StoryEditor
ProstorijaDRVO, KAMEN, ŽELJEZO

Infišani u interijere luduju za 'engleskim seoskim stilom': pogledajte zdanje koje dnevno posjeti 1200 ljudi; Vlasnica otkriva važnu stvar: Ne birajte marke, nego proizvod!

19. siječnja 2019. - 18:45

U Sjedinjenim Američkim Državama upravo je u tijeku izložba koja je, nakon Singapura i New Yorka, stigla i na Floridu, u West Palm Beach, gdje ostaje sve do travnja ove godine, a koja, nazvana "Downton Abbey: Izložba", donosi razne predmete, kostime, scenografiju, čitave interijere serije koja je u 250 zemalja svijeta prerasla u pravi fenomen koji svjedoči o nostalgiji za svijetom engleske aristokracije s početka prošlog stoljeća.

Osim, naravno, samih artefakata, putujuća izložba "prodaje" i način života u epohi koje više odavna nema, a to je epoha u kojoj je Velika Britanija bila, između ostaloga, i kolonijalna sila.

No, ono čega još uvijek ima jesu stvarne lokacije u kojima je serija "Downton Abbey" snimana, a među njima je zacijelo najatraktivniji dvorac Highclere u Hampshireu koji je u 17. stoljeću projektirao sir Charles Barry za Roberta Dormera, prvog grofa od Carnarvona, čiji nasljednik i danas živi u dvorcu. Osim dvorca, dakako, živ je i engleski stil.

Tema engleskih ladanjskih kuća trenutačno je u žiži ne samo televizijskim serijalom inspiriranih trendova. Tako je upravo londonski muzej "Victoria & Albert" ugostio britanske autore Davida Cannadinea i Jeremyja Mussona koji su napisali knjigu "The Country House: Past, Present, Future". I oni, zajedno s uglednim gostujućim piscima, arhitektima i sociolozima, u knjizi pokušavaju odgonetnuti tajnu planetarne popularnosti engleskog stila u uređivanju ladanjskih kuća.

Dvorac Highclere je, naime, golem, veličinom nimalo nalik na kuće i kućice kakvih smo se nagledali u TV serijama snimljenima po romanima Agathe Christie, koja je, pak, uzgred rečeno, i sama živjela i umrla u Winterbrook Houseu, nedaleko od Wallingforda, u grofoviji Oxfordshire. Agatha Christie je prethodno živjela u Devonu, u kući nazvanoj Greenway, smještenoj na 15 hektara okućnice.

Highclere, međutim, sa svojih 200 soba i više od dvije tisuće hektara okućnice, gdje se nalazi i 40 kućica, poznatih kao "cottages", nije usporediv s "kućercima" Agathe Christie, međutim – engleski stil svih tih kuća je prepoznatljiv i, bez obzira na varijacije, zapravo isti.

Današnji dvorac Highclere dom je Georgea Herberta, osmog grofa od Carnarvona, te grofice Fione J. M. Aitken, njegove supruge, njihovih sedam pasa, ali i batleru, brojnoj posluzi i služinčadi, a koji zahvaljujući mudroj odluci da svoju rezidenciju ustupe producentima i TV ekipi "Downton Abbeya" danas dnevno – dnevno! – posjeti oko 1200 ljudi. Uz ulaznicu, dakako!

Što je to, u najkraćim crtama, što odlikuje dizajnerski stil vidljiv i u seriji "Downton Abbey", ali i u ostalim kućama engleskog "kantrisajda"?

'Vodite računa o originalnom duhu'

Sama grofica od Carnarvona nedavno je za engleski magazin CountryLiving podijelila nekoliko svojih savjeta pučanstvu.

– Uvijek vodite računa o originalnom duhu zdanja – kazala je grofica.

– Ja nastojim sačuvati gdje god je moguće taj muževni stil, od drvenih podova do zidnih tapeta, ali trebam biti i praktična, vodeći računa o golemom broju ljudi koji dnevno posjećuje dvorac. U kućicama sam morala ugraditi i tuševe jer je to praktičnije od kada, staviti ograde da psi ne mogu pobjeći, staviti uspornike da djeca mogu sigurnije voziti bicikle.

Čuvajte uzorke svake boje za drvo, boje za zid, arhivirajte podatke o tepisima i dobavljačima draperija jer će vam to olakšati svako sljedeće renoviranje.

Ne gledajte marku proizvoda, nego proizvod sam po sebi, jer marka se ne mora uklopiti u vaš dom. I za kraj, budite spremni na neočekivane troškove i, naravno, kupujte domaće – dodala je grofica.

U najkraćem, engleski "seoski" stil je opušten i udoban, te ostavlja dojam tradicionalnog, što se postiže prirodnim i prigušenim bojama u interijeru koji "pod obavezno" uključuje kamin, prostorom dominiraju rustične, ali kvalitetne teksture postignute korištenjem drva, željeza i kamena.

Tkanine uključuju i vezene prostirke i tepihe, kao i materijale prigušenih cvjetnih uzoraka, dok namještaj varira od prostranih drvenih stolova i komoda tamnih boja do neizostavnih polica za knjige.

No, dakako, i engleski stil ima svoje varijacije, kako u financijskom tako i u smislu obiteljskih potreba, pa se unutar istog obrasca mogu naći i vrlo bogate obitelji, kao i skromni samci koji provode večeri uz knjigu i kamin, ogrnuti dekicom kariranog uzorka.

 

Izdvojeno

04. kolovoz 2020 14:15