StoryEditor
Prostorijauspjeh ureda mva

LJEPOTA I JEDNOSTAVNOST ‘Three-Lite’ lampe zasvijetlile na tržištu

Piše PSD.
10. studenog 2013. - 12:43
Nakon što su se Three-Lite podne svjetiljke u travnju predstavile na Tjednu dizajna u Milanu, a potom u svibnju u Zagrebu kao dio izložbe “Solid Acts – design from Croatia”, otputovale su u Ljubljanu gdje su proteklih mjesec dana ‘boravile’ na ‘Mesecu oblikovanja 2013.’

Te toliko jednostavne lampe koje stoje samo na tri tanke, blago zarotirane metalne šipke na čijem je vrhu naslonjeno trostrano sjenilo potpisuju zagrebački arhitekti Marin Mikelić i Tomislav Vreš, vlasnici arhitektonskog ureda MVA (mikelić vreš arhitekti).

Three-Lite svjetiljke su nastale kao integralni dio njihova arhitektonskog projekta za Hotel Well u Termama Tuhelj, a kako su od arhitekture krenuli ka produkt dizajnu objasnio nam je Marin Mikelić. - Tijekom rada na projektu hotela Well u Termama Tuhelj projektirali smo dio namještaja za hotelske sobe,između ostalog i prvu verziju podne lampe.

Početkom ove godine nas je Tatjana Bartaković, autorica izložbe “Solid Acts – Design from Croatia“, pozvala da s lampom sudjelujemo na toj izložbi u sklopu ovogodišnjeg Tjedna dizajna u Milanu. To nas je potaknulo da tehnički i oblikovno doradimo lampu i razvijemo ju kao novi zaokruženi proizvod.

Osam verzija

Iako je dizajnirana za hotel, lampa Three-Lite zbog svojeg oblika i boja kombinacijama crno s crnim, bijelo s bijelim ili sjenilima u žutoj, zelenoj, narančastoj ... mogla bi se uklopiti u bilo koji prostor, a odnedavno se mogu kupiti, za sada narudžbom na info@mva.hr.

- Lampa je dostupna u osam različitih verzija boja i moguća je njezina primjena u potpuno različitim prostorima, od stambenih i hotelskih pa do poslovnih ili galerijskih. Nedavno je u Zagrebu u sklopu događanja “Boiling point-druženje sa suvremenim slikarstvom“ u galerijskom prostoru postavljeno pet lampi i to je vrlo dobro funkcioniralo. Autori ove elegantne podne svjetiljke su predvidjeli različite materijale za izradu sjenila.

- Dva su osnovna tipa lampe – sa sjenilom od perforiranog metala i sa sjenilom od tekstila. Izradila ih je Tvornica rasvjete Dekor iz Zaboka s kojom imamo vrlo korektnu suradnju. Marin Mikelić i Tomislav Vreš su do sada povremeno u okviru arhitektonskih projekata oblikovali neke komade namještaja ali, kako kaže naš sugovornik, osim ove lampe, do sada ništa nisu razvijali do razine samostalnog produkta. Do sada su ti predmeti bili samo ekstenzija arhitekture.

A arhitektura je njihovo prvo opredjeljenje. Mikelić i Vreš su prvenstveno arhitekti te se bave oblikovanjem u različitim mjerilima, od mjerila grada i kuće pa do mjerila sobe ili, u ovom slučaju s lampom, uporabnog predmeta. Iako relativno mlad ured (osnovali su ga 2007. godine), Mikelić i Vreš su osvojili nagrade, a jedna od njih se odnosi upravo i na Hotel Well - godišnja nagrada “Viktor Kovačić“ 2012. za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva te još i Posebno priznanje 47. Zagrebačkog salona.

Arhitektonski studio MVA je 2007. osvojio i prvu nagradu za Hotel Bačvice čija je realizacija zastala, a njihov projekt splitske Brodarice – atletski centar – stadion i dvorana bio je pobjednički rad 2008. Iste su godine sa svojim projektom pobijedili na međunarodnom natječaju Regulacija i uređenje Kaptola, ali ni to nije sve iz uspješnog rada Mikelića i Vreša.

- Nagrade su značajne kao potvrda da to što radimo ima nekog smisla ali i kao prilika da se na naš rad skrene pozornost šireg kruga ljudi - kaže na kraju Marin Mikelić te otkriva kojim se projektima trenutno bave. -Trenutno se dovršava izgradnja dječjeg vrtića u Krapinskim Toplicama i stancije kod Bala u Istri. Osim toga, gradi se jedna vrlo zanimljiva obiteljska kuća u Krapinskim Toplicama, a u tijeku je i adaptacija ambulanti Doma zdravlja u Zaboku u prostoru bivše osnovne škole.

olgica ivić grizelj

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 11:29