StoryEditor
Prostorijaatraktivan detalj

Najljepši ukras doma: 15 ogledala uz koja će svaka prostorija zablistati

Piše PSD.
28. siječnja 2016. - 13:11
Pojedinim stvarima u domu pridajemo posebnu važnost, a zrcala su definitivno u toj skupini. Malo koji predmet poput ogledala može promijeniti, odnosno dati jasnu definiciju određenoj prostoriji. Osim svoje primarne namjene zrcala, u estetskom pogledu mogu zaokružiti, uljepšati interijer i dati mu poseban pečat.

Velika s masivnim okvirom, srednje veličine, elegantno uokvirena ili ona nešto manja - koje zrcalo ćete odabrati ovisit će o veličini prostorije, namještaju, ali i vašem ukusu. Dakako, ista stvar je s debljinom, oblikom i bojom okvira, no malo koji odabir neće unijeti dozu šarma u prostoriju.

No, ono što je svakako bitno jest da ogledala, bez obzira kakva su, daju dojam dodatne prostornosti, što nikada nije na odmet, a unose i dodatnu svjetlost, što je također uvijek plus.

Kakvo ogledalo izabrati i gdje ga staviti, najčešće su dvojbe kad su ona u pitanju, a ako i vi niste sigurni, stručnjaci za uređenja donijeli su neke naputke, kako bi vam pomogli.

Ogledalo bi tako bilo poželjno staviti na zid pored neke zanimljive slike, pa će se ona ogledati u ogledalu i dodati osjećaj prostornosti. Ako, pak, stavite ukrasno zrcalo blizu prozora u tamnijoj sobi, to ćete omogućiti refleksiju svjetla s ogledala i stvoriti prirodnije svjetlo u prostoriji.

Ako želite stvoriti privid dubine, jedan zid u prostoriji obojite tamnijom bojom kako bi bio u kontrastu s ostalim zidovima. Zatim postavite ukrasno ogledalo na tamni zid i osjećaj dubine neće izostati.

Ako u stanu imate neki komad namještaja koji je oštećen ili vam nije posebno lijep, prijedlog je da na njega postavite ogledalo, a to možete učiniti na stolićima, ormarićima i slično.

Prema feng shuiju ogledalo će, ako se postavi na krivo mjesto, reflektirati negativnu energiju, pa treba izbjegavajte postavljanje ogledala nasuprot ulaznih vrata ili prozora, ali nasuprot WC školjke ili kante za smeće jer ćete tako pojačati djelovanje negativne energije koja se nakuplja na tim mjestima.

Anita Matić
#OGLEDALO

Izdvojeno

19. svibanj 2020 13:10