Otvoreno morekažu da je ukusan...

Invazivna vrsta raka proširila se Dalmacijom! Snimljen primjerak koji se ne ponaša onako kako smo navikli, pogledajte ga u akciji

Piše T.S.M.
plavirak

Invazivna vrsta raka proširila se Jadranom i sasvim se lijepo udomaćila. O tome svjedoče izvještaji da ih se već popriličan broj primijećen u Neretvanskom kanalu, a objavljena je i snimka jedne jedinke plavog raka koja se ponaša ponešto drugačije nego što smo navikli kod domaćih vrsta.

Podvodni.hr na svom je Facebooku objavio video koji prikazuje plavog raka kako pliva, uz objašnjenje da Callinectes sapidus spada u porodicu 'veslača', plivajućih rakova. Zadnje dvije noge su im poprimile oblik vesla ili lopatica pa mogu plivati i to brzinom i do 1 metra u sekundi.

Pratitelji stranice u komentarima su naveli da već neko vrijeme viđaju plavog raka 'u kraju', a jedan tvrdi kako nailazi samo na primjerke muškog roda. Brojni čitatelji ustvrdili su da je plavi rak jestiv i k tome vrlo ukusan. 'Podsjeća na kosmeja', naveo je jedan, a drugi je dometnuo da nisu istinite glasine da 'nema puno mesa' jer je po njegovom iskustvu mesnatiji od kosmeja (žbirca).

#NOVA VRSTA#ŽBIRAC#PLAVI RAK#KOSMEJ#GUSMEJ