StoryEditor
ProstorijaŠarm urbanog sjevera

Mislili ste da tamne boje guše prostoriju? Ovaj će vas stan u centru grada razuvjeriti: zavirite u dom mlade obitelji

29. rujna 2018. - 12:32

Ako se povedemo pravilima struke, pa crnu i bijelu, umjesto bojama, označimo ne-bojama, onda bismo mogli kazati kako je ovaj stan atraktivno uređen bez boja. Doduše, tu je i prirodna boja drva, koja hladnu paletu krajnjih kontrasta pomiruje u toploj sredini, kao i drugi detalji koji odudaraju. Kako bilo, s bojama ili bez njih, berlinski dom mlade obitelji istodobno djeluje minimalistički i obiluje detaljima.

U suvremeni koncept prostora koji odlikuje otvoreni plan, povezujući prostranu kuhinju i blagovaonicu na jednoj strani, s dnevnim boravkom na drugoj strani, dubina i dinamika unesene su upravo gradacijom tonova iz spektra koji spaja dvije oprečne (ne)boje, a dodatno naglašene razlikom u razinama povezanih prostorija.

Unatoč sivilu kuhinjskih elemenata jednostavnih linija i obrade, te tamnijoj nijansi sive na zidovima i stropu, te konačno crnoj boji nosivih komada namještaja, poput kožnog kauča i blagovaoničkog seta, a zahvaljujući velikodušnoj količini danjeg svijetla kojem je prostor kroz mnoge i prostrane prozore izložen, stan djeluje prozračno i dinamično.

Eklektična oda suprotnostima

Vješto razigrana kombinacija suprotstavljenih tonova nadopunjena je pomalo eklektičnim pristupom biranju, kako funkcionalnih, tako i dekorativnih komada koji nose priču o interijeru ovog doma. Uz izrazito reduciran dizajn kuhinje i kupaonice, koje su opremljene suvremenim linijama, prostorom dobrim djelom dominiraju i vintage detalji, pa dnevni boravak, tako, krase dvije modernističke fotelje i kožna varijacija na temu proslavljenog dizajnerskog klasika poznatijeg kao "egg chair", a stilski daleko od nje nije ni kožni kauč upotpunjen klupom u funkciji stolića, industrial izvedbe.

Upravo su to dva najzastupljenija stila u dekoru doma kojeg originalnim, među ostalim, čine i natpisi u kredi na tamnim stropovima, kao i drugi dekorativni elementi namjenski izrađeni da bi zaokružili priču o afinitetima vlasnika.

 

 

Ni soba mlađe kćeri, tako, ne odskače od grafike dvobojnog pravila, a otkriva se tek zanimljivom ilustracijom na predimenzioniranom drvenom uzglavlju iz kućne radinosti, koji joj donosi dozu mladenačkog bunta. Intenzivniji poziv na revolt dominira spavaćom sobom starijeg djeteta, također ispunjenom neobično toplim sivilom, koja printom na zidu, propitkujući "red i nered", poziva na angažirani pristup promatranju i poimanju prostora kao odjeka osobnosti. Tek glavna soba smiruje strasti, kartom Berlina iznad kreveta pokazujući privrženost prema zavičaju.

Ozbiljan ton razigran homorom

Uz crne zidove i neupadljive ugradbene ormare, cijelim se domom prostire niz polica izvedenih u kombinaciji čelika i drva, još jedna oda savršenosti kontrasta toplih i hladnih elemenata, dok je karakter prostora nadograđen detaljima poput oronulih starinskih kovčega i škrinja, kožnih kaciga, te boksačkih rukavica i vreća.

Industrijski, kao jedan od prisutnijih stilova u uređenju interijera urbanog sjevera, u ovom se stanu ogleda i u izboru rasvjetnih tijela, koja većim dijelom prostor hlade čelikom, nadograđujući pritom i njegovu ozbiljniju dimenziju, dok je humor kao opreka potenciran pokojom avangardnom ilustracijom.

Notu osobnosti stan je dobio i "fotozidom" koji u dnevni prostor unosi obiteljske uspomene, čineći ga srcem doma, a svoje je mjesto u njemu pronašla i gitara, uvjetujući glazbu kao izvor energije nedjeljive od ukućana.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:44