StoryEditor
Prostorijačetiri zida

Djevojke iz Studija Botanike otkrivaju savjete za uređenje doma, ali i apartmana: 'Biljkama možete sakriti nedostatke, no isto tako i naglasiti ljepote'

21. srpnja 2018. - 23:15

Stambeni prostor i biljke oduvijek su dijelili posebnu vezu, ali čini se da je stiglo vrijeme kada je cvijeće postalo i jedan od imperativa prilikom uređenja interijera. Sve češće viđamo prostorije obogaćene zelenilom, a u ovo doba godine tome najbolje svjedoče fotografije apartmana koje pokazuju koliko se zapravo pažnje ulaže u raspored, ali i samu vrstu cvijeća.

O "suživotu" biljaka i ostalih elemenata koji se nalaze u naša četiri zida porazgovarali smo s osnivačicama zagrebačkog Studija Botanike Marinom Francuz Gaćinom i Majom Francuz, koje su spojile tri prakse – arhitekturu, hortikulturu i dizajn, a sve "s ciljem sveobuhvatnog oblikovanja prostora u kojemu je priroda neizostavan dio", kako stoji u njihovu službenom opisu.

- Za nas su to oduvijek bile prakse koje su nerazdvojne. Arhitektura nije samo eksterijer, kao ni interijer, ona se stvara na spoju unutarnjeg i vanjskog, prirodnog i artificijelnog, zamišljene ideje i razrađenog detalja...

Naše osnovne djelatnosti su prodaja i iznajmljivanje biljaka, oblikovanje interijera javnih i privatnih objekata, uređenje privremenih prostora za vjenčanja, izložbe i ostale evente, a svakom projektu pristupamo kroz oblikovanje prostora, u kojemu je odabir stola ili obloge za pod jednako važan, kao i odabir biljke za dnevni boravak ili terasu.

Biljke u dom ne samo da unose dašak prirode, one mijenjaju odnos prema prirodi, pogotovo danas kada ljudi zbog užurbanog načina života više ne borave toliko u planinama, šumama, parkovima – ističu Marina i Maja, suradnice i sestre, koje su svoj studio pokrenule još 2016. godine.

 


Sama ideja je, kako nam kažu, proizišla iz zajedničkih hobija, ljubavi i znanja prema biljkama, ali i mnogih ograničenja na koja su nailazile na tržištu, odnosno problema s nabavom željenih biljaka, ograničenom ponudom tegli i ostalog sadnog materijala. Takvih i sličnih problema zato više nemaju njihovi klijenti koji im najčešće dolaze s fotografijama biljaka koje pronađu na popularnom Pinterestu ili Instagramu i koje im služe kao inspiracija prilikom uređenja doma.

 

 


- Svaka era je obilježena određenim vrstama biljaka, a naša zasigurno pripada biljakama Ficus lyrata, Pilea peperomioides te Monstera deliciosa, koje su postale nezaobilazan trend u uređenju interijera, ali i sastavni dio vizuala mnogih modnih kampanja. Ficus lyrata i Monstera deliciosa su doživjele svoj veliki povratak iz nekih prošlih vremena, dok je Pilea peperomioides zasigurno najzanimljivija biljka manjeg rasta, koja je svoju popularnost stekla velikim okruglastim listovima – otkriva nam Marina, koja je podijelila i nekoliko konkretnih savjeta za uređenje doma.

Zanimalo nas je kojim je biljkama najbolje obogatiti, primjerice, dvosobni obiteljski stan, ali i kako prikriti eventualne nedostatke životnog prostora.

- Biljkama možete sakriti nedostatke, no isto tako i naglasiti ljepote doma. Ako se radi o prostranijem stanu, može se postaviti samo jedna veća biljka u teglu lijepog, umjerenog dizajna, koja u prostoru dobiva osobine skulpture i postaje pravi atraktor pogleda. Za to predlažemo sljedeće vrste – Ficus lyrata, Ficus elastica, Howea forsteriana, Ficus amstel king, Polyscias fabian ili nešto niže biljke s ogromnim listovima kao što su Monstera deliciosa, Alocasia portadora ili Philodendron selloum. Isto tako možete postaviti biljke u skupinama koje će djelovati kao vrt unesen u kuću.

One će stvoriti vlastitu mikroklimu i bolje će uspijevati. Ako ste ograničeni s prostorom, predlažemo da biljke odignete od poda, te ih postavite u obliku zidnih sistema kao što je Vertieplants ili objesite na strop u duži ili kraći makrame s neutralnom teglom kako bi biljka došla do izražaja.

Za zidne sisteme i makramee predlažemo puzajuće biljke kao npr. Philodendron scandens, Epipremnum aureum, Chlorophytum, Ceropegia woodii, Hoya linearis, Lepismium bolivanum, Senecio ili različite vrste Rhipsalisa, te neke vrste koje imaju tendenciju prilagodbe rasta prema dolje kao što je Monstera deliciosa, Adiantum fragrans, Asparagus setaceus ili različite vrste orhideja – kaže nam Francuz Gaćina, koja je sa sestrom Majom u početku izrađivala i betonske tegle, podmetače te vrećice od ekološki prihvatljivog kraft papira.

 

 

 


- Kako se posao razvijao, više nismo bili u mogućnosti sve odrađivati sami, stoga smo ostvarili suradnje s lokalnim obrtnicima koji prema našim zamislima i dizajnu izrađuju uporabne predmete kao što su tegle, stalci, makramei i slično, a isto tako postali smo zastupnici mnogobrojnih svjetskih brendova tegli, vrtnog namještaja i sadnog materijala – kaže nam Marina.

Budući da smo ušli u mjesec srpanj i da se sada ipak češće razgovara o apartmanima nego o vlastitim domovima, dotaknuli smo se i uređenja prostora za iznajmljivanje, u kojem biljke ponekad i nije tako jednostavno održavati.
- Onima koji uređuju apartmane preporučili bismo da prihvate sve odgovornosti koje dolaze s biljkama.

Ako nisu spremni na to, predlažemo da pribjegnu drugim adekvatnim rješenjima, kao npr. dehidriranim ili umjetnim biljkama, koje se danas mogu izraditi kao vrhunske replike živih biljaka koje su u samom startu nešto skuplje no dugotrajnije i bez rizika od ugibanja. Ako se ipak odluče za žive biljke, predlažemo nezahtjevne vrste koje toleriraju i nepravilno zalijevanje kao što su Epirepmnum aureum, Philodendron scandens, Monstera deliciosa, Lepismium bolivianum ili različite vrste kaktusa koji se vrlo rijetko zalijevaju no potrebno im je osigurati veću količinu svjetlosti.

Još jedno vrlo praktično rješenje su terariji - maleni (više ili manje) samoodrživi ekosistemi smješteni u staklene posude, u kojima se uspostavlja topla i vlažna mikroklima – poručuje Francuz Gaćina, koja je za čitatelje priloga "ProstoriJa" pripremila i savjete za njegu kućnih biljaka tijekom ljeta.

 

 

Savjeti za njegu kućnih biljaka ljeti
Nakon što ste u proljeće počeli dohranjivati biljke i smjestili ih na pogodne pozicije za ljeto, tijekom ljeta biljke vjerojatno treba češće zalijevati i nadohranjivati sve dok dani ne postanu hladniji.

Ako je moguće, za vrijeme laganih kišnih pljuskova biljke iznesite van kako biste ih i zalili i ovlažili, no i ono najvažnije - s njih sprali prašinu i eventualne nametnike.

Drugi način povećanja vlažnosti je prskanje mlakom odstajalom vodom ili kišnicom, no samo one biljke do kojih dopire puno svjetlosti i one koje to zahtijevaju – paprati, monstere, fikusi, listovi orhideja i slično. Orošavanje nikako ne primjenjujte na kaktusima već njih samo postavite na izravno sunce, a oni vas možda iznenade cvjetanjem.

Biljke koje ne podnose direktne sunčeve zrake zaštitite kako ne bi dobile žute ili smeđe mrlje po listovima.
Biljke koje stoje u loncima na otvorenom treba zalijevati barem jednom na dan, i to najbolje navečer, jer tijekom dana voda brže ispari.

Ako odlazite na godišnji odmor samo za vikend, biljke je dovoljno zaliti. Ako odlazite na 7 do 14 dana i morate biljke ostaviti bez ičije brige, na razne načine možete osigurati da ne propadnu. Smjestite ih u najhladniju prostoriju doma, zalijte ih i na njih navucite plastičnu vrećicu kako biste stvorili svojevrstan staklenik. Da biste spriječili da vrećica dodiruje biljku, napuhnite je i zatim učvrstite gumicom.

Danas postoje razne automatske naprave za natapanje koje će vam biti korisne ako izbivate iz kuće ili ako imate osjetljive biljke. Isto tako možete pribjeći nekim DIY metodama kao što je postavljanje pamučnih trakica na način da je jedan kraj uronjen u posudu s vodom, a drugi je gurnut u zemlju. To će opskrbljivati biljku vodom djelovanjem kapilarnosti no teško ćete s tim izdržati više od dva tjedna jer dio vode biljka potroši, a dio ishlapi pri visokim temperaturama.

Ako vas nema duže od dva tjedna, morate zadužiti neku osobu da vam zalije biljke, no prije svega dati im točne upute o količini i načinu zalijevanja.

Pažljivo pregledavajte svoje biljke kako biste uočili pojavu sobnih ušiju koje se vrlo često pojavljuju zbog suhog zraka.

 

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:53