StoryEditor
ProstorijaVAL masovne KUPNJE NEKRETNINA SPUŠTA SE SVE JUŽNIJE u potrazi za dobrim prilikama

Kupci jurišaju na Albaniju

Piše PSD.
14. ožujka 2008. - 16:05

Stranci kupuju kad je jeftino, a na jugu se sad kupuje puno povoljnije nego u Hrvatskoj i Crnoj Gori

Albanska obala upravo proživljava svoj procvat s kupnjom nekretnina. Osim građevinskog zemljišta među kojim je najatraktivnije ono uz albansku obalu u Draču, Šenđinu, Saranadi i Vlori, posrednici u prodaji nekretnina nude apartmane i stanove u novogradnji čija je prosječna cijena kvadrata oko 600 eura.

U Albaniji je trenutačno stvarnost da se uređeni stan od primjerice 60-ak kvadrata na pješčanoj plaži albanske obale, prvi red do mora, može kupiti za 39 tisuća eura.

- Stranci kupuju kad je jeftino. Većina njih već je u Hrvatskoj prošle godine preprodala svoju nekretninu i kreće dalje u otkrivanje novih destinacija. Sad je u fokusu zanimanja albanska obala. Na hrvatskoj obali još se kupuje samo ono što je luksuzno - kazuje nam dobar poznavatelj albanskih aktualnih prilika.

Među kupcima, osim najbrojnijih Engleza i Iraca, ima i Hrvata koji kupnju nekretnina u Albaniji smatraju ulaganjem. Vlasnik agencije za nekretnine Informatik Dubrovnik Amir Subašić poslovno je vrlo aktivan na albanskom tržištu nekretnina te o tamošnjim prilikama kaže: - Albanske nekretnine zaposjedaju irski i engleski “špekulanti” koji dižu cijene.

To su sitni developeri i graditelji koji u novim apartmanskim kompleksima uz more znaju kupiti po pet-šest stanova. U Albaniji cijena gradnje na razini sedam zvjezdica iznosi oko 500 eura po kvadratu, dok je u Hrvatskoj cijena gradnje na razini tri zvjezdice oko 1000 eura - ističe Subašić, koji razbija predrasude o zaostaloj Albaniji. Kad prijeđete albansku granicu, doista imate osjećaj da ulazite u neku europsku zemlju. Puno stranaca ulaže.

- Aktualne cijene nekretnina u Albaniji otprilike su 50 do 70 posto niže nego na jugu Hrvatske - kaže nam Frano Bezić iz dubrovačke agencije za prodaju nekretnina Spes. - Kod njih je sad slično kao u Dalmaciji prije pet-šest godina. Tržište nekretnina definitivno se prebacuje u Albaniju. Smatram da će Albanija maksimalno za godinu dana doći na cijene koje sada imamo mi i Crnogorsko primorje - predviđa Bezić.

Legalizacija

Agencija albanske vlade započela je zahtjevnu provedbu regulacije i legalizacije ilegalnih objekata. Na međunarodnom natječaju za izradu ovog projekta izabrana je GISDATA Zagreb i GISDATA Skopje u suradnji s partnerom iz Tirane. Prema procjeni, oko 80 posto svih nekretnina u Albaniji nije registrirane ili nije prošlo legalan proces gradnje. Vlada ovaj problem tretira kao jedan od svojih strateških prioriteta, a već je zaprimljeno oko 400.000 zahtjeva za legalizaciju.

#KUPNJANEKRETNINA#ALBANIJA

Izdvojeno

09. srpanj 2020 09:13