StoryEditor
Prostorija‘KVRGA’

Namještaj domaćih dizajnera koji oduzima dah...

Piše PSD.
13. svibnja 2014. - 19:14
Grupa Era nedavno je provela natječaj za dizajn namještaja pod znakovitim imenom 'Kvrga' s namjerom da dobiju stol, fotelju, komodu, vitrinu, stolicu, svjetiljku..., svakako novi proizvod koji će biti originalan i funkcionalan. Natječaj je okončan, a Projekt Era je iznjedrio komade koji će hrvatski dizajn i proizvod sasvim sigurno izdići u nove sfere te otvoriti oči domaće i strane javnosti o mogućnostima naše drvne industrije.

Kad su pokretali natječaj u Grupi Era, koju čini nekoliko hrvatskih proizvođača i dizajnera, postavili su projektni zadatak definirajući proizvod, odnosno funkciju, da to budu upotrebni predmeti, ali s dovoljno inovativnosti. Jedan od uvjeta je bio i to da predmeti budu izrađeni od cjelovitog drva s vidljivim, zdravim kvrgama - kako je uostalom i ime natječaja - te da se kroz proizvod vidi autorsko promišljanje i emocije prema tom prirodnom materijalu.


Ocjenjivački sud je, naravno, dao prednost upravo tim inovativnim, kreativno osmišljenim, profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima izrađenim na temelju natječajnog projektnog zadatka i samostalnog istraživanja i promišljanja teme, a koji pak zadovoljavaju sve zahtjeve ekodizajna.

Na koncu su proglašeni i najbolji radovi - projekt GEMMA Vlatke Leskovar je prvonagrađeni u kategoriji Mladi dizajneri, u dobi do 26 godina, a prema sudu žirija, rad bi zauzeo visoko mjesto i da je bio u kategoriji profesionalaca. Valja reći da sofa i fotelja mlade autorice podsjećaju na zaobljeni dlan, a cilj Vlatke Leskovar je bio da to bude namještaj koji će trajati, da je ekonomičan i s minimalnim brojem elemenata.

Kolekcija Ibis - Karla Glavaš i Hana Ciliga - prvonagrađeni rad u kategoriji Profesionalni dizajneri
Prvonagrađeni rad u kategoriji Profesionalni dizajneri jest kolekcija IBIS dizajnerica Hane Cilige i Karle Glavaš. Osim drva, autorice koriste i metal koji cijeloj kolekciji pridaje personalnost. Kolekcija je jednostavna, a metalni dijelovi ostavljaju dojam kao da sve lebdi u zraku, pa i drvo dobiva na \'lakoći\'. No, žiri je svakako najviše oduševilo neočekivano rješenje otvaranja radnog stola, što je pridonijelo odluci da to bude najbolji rad na Erinu natječaju 'Kvrga'.

Drugonagrađeni rad u kategoriji Profesionalni dizajneri osvojio je koncept UNI koji potpisuju Vedrana Škalić i Ivica Mamić. Riječ je o kolekciji čistih i jednostavnih linija naglašenih blago zaobljenim detaljima, s utorima na frontama ladica, a sve na vitkim nogama.

Treće mjesto među profesionalnim dizajnerima pripalo je Jakovu Šrajeru i Jeleni Lukač Kirs s projektom IKS
Treće mjesto među profesionalnim dizajnerima pripalo je Jakovu Šrajeru i Jeleni Lukač Kirs s konceptom IKS. Njihov koncept naglasak stavlja na koso postavljene noge kao vizualno pamtljiv detalj. Upotrijebili su svijetlo drvo i posvetili se finoći obrade.

U natječaj je bilo uključeno još vrijednih radova, a o najboljima je odlučivao žiri sastavljen od domaćih i stranih autoriteta. Osim inozemnih dizajnera Guima Coste iz Španjolske te Barnbeck Jurgena iz Njemačke, ocjenjivački sud su činili predstavnici iz Hrvatske - dizajner Davor Husnjak, Marin Pasarić, predstavnik Saveza za energetiku koji je posebno promatrao "zelenu“ stranu radova i Tatjana Kos, predstavnica i voditeljica projekta Ere koja je na koncu zadovoljna natječajem.

Treće mjesto - Jakov Šrajer i Jelena Lukač Kirs s projektom IKS
- Još dok smo pisali projektni zadatak, znala sam da nas čekaju raznoliki radovi, nepresušne ideje i entuzijazam naših dizajnera. Pretpostavljala sam da će se dogoditi ta eksplozija osjećaja i kreativnosti jer mi je dobro poznato koliko toga hrvatski dizajneri imaju napretek. Bilo je teško odlučiti tko je najbolji jer je većina radova već formirana za proizvodnju i distribuciju.

Kao predstavnik proizvođača moram izraziti veliko zadovljstvo dobivenim radovima jer su oni jamstvo da se industrija namještaja u Hrvatskoj može pokrenuti u smjeru održivosti, ekodizajna i razvoju regije - kazala je Tatjana Kos dodajući kako je ovo bio samo jedan u nizu natječaja kroz koje će Grupa Era komunicirati svoje opredjeljenje - dizajniran, hrvatski namještaj za budućnost.

Radovi su sada u fazi izrade tehničke dokumentacije i izrade prototipova, a Era Grupa ih namjerava izložiti na dizajnerskom sajmu \'Abitare il tempo\' u Veroni ove jeseni, a potom možda i na \'100% design\' u Londonu, a u siječnju 2015. na IMM u Kolenu.

Olgica Ivić-Grizelj

Guim Costa: Tradicija i novi trendovi

Bilo je vrlo zanimljivo vidjeti kako se neki dizajneri oslanjaju na tradiciju proizvodnje namještaja u Hrvatskoj, dok se drugi okreću prema posljednjim trendovima dizajna, vješto koristeći i kombinirajući kako nordijski, tako i talijanski dizajn.


Barnbeck Jurgen: Dizajn za zapadno tržište

Gledao sam prakitčnost, čiste linije, dizajn za zapadno tržište. Gledao sam da proizvode bude moguće proizvesti i distribuirati u Europi. Sve sam to vidio, čak i više. U većini radova iščitao sam veliko poštovanje prema drvu kao materijalu, promišljanje o dužini proizvodnje, uštedu materijala i vremena. Čak sam se kod nekih radova i čudio s koliko su preciznosti obrađivani principi ekodizajna: olakšana montaža i demontaža, pakiranje proizvoda, mogućnost recikliranja i slično. Vidim veliki kapacitet u ovim dizajnerima, njihovu sigurnost, ali i mogućnost prilagodbe.


Izdvojeno

07. kolovoz 2020 08:47