StoryEditor
ProstorijaŽIVOT NA OTVORENOM

I najmanji balkon može postati mjesto iz snova: uz par trikova učinite ga oazom u kojoj ćete uživati u druženju i prvoj jutarnjoj kavi

15. kolovoza 2020. - 16:55
Shutterstock

Kad pomislite da je vaš balkon premalen za stvaranje čarobne oaze, odmah odbacite te lude misli. Jer i najmanji balkon, čak balkončić, može biti vaše mjesto za uživanje na otvorenom. Ni balkonska površina, ni "loša" strana svijeta niti eventualna otvorenost neželjenim pogledima ne mogu biti razlogom da taj mali komadić ne postane vaša oaza za uživanje na zraku.

Privatni vanjski prostor san je većine ljudi koji žive u zgradama, čak i ako je to samo mali balkon. Ako ste dovoljno sretni da imate balkon, onda ga dugujete sebi – i svim svojim prijateljima – i maksimalno ga treba iskoristiti. Bez obzira na to koliko je malen, i vaš balkon ima dizajnerskog potencijala. Evo nekoliko prijedloga.

1. Dodajte mali stol

Sve što trebate za uživanje u jutarnjoj kavi na balkonu jesu stol i stolica. Odaberite one koji se lako sklapaju tako da ih možete pohraniti unutra ako je potrebno.

2. Ugradite sjedala

Maksimizirajte svoje kvadrature s ugrađenim klupama. Nikada se nećete morati brinuti za jakih vjetrova da će neka stolica poletjeti preko ograde.

image
Shutterstock

3. Donesite zelenilo

Čak i mala kvadratura balkona voli zelenilo, posadite neke mirisne ili začinsko bilje.

4. Odlučite se za podne jastuke

Nema potrebe za ulaganjem u vanjski namještaj, poslužit će i šareni i udobni podni jastuci.

5. Dodajte tepih "za van"

Pojačajte izgled vašeg balkona šarenim tepihom, odnosno s uzorkom koji će se "suprotstaviti" svemu i doživljaj učiniti još većim.

6. Iskoristite zidni prostor

Zašto ne biste iskoristili i zidne stijenke koje mogu nositi obješene pitare s cvijećem, pa čak i kakve umjetničke detalje.

image
Shutterstock

7. Osvijetlite

Za kasnonoćna druženja u tom malom prostoru važna su i svjetla, koja se mogu izvesti na različite načine.

8. Objesite nešto za ljuljanje

Ako ste i u gradu, nema razloga da vaša oaza ne nudi osjećaj odmora. Objesite stolicu-ljuljačku ili mrežu i - odmarajte.

9. Odlučite se za sklopivi namještaj

Ako je prostor zaista malen, koristite sklopivi namještaj kako biste ga poslije mogli pospremiti.

10. Okružite se cvijećem

Uvijek mora biti prostora za cvijeće, u pitarima obješenim na ogradi ili na zidu. Uljepšajte svoj pogled.

image
Shutterstock

11. Kutak za "nasloniti se"

Bilo da želite upiti sunce ili se sklupčati s knjigom, vanjski "dnevni krevet" ili lounge stolica je sve što vam je potrebno za miran odmor.

12. Pobrinite se za privatnost

Ako ste na oku susjeda, posadite visoke biljke poput bambusa ili objesite viseće zelenilo kako biste stvorili prirodni zaklon.

13. I tenda je rješenje

Uživajte u balkonu tijekom cijele godine zahvaljujući tendi na uvlačenje koja će vas štititi od kiše, sunca ili pogleda.

Izdvojeno

16. kolovoz 2020 15:13