Otvoreno moreJeza iz tame

Video koji morate pogledati: sablasni morski pas iz dubokih predjela oceana snimljen po prvi put!

Piše M.Me.
16. prosinac 2016. - 14:24
download

Neobična riba koja živi na dubini na koju sunčeva svjetlost uopće ne dopire, po prvi put je uočena na sjevernoj hemisferi Zemlje i snimljena u svom prirodnom staništu.

Po mnogo čemu neobičan, ovaj srodnik morskih pasa ima slijepe oči i peraje koje oblikom podsjećaju na krila, a dodatna zanimljivost je i činjenica da mu se spolni organ nalazi smješten na glavi, piše National Geographic.

Iako sorta takozvanih 'sablasnih morskih pasa' u dubinama oceana živi od prije 300 milijuna godina, još uvijek su novo i uzbudljivo otkriće za znanstvenike budući da ih nije lako promatrati u prirodnom okruženju.

Ova snimka prati kretanje oštronose plave chimaere koja je po prvi put uočena na sjevernoj hemisferi, a unatoč tome što znanstvenici nemaju u rukama živi primjerak, video im pruža mnoštvo novim zanimljivih informacija o njihovom načinu života i staništu.

 

Za razliku od klasičnih primjeraka morskih pasa, chimaere nemaju redove oštrih zuba, već mineraliziranim zubnim pločicama preživaju plijen koji uglavnom čine crvi i mekušci koji obitavanju na dnu mora.

Na glavi i njušci imaju uzorak otvorenih kanala u kojima se nalaze senzorne stanice koje registriraju kretanje u mračnoj vodi, kako bi mogli lakše uloviti ručak.

Ipak, možda najzanimljiviji detalj je da mužjaci ove vrste imaju spolni organ smješten na – čelu!

Ako vas zanimaju fotografije drugih bića koja obitavaju u dubokim morima daleko od svjetla, možete ih pogledati na stranici National Geographica na ovom linku.

#OCEAN#SNIMKA#MORSKI PAS