StoryEditor
Prostorijahrvatski dizajn

‘BOR S NAMA’ Kockice, mirisi i sličice

Piše PSD.
22. studenog 2013. - 22:14

U organizaciji Hrvatskog dizajnerskog društva završen je natječaj za dizajn imaginarnih prigodnih/blagdanskih proizvoda i brendova pod nazivom XMAS Superstore poznatiji kao ‘Bor s nama’. Nastavak je to tradicije godišnjih izložbi dizajnerskih radova koje su od 2009. do danas tematizirale blagdanske rituale, konzumersku atmosferu oko Božića i Nove godine i donosile duhovite i kritičke dizajnerske reinterpretacije božićnih i novogodišnjih rekvizita i artefakata.

Ove godine koncept je proširen na razmatranje same izložbe kao imaginarnog dućana i natječajnih radova kao imaginarnih proizvoda i brendova. Cilj je bio i ohrabriti originalnu proizvodnju koja bi imala potencijal daljnjeg razvoja i izvan okvira samog natječaja i izložbe.

Prva nagrada pripala je konceptu Story teller autorice Adriane Pavelić, diplomirane odgajateljice koja vodi Montessorri program za djecu predškolske dobi. One su osmislile drvene kockice od jele, jasena i drugih stabala s raznim ilustracijama koje kroz igru potiču na pričanje priča. Projekt potiče jezičnu kreativnost, izražavanja i mašte u predškolskoj dobi, interakciju roditelja i djece, kao i alternativu lošim nekvalitetnim plastičnim i virtualnim igračakama na tržištu.

Drugu nagradu dobio je koncept ‘Bor s njima’ autorica J+A+ (Ana Rimac, Jelena Azinović) koji se zalaže prvenstveno za očuvanje prirode te je svojevrsni apel protiv sječe stabala. Naprednom tehnologijom i alternativnim rješenjima dobili smo na izbor različita realistična rješenja biljaka-borova i jelki ili pak zanimljivih reinterpretacija istih. Stoga su autorice svemu ovom dodale mirise borovine.

Koncept ‘Be my Christmas tattoo’ Studija Sonda dobio je treću nagradu. Smisao je da darujete božićnu tetovažu dragim ljudima i poručite im da su oni vaše božićno drvce, vaš simbol veselja, vaš Božić!

Osim nagrađenih radova na izložbi će se predstaviti i radovi ‘Tvoja božićna čarapa’ autorica Alice Pancer i Ane Mack te ‘Pikni bor’ autorice Petre Lasić.


merien ilićIzdvojeno

08. kolovoz 2020 23:12