velikim količinama i odvojite u poseban ormarić.

Hranu isto tako možete organizirati u teglice - bit će vam dostupnija, pa ćete ju češće i koristiti umjesto da posegnete za vrećicom čipsa. Na istaknutoj polici u kuhinji odvojite posudice i teglice sa zdravim grickalicama - sjemenkama, orašastim plodovima i suhim voćem.

3. Očistite roštilj

Slijedi nepovoljno razdoblje za vaš kućni roštilj, nemojte da prezimi sa slojevima masnoga taloga na sebi. Temeljito ga očistite i pozdravite se s njim do proljeća.

4. Operite prozore

Iznutra i izvana. Slijede kiše, ali to vam nije nikakvo opravdanje - svjesni ste da ih zimi nećete prati. Iskoristite toplije temperature za temeljito čišćenje prozorskih okana i stakala, ne čekajte zimu da to radite promrzlih ruku.

5. Ljetnu spremite, zimsku odjeću izvadite

Standardno, dolaskom hladne fronte na scenu stupaju topli džemperi. Napravite ovaj rutinski "zaokret" na vrijeme, nemojte da vas zima iznenadi.

6. Ispraznite torbice

Bilo da se radi o ruksaku od kojeg se ne odvajate, o ručnoj torbici ili pretincu u autu, nagomilano smeće, račune, kupone i omote žvaka bacite sada. Ne treba vam sedam kemijski u torbi, a ni četiri ruža za usne. Nagomilavanje nepotrebnih gluposti samo narušava vašu rutinu.

7. Odnesite kapute i jakne na kemijsko čišćenje

Ako ćete ponovno nositi kaput od prošle sezone, a ne djeluje vam "najsvježije", počastite ga odlaskom u kemijsku čistionicu. Ponekad se čini jednostavnije kupiti novi, ali ako nije nigdje poderan, iskoristite omiljeno zimsko pokrivalo još jednu sezonu.

8. Dubinski očistite tepihe

Sva nečistoća koju vi i vaši gosti unosite u kuću nakuplja se mnogo brže nego što biste pomislili, čak i ako usisavate kuću redovito. To se posebno događa na tepisima, a i ispod njih - tamo se skuplja dlaka kućnih ljubimaca, prašina i sve ono što "pobjegne" usisavaču. 

Usisavač na vodu mogao bi odraditi dobar posao, ili pak popularna sredstva za "izvlačenje" prljavštine kakvih ima u svakome supermarketu.

9. Uljepšajte prostor

U dnevnoj sobi ćete provesti dobar dio narednih mjeseci, zašto ju ne biste malo osvježili? Ako planirate objesiti neke slike mjesecima, učinite to sada. Isto tako možete uokviriti simpatične fotografije s ljetovanja - pomoći će vam "izgurati" hladnoću koja stiže.

10. Uhvatite se u koštac s neurednim "škafetinima"

Ako imate po kući one ladice u koje natrpavate sve ono s čim ne znate gdje biste, sada je vrijeme da ih reorganizirate. Osjećat ćete se svježije - što je prostor čišći, vi se osjećate bolje.

#JESEN#UREĐENJE DOMA#JESENSKO ČIŠĆENJE

Izdvojeno

05. srpanj 2020 15:28