Otvoreno moreOBZOR 2020.

Francuski i hrvatski studenti u projektu "Dalmatinski otoci"

Piše H
20. veljača 2017. - 14:23
rgx time: 5.2928924560547E-5

Na splitskom Ekonomskom fakultetu u ponedjeljak je počeo 16 milijuna kuna vrijedan projekt Obzor 2020. "Poljoprivreda na visokovrijednim poljoprivrednim područjima: učenje, inovacije i znanje", na kojem će zajednički raditi francuski i hrvatski studenti.

Projekt se provodi pod financijskim pokroviteljstvom francuskog veleposlanstva. Koordinator projekta Francois Lerin izjavio je u Splitu da će studenti imati deset područja učenja u cijeloj Europe, a jedno od njih su "Dalmatinski otoci", gdje će tijekom tri tjedna na terenu provesti istraživanje francuski i hrvatski studenti.

Francuski veleposlanik Philippe Meunier istaknuo je da je projekt dio šire suradnje i projekata koje to veleposlanstvo provodi u Hrvatskoj.
"Suradnja Hrvatske i Francuske se ne odvija samo na polju poljoprivrede već i na području znanosti i obrazovanja. Tematika malih otoka je vrlo bitna. Ovoga četvrtka će u Parizu biti održana srodna konferencija o malim otocima, njihovom značaju i važnosti", dodao je.

Revitalizacija poljoprivrednih površina na dalmatinskim otocima

Voditeljica Lokalne akcijske grupe (LAG 5) i nacionalna koordinatorica Marija Roglić rekla je da se tim projektom revitaliziraju i valoriziraju poljoprivredne površine na dalmatinskim otocima.

Kroz projekt se želi utvrditi veličina poljoprivrednih površina na dalmatinskim otocima, što se i koliko na njima proizvodi, koliko imamo poljoprivrednika, što im je potrebno da bi proizvodili više, jesu li zadovoljni s postojećim stanjem na tržištu, na koji im se način može pomoći u jačanju tržišnog pozicioniranja, kao i u jačanju brendiranja njihovih proizvoda, te, zaključno, na koji način se to može napraviti u okviru europskih projekata i europske mreže, naglasila je.

 Izuzetno smo ponosni što su nas kolege identificirale kao jedan od potencijalnih primjera dobre prakse za Europsku uniju. U Hrvatskoj smo naučili učiti od drugih, a sada imamo priliku francuskim studentima prenijeti naše znanje i naše primjere dobre prakse. Mi smo kao narod skromni, a ovaj projekt je jedan od načina kojim ćemo pokazati našim ljudima na otocima da je dragocjen način našeg života. To je dragocjeno i cijeloj Europi, a ne samo njima osobno ili na razini naše države, rekla je Roglić.

Projekt je podijeljen u tri faze - uokvirivanja, oblikovanja i korištenja, objasnila je.

Napomenula je kako su iskoristili priliku angažirati studente koji će im na kraju istraživanja dostaviti prijedloge, temeljem intervjua koje će raditi s lokalnim stanovništvom, kako bi se što bolje potaknuo razvoj na dalmatinskim otocima.

Cilj im je osnovati proizvođačku skupinu koju planiraju financirati novce EU fondova, ali i osigurati nekoliko radnih mjesta za studente koji će danas nakon otvaranja projekta zajedno s njima putovati na otoke Pelješac, Mljet i Korčulu, dodala je  Voditeljica Lokalne akcijske grupe (LAG 5). 

Također, nakana je projekta razviti znanstveno-istraživačke centre i centre izvrsnosti na dalmatinskim otocima jer se ne želi da hrvatski otoci ovise isključivo o turizmu koji plasira inozemne proizvode, nego da uz usluge razvijaju i lokalnu proizvodnju.