StoryEditor
ProstorijaDOPADLJIVI KIČ

Bor je dostojan Bijele kuće, a ovoliko blagdanskih dekoracija nema ni na filmu: zavirite s nama u dom u Stobreču, u kojem se Božić iščekuje u 200 bliještećih kvadrata

24. prosinca 2018. - 15:00

Američki Božić u Dalmaciji; mogao bi upravo tako glasiti naslov ove priče, budući da je zgodno i pomalo američki uređen novi dom u vlasništvu povratnika iz Amerike, čovjeka koji je u zlatnim godinama odlučio doći natrag u zavičaj, točnije u Stobreč, gdje smo ga posjetili.

Naš karizmatični, samozatajni domaćin zapravo se tek u sedamdesetim godinama života skrasio na tvrdom tlu; ranijih je godina za posjeta Hrvatskoj, naime, stanovao uglavnom na luksuznom brodu, no taj je pomalo ekscentrični "lifestyle" napokon naumio zamijeniti trajnim i konvencionalnim boravkom u novoizgrađenoj kući, lociranoj u relativno surom ozračju suburbije nadomak splitske Veletržnice, odnosno TTTS-a.

Ukrasi (iz) djetinjstva

Uistinu, pomalo je nadrealan taj spoj luksuza kuće koja, evo, baš ove 2018. godine slavi svoj prvi Božić, i stobrečke zone put TTTS-a, gdje još uvijek nije najsjajnije riješena čak ni osnovna cestovna infrastruktura.

Dakle, možemo reći da je novi dom povratnika iz SAD-a na svoj prvi Božić zabljesnuo punim sjajem. Drvena vrata vode u prizemlje koje se prostire na više od dvije stotine metara četvornih, i u njemu "vrvi" barem još toliko Santa Clausa, svetih Nikola, Djeda Mrazova ili kako vam drago.

Svih su veličina, od različitih materijala, ali i različite starosti. Mnoge od tih dragih ukrasa i igračaka je naš domaćin sakupljao godinama, mnogi su doneseni iz Amerike, a neki datiraju čak iz njegova djetinjstva!

Ono što najprije zapazimo po ulasku je, očekivano, veliki bor. S obzirom na to da je viši od tri metra, komotno može konkurirati arsenalu borova od po pet metara koje je strateški po Bijeloj kući postavila Melanija Trump, okitila ih uniformirano u boje američke zastave, a cijeli projekt uređenja nazvala "Blago Amerike".

Uređenje kuće pored TTTS-a nema službeni naziv, ali ima primjesa tog, rekli bismo, finog i dopadljivog američkog kiča. Jer, kad je o Božiću riječ, kič postaje legitiman i sama riječ gubi poslovično prisutnu pežorativnu kombinaciju...

Pored ukusno okićenog trometraša-bora nalazi se naizgled patuljasti Djed Božićnjak viši od metra, te namjesto Betlehema, odnosno tipične ikonografije s likovima usko vezanim za rođenje Spasitelja, u podnožje bora smjestio se vlakić s tračnicama...

Božićno selo

Na svakoj komodi su, pak, rečeni crveno odjeveni djedice, staklene retro-kugle sa snijegom, fine vinske čaše, aranžmani s božićnim zvijezdama i drugi sličan, prigodni ukrasni asortiman, dijelom i oplemenjen rečenom "patinom". Posebna atrakcija – i to ozvučena! - međutim, nalazi se pored prozora.

Božićno selo ima ama baš sve: rasvjetu, klupice, crkvu, željezničku postaju, cirkus, mostić, bunar, snjegoviće... I to skoro sve svijetli, pjeva, svira, glasa se!

Dakako, ni klasična betlehemska ikonografija nije izostala. Oveće gipsane figure ugnijezdile su se ispod kamina s lava-kamenjem koje se lako ugrije, pa je dojam tople špilje u kojoj je netom rođeni Sin Božji pronašao svoj prvi, skromni dom, još topliji.

Svaki detalj u prostranom dnevnom boravku podređen je tome rođendanskom slavlju, iako je poruka najradosnijeg kršćanskog blagdana najviše vezana uz unutrašnji doživljaj, mir i veselje, a manje na dio koji se manifestira i komercijalno (počesto i agresivno) eksploatira. Ipak, šteta je iz škrinje, koja se punila godinama i s ljubavlju, ne izvaditi sve čega ima užežin rečenog blagdana, pa tako i prigodni stolnjak, nadstolnjak, najbolje posuđe i starinski pribor za jelo koji ne gubi sjaj nego s godinama postaje sve vrjedniji.

U tom okuugodnom, veselom i svečarskom konglomeratu, doista, jedio što još treba dodati je kriška pannetonea, šalica kuhanog vina i miris cimeta koji će razveseliti naša nepca i razgaliti dušu otvorenu za ljubav, prijatelje i mir.

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 07:23