Prostorijapoznata dizajnerica interijera savjetuje

Mirjana Mikulec: Unestite senzualnost i romantiku u svoju spavaću sobu

Piše PSD.
23. listopad 2013. - 16:21
Spavaća soba je puno više od pukog "mjesta za spavanje". To je naš mali "zaklon" od vanjskog svijeta, prostorija ispunjena našim najintimnijim tajnama i snovima... i prva i zadnja prostorija koju ćemo vidjeti na početku i završetku svakog dana. Nju dijelimo najčešće s voljenom osobom pa bi bio red da onda odiše romantikom, toliko potrebnom svima nama u ova vremena.

Kako u spavaću sobu unijeti dašak romantike, savjetovala nam je Mirjana Mikulec, jedna od vodećih dizajnerica interijera u Hrvatskoj koja u Zagrebu uspješno vodi studio za dizajn interijera “Domus nobilis”, a njezine ideje možemo vidjeti i u RTL-ovoj emisiji "In Dizajn".

- Spavaće sobe, kao mjesta gdje se isprepleću snovi i java, često želimo "obojiti" čežnjivom atmosferom naših najtoplijih emocija i romantike... Bez obzira na različite ukuse i osobne sklonosti kada je riječ o stilovima uređenja, postoji nekoliko elemenata koji će u svaku spavaću sobu unijeti doživljaj romantike i najdublje prisnosti njezinih vlasnika.

Jedan od najromantičnijih stilova uređenja je zasigurno shabby chic, s prepoznatljivim bijelim tonovima namještaja klasičnih i rustikalnih linija, pastelnim bojama i floralnim uzorcima. Uz shabby chic, koji kao da je sazdan od nježnih elemenata i emocija, romantikom odišu i razni oblici klasičnog uređenja.

Shabby chic i klasika dijele istovjetne elemente kojima se naglašava romantičnost: čipka, prirodni i prozračni materijali koji se mogu nadopunjavati teškim, podatnim tekstilima poput brokata i baršuna, papirnate ili tekstilne tapete upečatljivijih, većih uzoraka, kamini drvenih ili kamenih okvira, lusteri napravljeni od starinskih suncobrana ili kristalnih perlica, razigrane štukature na zidovima i stropovima, kreveti s baldahinima…

Svi ti dodaci unose specifičnu, lepršavu senzualnost koja se, kada je riječ o drugim stilovima, mora naglašavati dodatnim ukrasnim elementima..., kazuje nam Mikulec, te nastavlja:

- Za unošenje romantike u suvremeno uređene prostore predlažem razmotriti namještaj koji sugerira senzualnost: zaobljene organske oblike, prekrivače za krevete od sintetičnog krzna, staklene električne zidne kamine, obvezne tople, vunene tepihe ,,čupavce’’, naljepnice za zid s imenima vlasnika…

U takvim prostorima izvrsno će izgledati i pokoji zid u boji trule višnje, grimiza, tamno sive, plave ili maslinasto zelene, kao i raznobojni svileni dekorativni jastučići te obvezna svilena posteljina… Takvi tamni tonovi, na koje padaju nježni snopovi svjetlosti, stvorit će dojam mističnosti i nježne, tajne ljubavi…

Na polici ili jednom od noćnih stolića neka se kao dekor nađu dvije čaše za šampanjac na maloj srebrnoj tacni, prekrivenoj razasutim biserima iz stare ogrlice… - neki su od savjeta ove stručnjakinje.

U svim stilovima dobro će izgledati pokoje ogledalo, oko kojeg možete, umjesto okvira, dati isplesti vijenac od suhog aromatičnog bilja, poput smilja i lavande… Na noćnom stoliću u klasičnom ili shabby chic stilu izvrsno će izgledati manje vazice sa svježim poljskim cvijećem, dok u suvremeno uređenim prostorima Mikulec predlaže više staklene vaze s bijelim ljiljanima ili lončanice orhideja...

Za romantičan dojam nisu potrebni samo floralni motivi: romantičan dojam u svim će stilovima stvoriti i motivi ptica (kao i ukrasni elementi od obojenog perja) te ukrasni elementi od sedefa.

priredila: merien ilić, foto: željko rukavina, dulux
Rasvjeta

Iako je izbor određenih boja zidova i namještaja prvo čega ćemo se obično sjetiti prilikom promišljanja budućeg izgleda naše "romantične" spavaće sobe, često se, nažalost, zaboravlja da će upravo rasvjeta biti glavnim i odgovornim akterom u kreiranju željene atmosfere.

Dobrim rasporedom rasvjetnih tijela, a naročito sekundarne rasvjete primarno zadužene za stvaranje romantičnog ambijenta, stvaraju se željene igre svjetla-sjene, koje unose tajnovitost i iluziju svijeta bajki…

Postavljanjem više manjih ambijentalnih rasvjetnih tijela, naročito u donje kuteve sobe ili ukrasnih lampi koje mijenjaju boju, unijet će se osjećaj veće prisnosti i pozitivne, smirujuće dinamike prostora.

U spavaćim sobama će iznimno lijepo izgledati i dekorativne lampe od perforirane keramike, čiji će snopovi svjetlosti tajanstveno obasjavati taj dio prostorije. Kao glavni i nenadomjestiv element u kreiranju romantike u svakoj spavaćoj sobi i dalje su svijeće, pogotovo ako su i aromatizirane, otkriva nam dizajnerica.

U čemu se najčešće griješi?

Sve donedavno u trendu je bio minimalizam u svom najsirovijem obliku, kao i jednobojni interijeri - lišavanjem prostora osobnosti kroz unošenje detalja koji govore o vama i vašem osjećaju za lijepo stvarali su se tzv. bezimeni interijeri, koji kao da su izašli iz kakve serijske proizvodnje. Takve spavaće sobe djelovale su sterilno i hladno, s pomalo hotelskom atmosferom.

Za stvaranje udobnog prostora važno je dobro izbalansirati funkcionalnost i estetiku, stoga se, uz bazičan namještaj, savjetuje unošenje kreativnih, originalnih rješenja, poput, primjerice, kliznih noćnih ormarića montiranih na gornji dio uzglavlja kreveta ili npr. pokojeg ručno oslikanog zida koji će podsjećati na pravi starinski mural.

U želji za stvaranjem što romatničnijeg ,,gnijezda’’, često se pretjeruje s unošenjem suvišnih dekorativnih elemenata. Umjesto nekoliko različitih svijećnjaka razmještenih u svaki kut sobe, bolji efekt ćete postići ako na samo jedan dekorativni tanjur postavite više svijeća u jednoj boji, ali različitih visina. Također, ako skupljate uspomene sa svojih romantičnih putovanja, poput školjaka ili gotovih suvenira iz različitih dijelova svijeta, predlažem da ih se smjesti zajedno, jedne do drugih, u samo jedan kutak sobe.

Jedna od najčešćih pogrešaka je i miješanje dekorativnih elemenata koji pripadaju različitim stilovima uređenja - primjerice, gomilanjem dekorativnih jastučića prekrivenih klasičnom čipkom s modernim jastučićima s geometrijskim motivima…

U neurednim i pretrpanim prostorijama sigurno će se izgubiti svaka romantika. Uklonite sav suvišan namještaj i dekorativne predmete i neka sve uvijek bude na svom mjestu.

Jednobojni prekrivači za krevete izvrstan su način za "skrivanje" šarene posteljine koju ne želite svako jutro spremati u škrinje za posteljinu.

U spavaćim sobama u kojima želite zadržati osjećaj romantike, intime i spokoja, ne preporučujemo postavljanje TV prijamnika - nije li bolje krenuti na počinak slušajući nježnu, relaksirajuću muziku s CD playera, čitanjem kakvog dobrog putopisa o zemlji koju ste oduvijek željeli posjetiti, ili nježnim šaputanjem sa svojim partnerom?

#MIRJANAMIKULEC#SPAVAćASOBA