StoryEditor
ProstorijaABECEDA BOJENJA

Mali trikovi za piture početnike: evo kako skinuti zidne tapete, ukloniti plijesan, sastrugati staru boju...

Piše PSD.
9. svibnja 2014. - 13:48
Nakon što ste u prošlom broju naučili osnovne korake bojenja zidova, memorirajte i nekoliko važnih trikova koji će vam olakšati posao bojenja

Skidanje zidnih tapeta
Zidne tapete ćete najlakše ukloniti korištenjem nekog sredstva za uklanjanje tapeta. Sredstvo, osim što će znatno olakšati skidanje tapeta, može olakšati i skidanje starih slojeva boje koji se možda nalaze ispod tapeta. Nakon završetka, operite zidove kako biste uklonili moguće ostatke.
Uklanjanje plijesni
Ako postoji mogućnost razvoja plijesni, potrebno je sanirati izvor vlage i ukloniti plijesan odgovarajućim sredstvom za odstranjivanje plijesni. Korištenje sredstava za uklanjanje plijesni je nužno jer će se u protivnom spore plijesni proširiti cijelim prostorom.
Ljuštenje boje
Kako bi se novi slojevi boje što bolje primili na zid, prije bojenja je potrebno ukloniti sve ispucale dijelove stare boje. Špatulom sastružite boju sa zidova tamo gdje je ona ispucala i ljušti se, te izbrusite finim brusnim papirom.
Sjajne podloge
Staru boju sa sjajom, iako je možda u dobrom stanju, obvezno lagano prebrusite kako biste poboljšali prianjanje novih slojeva boje.
Koliko boje ćete trebati?
Svaki proizvođač boje preporučuje određenu količinu po četvornome metru. Međutim, obično je potrebno oko litre boje za oko 7 m². Stoga i sami možete izračunati količinu potrebnu za vaš projekt. Izmjerite dužinu svakog zida prostorije te visinu. Zbrojite sve dužine i pomnožite s visinom. Od ove površine odbijte površinu prozora i vrata. Dobiveni broj podijelite sa 7. Uračunajte i koji kvadrat više kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno boje, ali i kako biste pohranili malo boje za eventualne buduće popravke.
Odabir kista i valjka
Za bojenje zidova i stropova bit će vam potreban valjak širine 20-30 centimetara. Za glatke površine izaberite valjak s gustim kratkim dlačicama, a za grublje zidove valjak s dužim dlačicama. Pazite i na materijal jer su za boje na vodenoj osnovi primjereni valjci i kistovi od umjetnih vlakana, a za boje na bazi otapala ili alkidne boje valjci od janjeće vune i kistovi prirodnih vlakana.
Kako sačuvati valjak
Ako uzimate pauzu, uklonite višak boje valjanjem po mrežici i spremite ga u plastičnu vrećicu. Vrećicu čvrsto omotajte oko valjka kako biste uklonili višak zraka i tako ga održali vlažnim za nastavak rada. Ako morate pohraniti valjak na duže od dva dana, možete ga i zamrznuti. Prije ponovnog rada pričekajte da valjak dođe na sobnu temperaturu.

natalija borjan
najboje.hr


Izdvojeno

11. srpanj 2020 17:12