StoryEditor
ProstorijaFikus u centru

Imate previše pitara po kući? U ovoj je kući trend biljaka otišao korak dalje: zavirite u farmerski dom dizajniran u potpunosti oko - stabla!

5. listopada 2018. - 14:02
CRA - Carlo Ratti Associati

Koliko je važna integracija prirode i stambenog prostora, najbolje svjedoči najnoviji projekt istaknutog "Međunarodnog ureda za dizajn i inovacije CRA - Carlo Ratti Associati". Njihov Greenary izgrađen je u skladu s prirodom, a riječ je o renoviranoj farmerskoj kući u čijem se središtu nalazi - desetometarsko stablo.

Ovaj se životni prostor u potpunosti razlikuje od, recimo, kuće na stablu ili kuće od stabala; njegov najjednostavniji opis bio bi "kuća dizajnirana oko stabla". Pedeset godina star fikus smješten je, naime, na mjestu dnevnog boravka, a oko njega nalazi se šest prostorija, od kojih je svaka smještena na drugoj razini.

- Stremili smo ka dizajnu koji odražava našu biofiliju, odnosno prirodni impuls za povezivanjem s drugim živim bićima, kako je to definirao harvardski biolog Edward O. Wilson. S Greenaryjem nastojimo zamisliti novi životni prostor izgrađen u skladu s ritmom prirode - kazao je arhitekt Carlo Ratti, jedan od osnivača CRA. Ova farmerska kuća od čak osamsto metara kvadratnih bit će smještena na posjedu u blizini talijanskog grada Parma, a očekuje se da bi već krajem iduće godine mogla biti spremna za useljenje.

- Useljenje u svaku prostoriju bit će kao useljenje na stablo. Budući da projekt razbija tradicionalne podjele između soba i podova, fikus postaje organizacijsko načelo, a svaka razina predstavlja drukčiju perspektivu prirode - istaknula je Andrea Casi, voditeljica projekta.

 

Izdvojeno

13. srpanj 2020 23:00