Prostorijakomforan i funkcionalan

Najugodniji dom u Hrvatskoj: chill out u sobama, superkomunikacije u javnom prostoru

Piše Joomla\CMS\User\User
26. listopad 2013. - 14:37
rgx time: 9.1075897216797E-5
Ne samo što su splitski arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko dobili godišnju nagradu “Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam, koju im je dodijelilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske za sada već glasovit projekt Studentskog doma i Studentskog centra Sveučilišnoga kampusa u Splitu, kao i nagradu 47. Zagrebačkog salona, nego su im priznanje odali i studenti velikim pljeskom tijekom blagoslova doma u povodu početka nove akademske godine.

I zaista, novi Studentski dom krojen je po mjeri svojih korisnika. Riječ je o kompleksu na više od 20 tisuća četvornih metara koji sadrži više od 600 novih kreveta, te pet apartmana i šest soba za invalide. Kako iz godine u godinu raste broj studenata Splitskog sveučilišta, raste i potreba za većim prostornim kapacitetom, ali i opširnijom ponudom sadržaja za studente. Nova zgrada velikim dijelom rješava oba problema.

Puna oprema

Svaka soba ovog doma opremljena je radnim stolovima, policama, ormarima, sanitarnim čvorom te internetskim priključkom. Na mnogim lokacijama nalaze se učionice za studente, svaka sa svojim balkonom. Jugoistočni dio zgrade miješanog je karaktera. U njemu će biti smješteni uredi Studentskog centra te šalteri Student-servisa.

U prizemlju se nalazi i prostor za golemu menzu za 2500 studenata, te sportska dvorana s jednom tribinom. Predviđen je i prostor za ostale sadržaje, poput ljekarne, papirnice, kafića i sličnog, a svi su prostori međusobno pregrađeni velikim staklenim površinama, što daje osjećaj prozračnosti. Na krovu se nalaze i dodatna dva sportska terena, okružena visokom ogradom.

Nedostaje samo menza

− Nažalost, zamišljeni studentski život u domu funkcionira samo djelomično zbog izostanka menze, koja nije u funkciji, kao ni budući poslovni prostori u prizemlju. Mislim da je useljenjem smještajnog dijela zamišljena arhitektura doma postigla planiranu pojavnost. Naime, spontanost korištenja soba otvaranjem prozora i stavljanjem individualiziranih predmeta po prozorima donijela je dinamiku na fasadama objekta, te različitost i individualnost pojedinih soba.

Raduju me komentari studenata o komforu i funkcionalnosti soba, te suosjećam s njima zbog činjenice da im je dopušteno korištenje zajedničkih prostorija na katovima, učionica, samo za učenje, ali ne i za ostale studentske aktivnosti, uključujući i zabave − prokomentirao nam je Neno Kezić aktualnu situaciju u domu.

Na našu molbu iznio nam je detalje kojima se vodio zajedno s kolegom Šverkom kad su osmišljavali Studentski dom u Splitu, koji je, kako je struka ocijenila, donio neke novine kad je riječ o studentskom standardu.

“Što studentski dom želi biti? Što je bit studentskog života? Na koji način funkcionira student u periodu 24/7 tijekom tri, pet ili više godina studiranja?” Ova su pitanja postavljena kao polazišta razvoja koncepta projekta Studentskog doma u splitskom studentskom Kampusu.

Projektant često polazi od hipotetske situacije koja inspirira projekt, s vjerom da će pretpostavke projekta zaživjeti kad kuća bude završena i kada korisnici počnu koristiti objekt. Polazišta i pretpostavke u kreiranju projekta studentskog doma zasnovane su na vjerovanju da je karakteristika studentskog života socijalizacija, odnosno intenzivan društveni život u svim svojim aspektima. Ovaj stav generirao je imperativ javnih zajedničkih prostora spram privatnosti studentskih soba.

− Studentske sobe tretirane su kao spavaći moduli, dok se sve ostale aktivnosti, kao što su učenje, druženje (socijalizacija), protestiranje, studentske akcije, prehrana, razvoj talenta, društveno korisni rad, sport i slično događaju u zajedničkim zatvorenim i otvorenim prostorima kompleksa doma koji funkcioniraju kao “dnevni boravak” studenata.

Da bi se vanjskom javnom prostoru osigurao intenzitet korištenja, premrežen je pješačkim komunikacijama; iz smjera istoka − Ekonomskog fakulteta, s parkirališta na sjeveru, te s juga iz smjera GAF-a, Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije.

Druženje na otvorenom

Na mreži ovih komunikacija kreirana su dva osnovna javna prostora: Exchange Plaza na zapadu i Action Plaza na istoku. Ovaj koncept u osnovi sadrži antičku ideju “u zdravom tijelu zdrav duh”, te se sukladno njoj definiraju prostori za tijelo i za duh. Exchange Plaza (Trg razmjene) u naravi je zakošena zakrivljena ploha višeg reda koja služi razmjeni ideja, misli, osjećaja, znanja, informacija... ili samo sjedenju i promatranju prolaznika.

Ova “valovita” ploha svojom zakrivljenošću definira moguće putanje kretanja, zadržavanja, događanja... Sastoji se od “tvrdog” − asfaltiranog i “mekog” − travnatog dijela u trodimenzionalnom rasteru repernih točki. U sklopu ovog prostora je i gledalište, a prostor se nastavlja ispod volumena objekta u park zapadno.

Volumen objekta stvara arhitektonski okvir za događanja na javnim prostorima doma, te svojim postavom omogućava vizualnu i verbalnu komunikaciju među studentima u sobama i na trgovima. Možemo zamisliti dozivanje studenata na prozor, pjevanje omiljenom partneru, svađanje s prozora na prozor...

Ova je komunikacija tretirana kao jedan od osnovnih imperativa projekta. Naime, svi glavni prostori objekta koncipirani su tako da se vizualno preklapaju. Tako su direktne vizure omogućene između trgova, restorana i vanjskih prostora, dvorane i komunikacije prema sobama, te ureda Studentskog centra, a s trga je otvoren pogled u unutrašnjost dvorane.

U konačnici, želja je bila da objekt omogući intenzivnu komunikaciju u svim oblicima među studentima/korisnicima kao protutežu privatnosti soba. Stvara se dualitet “chill out” studentskih soba i “superkomunikacije” javnih prostora − objasnio je Neno Kezić, jedan od autora novog Studentskog doma.

Merien ILIĆ, foto: duje klarić / cropix

Trgovi ‘razmjene’ i ‘aktivnosti’

Exchange Plaza (Trg razmjene) ima više mogućih načina korištenja: samostalno sjedenje, odnosno u većoj ili manjoj skupini, stajanje na isti način, “people watching”, “cloud watching”, parkur, skejtanje, demonstriranje, projekcije na otvorenom, grupno učenje, noćni razgovori, art, “meeting point”, društvene igre, piknik, svirke, plesanje, pjevanje, vikanje, predizborno predstavljanje, performans, sviranje (“guitars unplugged”, “acoustic caffe”), plesanje, ćakulanje, zabave na otvorenom, radionice i događanja koje vode studenti...

Action Plaza (Trg aktivnosti) horizontalni je prostor na gornjoj razini iznad prostora studentskog restorana i sportske dvorane namijenjen fizičkoj aktivnosti studenata. Na njemu se nalazi par košarkaških igrališta i prostor za provođenje neformalnog slobodnog vremena. Mogući su načini korištenja: igranje košarke, hakl, samostalno sjedenje, odnosno u većoj ili manjoj skupini, stajanje na isti način, joga, badminton, aerobik, plesne skupine, male branke...


#STUDENTSKIDOMSPLIT#STUDENTSKIDOM