StoryEditor
Prostorijapripazite na ove detalje

'Kuhinja mora biti odraz našega životnog stila': dubrovačka arhitektica Ivana Lukenda Trtoman savjetuje kako dizajnirati 'srce doma'

16. rujna 2018. - 13:40
iStock-665910118

Možemo biti toliko slobodni i kuhinju nazvati srcem doma. Iako se danas cijela obitelj rijetko okuplja, kada se to dogodi, onda je obično mjesto u kojem najviše borave - kuhinja. Tu se svakodnevno pripremaju obroci, kolači za vesele prigode, nazdravlja se dobrim vijestima, planiraju se obveze i dogovaraju aktivnosti za sljedeći dan, a ponekad i utapa tuga u sladoledu. Zato je kuhinju važno prilagoditi svojim životnim potrebama i navikama, te je organizirati i dizajnirati kao praktičnu i zonu koja reflektira vaš lifestyle, a u čemu će vam od presudne pomoći biti i neke zakonitosti struke.

Naime, kada dođe vrijeme za možda najveću investiciju u stanu ili kući, često sami nastojimo isplanirati prostor, vodeći se vlastitim ukusom i trendovima, uz tek pokoji savjet crtača u salonu namještaja, što nerijetko dovede do nelogičnog rasporeda prostora i drugih propusta, odnosno krivih izbora. Zato je prije svih radova važno napraviti projekt kuhinje. Pritom ne mislimo samo na boje i materijale, već grubi nacrt projekta.

Naravno, sve ovisi o mogućnostima prostora zbog čega se kuhinje i rade po mjeri, no budući da se rade kako bi trajale desetljećima, iznimno je važno poznavati neke standardne mjere i povoljne rasporede, koji garantiraju funkcionalnu i praktičnu kuhinju. Zato smo odlučili potražiti savjet odIvane Lukenda Trtoman, dubrovačke arhitektice i vlasnice građevinske i dizajnerske tvrtke "Creare", čiji bi vam savjeti mogli poslužiti kao temelj za lijepu, funkcionalnu, originalnu i kvalitetnu kuhinju.

Osnovni trokut kao putokaz za raspored prostora

Krenuvši od početka, otkrila nam je osnovno pravilo pri projektiranju kuhinje vezano uz dimenzije i slijed korištenja prostora.

- Standardne dimenzije svake kuhinje odnose se na visinu radne plohe koja je nekada bila niža, dok je danas približno 90 centimetara visoka te dubinu elemenata, od kojih su donji 60 centimetara, a gornji variraju od 30 do 35 centimetara. Ono što je također iznimno važno je slijed korištenja kuhinjskih uređaja: hladnjak – sudoper – štednjak - koji se u formi kretanja korisnika mora odraziti u prostoru - kreće od, možda na prvu zanemarivih činjenica, koje, ako pokušate zamisliti vaš hod po kuhinji dok spremate hranu, zvuče logično i važno.

- Pri obradi namirnica, ona se najčešće vadi iz hladnjaka, stavlja na radnu plohu minimalne širine 60 centimetara, pere u sudoperu i ponovno obrađuje na radnoj plohi te konačno termički obrađuje - slikovito pojašnjava arhitektica, objašnjavajući razloge takvog rasporeda.

Kako navodi, važno je pokušati zadovoljiti minimalne širine radne plohe koje služe da bi se kuhinja mogla lako koristiti, što ne znači da se površina ne može napraviti duža, šira, uža ili manja, ako prostor ne dozvoljava navedene "standardne" dimenzije.

Kada govorimo o idealno posloženom obliku elemenata za brz i praktičan rad, svakako je to, ističe naša sugovornica, dvostrana kuhinja, odnosno oblika "U" ili dvostruka linijska kuhinja. Takve kuhinje, kaže, zahtijevaju manje kretanja prilikom upotrebe, no pri izradi treba paziti na razmak između elemenata. Naša sugovornica kaže kako je idealna širina prostora od 90 do 120 centimetara, ovisno o dužini kuhinje. Razmak manji od navedenog stvara nemogućnost otvaranja elemenata, a veći, nepotrebno dodatno kretanje pri korištenju.

Zaboravite na otvorene police - gornje ormariće dignite do plafona

Aktualne kuhinje s otvorenim policama umjesto gornjih elemenata ili potpuno bez njih, koje vizualno jako lijepo izgledaju, dugoročno smatra nepraktičnima za korištenje

- Razlozi su vrlo jednostavni, ako gornjih elemenata nema, potrebno je napraviti mjesta za pohranu na drugoj lokaciji. Ako su tu samo police vremenom će brisanje prašine s njih baš kao i masnoća koju stvara kuhinja, biti više problem nego zadovoljstvo. Iz istog je razloga preporučljivo raditi gornje elemente do stropa, koji će vam jednako pomoći kod pohrane i lakšeg održavanja - pojašnjava arhitektica, koja u svojim radovima najčešće upražnjava ovo pravilo.

Za održavanje je važna i obloga zida između kuhinjskih elemenata koja je, uz osnovnu funkciju čuvanja zida od vode i drugih oštećenja, svojevrsna dekoracija kuhinje. Učestalije su se prije koristile keramičke pločice, zatim je trend preuzelo staklo, a potom, kaže, i drugi, moderniji materijali.

- Idealna udaljenost između gornjih i donjih elemenata je približno 60 centimetara. Danas se, što zbog trenda, što zbog lakšeg održavanja najčešće koriste pločice velikih formata, koje imaju skoro nevidljive fuge, jer najveći problem keramičkih pločica su upravo fuge u koje se skupljaju nečistoće. Po pitanju boje pločica te odgovarajuće fuge, odaberite svakako sve osim crnih i bijelih, jer se na njima najviše vide nečistoće.

Obloga može biti i kaljeno staklo koje se, prema željama kupaca izrađuje u svim bojama i uzorcima, te pleksiglas iza kojeg se može postaviti tapeta ili jednostavno obojiti zid, kao i posebno obrađeno drvo ili sličan materijal s vanjskim slojem otpornim na vodu i toplinu. Tu su i metalni elementi poput laganih nehrđajućih metalnih ploča, opeka pa čak i vodootporne tapete ili premaz koji štiti zid - nabraja brojne opcije naša sugovornica.

Obloge će, zaključuje, najviše pridonijeti izgledu kuhinje, za koji je, kaže, poželjno da odgovaraju dizajnu cijelog stana, kako bi se ostvario koncept cjelovitosti prostora. Zato predlaže osnovne boje s naglaskom na gornje elemente ili prostor između elemenata. Moguće je, dodaje kombinirati i više boja, pod uvjetom da su sličnog tona ili da je naglašena samo jedna.

Otok u fokusu

Ako nemate puno prostora za realizaciju željene širine radnih površina, radni otok je, smatra naša sugovornica, izvrstan element koji nudi rješenje mnogih problema, jer funkcionira kao svojevrsna barijera i premosnica između kuhinje i ostatka stana.
- Nekada je kuhinja bila odvojen dio stana, usuđujem se reći nepoželjna, a danas bitna cjelina stambenog prostora. Osim što je radna ploha, otok je i mjesto koje "čuva“ kuhinju od pogleda i preusmjerava fokus na sebe, pozivajući ljude na druženje. Vrlo je praktičan, vizualno zanimljiv i igra ulogu stola u većini stanova - napominje mlada arhitektica, ističući kako se poželjna širina radno otoka kreče od 120 centimetara; što je standardna dimenzija dva kuhinjska elementa, na više.
U njega se, dodaje, ugrađuju i aparati poput štednjaka ili sudopera, što može pomoći pri projektiranju kuhinje, ako ih je prostorno nemoguće realizirati u glavnom dijelu.

Biti ili ne biti u trendu

Kuhinja je dio stambenog prostora koji rijetko mijenjamo pa bi trebala biti manje u trendu, a više dugoročniji sklop umirujućih boja i lako održivih materijala. One kuhinje koje se manje koriste, poput kuhinja u apartmanima, ili vikendicama, idealne su za eksperimentiranje i korištenje modernijih rješenja - savjetuje Ivana.

Izdvojeno

10. srpanj 2020 08:10