StoryEditor
ProstorijaNajčešća pitanja

Cvjetna ljepotica na glasu je kao zahtjevna biljka: vlasnica splitske cvjećarnice otkriva što je potrebno da bi vam orhideje ponovno procvjetale

Piše S.L.L.
9. kolovoza 2020. - 10:00
La Perla Flowers

Malo je cvjetajućih biljka tako lijepo kao orhideja, no mnogi je se boje kupiti jer je ova egzotična vrsta na glasu kao jako zahtjevna za održavanje. Postoji više od tisuću vrsta orhideja i čak 30.000 rodova, no da dva su najčešća - Phalaenopsis hybrids (moljkasta orhideja) i Dendrobium hybrids (orhideja trske). Prva vrsta ima okrugle bijele, ljubičaste ili ružičaste cvjetove s izraženom usnom koja raste na visokoj stabljici. Orhideja trske ima pak manje bijele ili ljubičaste cvjetove koji rastu u redovima na stablima, a listovi su joj uski i izlaze s bočnih strana trske. Većina orhideja su epifiti, što znači da u divljini rastu na drvenim površinama drugih biljaka te apsorbiraju hranjive tvari i vlagu iz zraka kroz svoje korijenje.

Najčešća pitanja koja muče većinu ljubitelja orhideje postavili smo Danijeli Barbir, vlasnici poznate splitske cvjećarnice La Perla Flowers.

- Najčešće se kupuje orhideja Phalaenopsis. Uz pravilnu njegu, možete dugo uživati ​​u cvjetovima vaše Phalaenopsis, više od tri mjeseca. Važan preduvjet ovome je kupiti kvalitetnu biljku. Najčešće ćete za “male” novce naći mladu biljku koja je u prodaju poslana već sa prvih nekoliko cvjetova. Odlučite li se uložiti u snažniju biljku platit ćete je malo skuplje, ali tada plaćate njenu “snagu”. Kada orhideja duže živi u “uzgajalištu” te tamo bar jednom procvjeta i odbaci cvjetove tim dobivate snažniju biljku, otporniju na transport i promjenu okoliša te nećete njene cvjetove imati odbačene par dana nakon što je smjestite u svoj dom.
Nikada nemojte kupovati jeftine mlade izdanke jer oni jednostavno nemaju snagu preživjeti. Znamo, jeftiniji su od onih kojima njihovi uzgajivači moraju uračunati “duže podstanarstvo”, brigu i trud u uzgajalištu, ali svaka cijena ima svoj razlog - pojašnjava nam Barbir te nudi savjete kako možete potaknuti orhideju da nekoliko puta cvjeta.

Temperatura i svjetlost

- Phalaenopsis najbolje raste pri minimalnoj temperaturi od 16 °C i maksimalnoj dnevnoj temperaturi od 24 °C. Ova orhideja zahtijeva puno svjetla, ali ne podnosi izravnu sunčevu svjetlost, a svakako ne u ljetnim mjesecima. Idealno mjesto je na prozoru koji gleda prema sjeveru ili sjeveroistoku ili prema jugu ili jugoistoku. Listovi koji požute mogu biti znak previše izravne sunčeve svjetlosti. Ako pupoljci otpadaju ili lišće postane tamnozeleno, biljka možda ne dobiva dovoljno svjetla.

Voda i vlaga

Kišnica je bolja od vode iz slavine koja sadrži mnogo kalcija. Poželjno je zalijevati je rano tijekom dana. Najbolje je namočiti orhideju u kantu vode 5 do 10 minuta. Tada će vaša orhideja idućih sedam dana moći bez vode. Orhideju sa cvijetom poželjno je “uranjati” u vodu jednom tjedno, a onu bez cvijeta jednom u dva tjedna. U svom prirodnom staništu, Phalaenopsis je izložen visokoj vlažnosti. Dakle najbolje joj je za stanište odabrati vlažno mjesto, poput kuhinje ili kupaonice.

Tlo i gnojivo

Phalaenopsis je važno držati u ukrasnom loncu sa “duplim dnom” koje je idealno je za tu svrhu iz razloga što dozvoljava da se orhideja dobro ocijedi/oslobodi viška vode te da ne leži danima u nakupini ustajale vode. Ustajala voda je plodno tlo za bakterije, a bakterija je smrt za žile koje su “tijelo i duša” svake orhideje. Šta se dohrane tiče, najbolje je dodati tekuće gnojivo u vodu. Na raspolaganju je specijalno gnojivo za orhideje i treba ga primjenjivati ​​dva puta mjesečno od ožujka do listopada.

Ponovna cvatnja

Nakon što Phalaenopsis završi cvatnju, možete ga potaknuti da ponovno cvjeta, tako što ćete odrezati bodljiku iznad drugog “zgloba“. Pod "zglobom" mislimo na zadebljani čvor na stabljici iz koje je biljka cvjetala. Počnite brojati od dna. Ako Phalaenopsis proizvodi zračne korijene koji rastu izvan lonca, to je znak da je orhideja zdrava. Samo ostavite korijenje na miru. Nemojte ih rezati ni gurati ih natrag u lonac. Kad je cvjetanje završeno za daljnji cvat pomaže skloniti biljku na otprilike dva mjeseca u tamniji prostor od onog u kojem normalno živi. To je jedna od stvari koje pospješuju rast.

Danijela za kraj poručuje kako se oko orhideje itekako isplati potruditi.

- Nemojte reći da vam ne ide i odustati, vjerujte nam da će ako je pazite i ne zaboravite, jedan dan osvanuti svojim prelijepim novim cvjetovima i nagraditi vas za strpljenje - za kraj će Barbir.

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 10:04