StoryEditor
ProstorijaNa visokom nivou

Genijalno rješenje koje donosi dodatne kvadrate i željeni mir u kući

3. siječnja 2018. - 00:51

Postoji nešto univerzalno privlačno u galerijama; u njihovoj skrovitoj otvorenosti i osjećaju pripadanja koji nam pružaju dok iz oaze mira uživamo u srcu bliskim prizorima doma. Malo je onih kojima visina stropa, ili krovišta dozvoljava luksuz ugradnje takvog "gnijezda", a da tu priliku nisu iskoristili.

Osim što nam donose dodatne kvadrate, koje možemo koristiti bilo za spavanje, rad, ili uživanje u dobroj knjizi i omiljenoj glazbi, galerijski prostori često postaju dominantan dekorativni element doma, pa nam, tako, otvaraju sjajnu mogućnost za izražavanje vlastite kreativnosti.

Odlučite li se na ovaj korak, na raspolaganju su vam razne mogućnosti izvedbe, među kojima se, kao najjednostavnija i ekonomski najprihvatljivija, nameće drvena konstrukcija. U ogoljeloj varijanti čine ju nosive grede na koje je poprečno položen brodski pod uz neizostavne stepenice i ogradu. Iako ovako opisana galerija zvuči šturo i nemaštovito, vjerujte da će vam se, od opcija koje će vam se u tom smislu otvoriti, zavrtjeti u glavi.

Od odabira stepeništa i njegova pozicioniranja, preko izbora ograde pa do "detalja" poput boje laka kojime ćete sve skupa upakirati, odluke su koje bi vam uz radosno iščekivanje mogle kratiti san. Da ne spominjemo konačno opremanje dobivenoga prostora, ma kako malen bio.


Izložba ili pohrana

Naravno da ćete u osnovi slijediti već odabrani stil uređenja prisutan u vašem domu, pa ćete tako birati između drvene, čelične i betonske konstrukcije, ili, pak, sve skupa zamaskirati gips-kartonskim pločama za vizualno čišću intervenciju. S odabranom bazom zatim valja uskladiti i način uspinjanja, za što vam u jeftinijoj i prostorno skromnijoj varijanti poslužiti mogu i obične ljestve. Kao alternativa vam ostaje stepenište, koje uz dodatak polica, ili ladica, može postati i praktičan izložbeni ili skladišni prostor, a čiji će konačan izgled, itekako utjecati na doživljaj ukupnog prostora.

Bilo kao asketski model gdje su plohe čelika zavarene za dijagonalnu gredu, ili u nešto skupljoj lebdećoj pa čak i spiralnoj izvedbi, stepenice su te koje diktiraju dominantnu estetiku galerije. U tom ih je smislu važno uskladiti pogotovo s ogradom, koja nam, također donosi razne mogućnosti igre teksturama i oblicima, ali i potencijalno velike troškove. Kao jedna od najluksuznijih varijanti ističe se ona od kaljenog stakla, koja, uz mogućnost komunikacije između etaža, osigurava i njenu otvorenost prema širem prostoru, što je posebice važno kod nižih krovišta.


Knjige kao ograda

Iako nude jednaku prostranost, novčano su nešto prihvatljivije varijante izvedene u inoxu ili čeliku, gdje čak i sajle provučene dužinom povišenog "balkona" mogu osigurati dovoljno zaštite za odrasle osobe. Iako slovi za rustikalan materijal, u drvu se može iskrojiti itekako suvremena i funkcionalna ograda, estetski prilagodljiva svakom stilu uređenja. Od njega možete "isplesti" cijelu ogradu, posloživši je, primjerice, kao niz polica za knjige, a možete ga ubaciti i kao nosivi element, koji će svojom toplinom kontrirati nadogradnji od metala ili stakla.

Kako se uglavnom nalaze visoko iznad prozora, povišene je nivoe u našim domovima potrebno dobro osvijetliti, što će pridonijeti i njihovoj atraktivnosti, a najbolje ćete ih oplemeniti pokojim krovnim prozorom. Kod nas se za galerijama najčešće poseže u svrhu ostvarivanja dodatne spavaće sobe, gdje uz najčešće nedostatnu visinu krovišta, koja dozvoljava samo madrac umjesto kreveta, zanimljivu intervenciju možemo postići dizajniranjem originalnog uzglavlja.

Kako nam ovakvi prostori pružaju rijetku mogućnost da uživamo u svome miru, prividno izolirani od aktivnosti naših ukućana, u njima uglavnom nalazimo naslonjače, niže komode i police s knjigama, stoga pustite mašti na volju i od galerije napravite skrovište po mjeri vaših snova.

 

Dodatan prostor za pohranu
Praktično stepenište bit će ono izvedeno kao ormar ili ladičar kaskadskog vrha, dok nam kao sigurnosna ograda gornje etaže mogu poslužiti otvorene police za knjige i dekoracije, ili, pak, zatvorena spremišta za osobne stvari. Osim kao praktična polica na koju ćemo, uz noćnu svjetiljku nanizati omiljene fotografije i knjige, personalizirana uzglavlja u niskim nam galerijama mogu poslužiti i kao dodatno spremište za stare fotoalbume ili sanduk za posteljinu.

 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 21:02