Prostorijaobnovljena djedovina

Kuća starog kapetana: zdanje pradidova sa suvremenim pečatom

Piše Joomla\CMS\User\User
S posebnom ljubavi uredio je svoju staru kuću u mjestu Krug, dijelu starih Jesenica kod Splita, tamošnji starosjedilac Jure Lozić.

Taj umirovljeni kapetan duge plovidbe, naime, u istoj je kući odrastao, da bi se kao desetogodišnji dječak s familijom preselio bliže moru, u Orij.

U to je vrijeme, prisjeća se, nastupilo masovno preseljenje Jeseničana iz brdskog, staroseoskog dijela prema moru jer je dolje život bio kudikamo lakši: komunikacijski, nije više sve bilo tako daleko i nepristupačno, a i opskrba vodom bila je važna stavka.

Uz pomoć moderne tehnologije i stare gustirne, međutim, šjor Jure uspio je pri svojoj kamenoj ljepotici napraviti čak i bazen!

- Nisam to prvotno uređivao za turizam nego za sebe, dok sam navigao za to sam štedio i u umirovljeničkim danima započeo obnovu. Trajala je čak pet godina jer sam emotivno doživljavao taj projekt, htio sam da bude najsličnije izvorniku. Pitate me za arhitekta? Bilo ih je puno, svi su pokojni, hvala im od srca – uzbuđeno će naš sugovornik, ponosni vlasnik kuće, pradjedovine stare više stotina godina!

Kuća iz naše priče, smještena dakle u Krugu koje je pod izravnom nebeskom zaštitom Velike Gospe kojoj je posvećena tamošnja crkvica, naime, zadnju je, četvrtu obnovu prije ove suvremene doživjela još oko 1870. godine.

Baš u vrijeme kad su Jesenice doživjele velik procvat vinarstva, dobrim dijelom zahvaljujući po susjede nepovoljnoj okolnosti...


- Tih je davnih godina peronospora poharala talijanske i vinograde u Provansi, a naše su loze bile zdrave i rodne, pa je tako puno domaćega vina brodovima izvezeno u Trst, gdje je radilo puno naših vinarija, na desetke! Iz Trsta preko Senja su se u Jesenice, pak, vraćali brodovi natovareni drvom, koje se zato počelo puno stavljati u naše kamene kuće.

Tako je bila uređena i ova kuća: unutrašnjost je ispunjavalo drvo s Velebita koje se ukrcavalo u brodove u Senju. Nisam to htio mijenjati. Podovi su drveni, kao i većina namještaja, a namjerno sam ostavio, u ime izvornika, i jedan primitivni komin, koji svjedoči o starosti tlocrta kuće.

Ni sam ne mogu točno reći je li njezina gradnja započela prije tristo, četiristo ili čak više godina! Znam samo da je oduvijek bila naša, od Lozića. To je jedno od tri 'fetiva' prezimena u mistu – napominje naš domaćin, iznimno pedantan prilikom obnove izvana tipično dalmatinskog kamenog zdanja 'na tri poda': u prizemlju s konobom i jednom spavaćom sobom od pedesetak 'kvadrata', te s još po 25 četvornih metara na dva gornja kata.

Bazen, koji je tlocrtu pradidova dodao suvremeni pečat, pak, ima također oko 25 'kvadrata'. Sve u svemu, obnova starine na koju bi šjor Jurini preci jamačno bili ponosni.

Lenka Gospodnetić, foto: Duje Klarić / Cropix

Samo starinsko cviće

Garifuli, đirani, levanda, ružmarin, kadulja... To će cviće krasit okućnicu, nikakve egzotične nego naše starinske vrste! Tako sam odlučio, nastojat ću sve okolo što više zazelenit i ‘zašarenit’, to mi je želja - povjerava Jure Lozić, koji je među starinsko i začinsko bilje ipak ‘pripustio’ i pokoju otmjenu, gospodsku ružu.

#POSJETILISMO