StoryEditor

Klima uređaj u apartmanu i kako ga odabrati

Piše PROMO
21. travnja 2022. - 10:25

Pet najbitnijih stvari kod traženja smještaja (prema Tripadvisoru)

Rezultati istraživanja „TripBarometer – Travel Trend 2016“ koje je proveo Tripadvisor  kažu da pet najvažnijih stvari koje ljudi traže i očekuju prilikom odabira svog smještaja jesu: parking, sigurnosni sef, doručak, wifi u sobi i klimatiziranu sobu. Rezultati su isti bez obzira radi li se o smještaju u hotelu ili privatnom apartmanskom smještaju.

A koja je najvažnija stvar? Odmah ćete sigurno pomisliti wifi, no nije tako. Zanimljivo je da se baš sve generacije slažu da je to klima uređaj u sobi dok je wifi na drugom mjestu.

 

7 stvari koje trebate uzeti u obzir pri odabiru novog klima-uređaja za Vaš apartman

Vanjska jedinica

Klima-uređaj obično se sastoji od dvije jedinice: unutarnje i vanjske jedinice. Takvi uređaji često se nazivaju i "split" klima uređaji. Vanjska jedinica preko ventilatora izmjenjuje toplinu sa vanjskim zrakom u okolišu, dok unutarnja jedinica prenosi toplinu ili hladnoću u sam prostor apartmana, ovisno o vašim postavkama odnosno režimu rada.

Na tržištu su dostupne i izvedbe koje imaju samo jednu unutarnju jedinicu sa svim komponentama – takozvani "prijenosni klima-uređaji", ali oni su obično manje učinkoviti, glomazniji i bučniji od split klima-uređaja i zahtijevaju usmjeravanje ispuha zraka van iz prostorije, što je u većini slučajeva važniji čimbenik od same prenosivosti.

Ukoliko Vaš objekt ima više smještajnih jedinica preporuka je više unutarnjih jedinica spojiti na jednu vanjsku jedinicu. Takav sustav zovemo "multi-split" sustav i na jednu vanjsku jedinicu može se spojiti bez problema i do 5 u utarnjih jedinica. Pritom je važno napomenuti da unutarnje jedinice ne moraju biti istoga tipa, mogu se slobodno kombinirati zidne, podne ili kanalne.

Ključna stvar kod odabira vanjske jedinice je naravno dostupan prostor za smještaj, buka jedinice i učinkovitost uređaja odnosno potrošnja struje, jer taj parametar će imati najveći utjecaj na rentabilnost najma.

I dodatno a također bitno Daikin vanjske jedinice imaju standardno premaz izmjenjivača vanjske jedinice otporan na slanu morsku atmosferu pa se mogu bez bojazni od korozije ugraditi i na objektima koji su smješteni vrlo blizu obale.

Unutarnje jedinice

Kod izbora unutarnje jedinice klima uređaja najvažnije su tri stvari: izgled, izgled i izgled.

Pri tom ne mislimo samo na dizajn koji je ključan, nego i izgled ukrasne maske klima uređaja i njena čistoća, odnosno da li se na uređaju vidi da je redovito održavan i servisiran.

Budite sigurni da onaj tko putuje i boravi u vašem apartmanu ima također klima uređaj kod kuće i zna razliku između novijeg i prastarog uređaja, te razliku između čistog i servisiranog od onog "koji je tu bio kad ste vi kupili apartman i radi već deset godina bez da ste ga otvorili".

Kod nas se najčešće ugrađuju zidni klima uređaji pa je i mogućnost da vaše goste zaintrigira njegov izgled tim veća.

Kod luksuznih apartmana sve se više investitora odlučuje klima uređaj smjestiti u podstrop apartmana (tzv. Knauf strop) pa se onda i biraju horizontalne (ili vertikalne) kanalne izvedbe unutarnje jedinice.

Kako vaš apartman sigurno ima wifi preporuka je kod odabira Daikin klima uređaja uložiti i u wifi adapter. Pomoću njega ćete jednostavno putem Daikin aplikacije lako daljinski isključiti klima uređaj iz rada kad gosti odu bez potrebe odlaska u sam apartman.

Kapaciteti klima-uređaja

Uobičajena je praksa da se u Hrvatskoj ugrađuje klima uređaj od 3,5 kW – i onda su svi sigurni da će biti dosta kapaciteta. No pravilan odabir veličine uređaja je uz poziciju njegove ugradnje u samom apartmanu ključan kako za pravilan rad, udobnost u prostoriji tako i za troškove potrošnje električne energije.

Kapacitet klima uređaja koji vam je potreban ovisi o različitim čimbenicima, kao što su: lokacija objekta, veličina sobe, orijentacija, broj prozora i vrata u prostoriji i to naročito onih prema vanjskom prostoru, te hoće li se jedinica prvenstveno upotrebljavati za hlađenje ili pak tijekom cijele godine dakle i za grijanje.

Stoga je uvijek najbolje zatražiti savjet od proizvođača ili instalatera kako biste bili sigurni da ste odabrali klima-uređaj točne veličine. Kao vrlo površna smjernica, sobe orijentirane prema jugu veličine između 15 m2 i 40 m2 zahtijevat će jedinicu sljedećeg kapaciteta:

< 15 m2 = 15 (nominalni učin hlađenja 1500 W)      

< 25 m2 = 20 (nominalni učin hlađenja 2000 W)

< 30 m2 = 25 (nominalni učin hlađenja 2500 W)

< 40 m2 = 35 (nominalni učin hlađenja 3500 W)

Kako cijene energije neprestano rastu, vrlo je važno odabrati jedinicu primjerenog kapaciteta. Jedinice većeg kapaciteta brže će grijati ili hladiti prostor od jedinice manjeg kapaciteta, ali će tijekom uobičajenog rada trošiti više energije jer nisu odgovarajuće veličine. Jednako tako, ako je kapacitet klima uređaja premali, vaša soba neće biti pravilno tretirana i strujanje zraka u sobi će biti preveliko pa vaši gosti nećete dobiti željenu razinu udobnosti.

Značajke i funkcije

Mogla bi vas iznenaditi činjenica da ne mogu svi klima-uređaji raditi iste stvari. Iako postoje određene funkcionalnosti, npr. grijanje i hlađenje, koje su zajedničke različitim jedinicama i markama, klima-uređaji mogu se značajno razlikovati po svojim značajkama ili funkcijama, a odabir pravog klima-uređaja na kraju se svodi na pronalaženje onog koji vam nudi željene funkcije.

Pa tako ako su vam prioritet napredne mogućnosti grijanja onda bi vaše idealno rješenje bila podna jedinica Daikin Perfera.

S druge strane, ako vam je važno održavati dobru kvalitetu zraka vaših gostiju u apartmanu preporuka bi bila ugraditi uređaje koji imaju u sebi Flash Streamer tehnologiju, odnosno pročišćavanje zraka i uništavanje čestica koronavirusa u zraku.

Utjecaj na okoliš

Činjenica je da određeni klima-uređaji mogu trošiti velike količine električne energije, a fluorougljici koji se upotrebljavaju kao rashladna sredstva mogu oštetiti ozonski omotač i doprinijeti globalnom zatopljenju ako nisu pravilno zbrinuti. Međutim, bez rashladnog sredstva ne bismo imali tehnologiju klimatizacije, hlađenja niti zamrzavanja. Stoga je to prijeko potreban sastavni dio našeg suvremenog načina života, ali udobnost povlači za sobom i određenu odgovornost.

Proizvođači kao što je Daikin proaktivno pristupaju projektiranju svojih proizvoda u pogledu utjecaja na okoliš tako da razvijaju i upotrebljavaju rashladna sredstva sa slabim utjecajem na globalno zatopljenje, primjerice R-32 i energetski učinkovitije tehnologije. R-32 je jednokomponentno rashladno sredstvo sljedeće generacije koje učinkovito prenosi toplinu, manje utječe na okoliš i može smanjiti potrošnju električne energije do 10 % te ugljični otisak i za 75 % u usporedbi s jedinicama koje upotrebljavaju R410A.

Cijena

Kada govorimo o cijeni treba voditi računa o tri aspekta troškova koji su povezani uz klima uređaj. Jedno je naravno inicijalni trošak ili bolje rečeno početno ulaganje. Drugo je naravno trošak energije odnosno potrošnja u radu klima uređaja. A treće i ne manje važno koliko proizvođač vjeruje svom uređaju i koliku vam garanciju na novi uređaj daje.

Kao i kod drugi tehničkih proizvoda tako i kod klima uređaja ne postoje uređaji koji su najjeftiniji i istovremeno imaju nisku potrošnju struje i imaju najdulji jamstveni rok na tržištu.

Kod odabira vašeg novog klima uređaja vodite računa da bi vam isti trebao služiti, uz redovito održavanje i servisiranje, najmanje 12 do 15 godina bez značajnih problema u radu. Početno veće ulaganje u kvalitetniji uređaj vrlo brzo će vam se vratiti kroz uštedu na potrošnji, struji. Nadalje, neke funkcije klima uređaja koje vam se danas čine previše zasigurno će kroz 3-4 godine biti standardne, pa treba razmisliti i o investiranju u taj dio.

Što se tiče povjerenja koje Daikin ima u svoje klima uređaje dovoljno govori činjenica da je garancija uvijek 3 godine, a sudjelovanjem kupca i njegovog instalatera u Daikin programu lojalnosti "STAND BY ME" garantni period se može produljiti i do 5 godina … bez dodatnih troškova i nadoplata.

Osobni stil

Prošla su vremena kada su klima-uređaji bili obične bijele kutije na zidu. Sada možete pronaći klima-uređaje u raznim dizajnima i bojama, a neki vam čak omogućuju prilagođavanje boje ili uzorka po vlastitom izboru.

Kao i neki drugi proizvođači, Daikin je usvojio ideju da je klima-uređaj puno više od običnog pomoćnog uređaja u vašem domu. Klima uređaj je govori o vašem životnom, poslovnom i osobnom stilu, govori o vašem smislu za dizajn apartmana, da li ste opremajući vaš apartman vodili računa o kvaliteti, dizajnu i okolišu i jeste li i koliko vodili računa o onome najvažnijem – udobnosti koju vaši gosti zaslužuju.

A osim toga kada gosti odu i prođe sezona taj klima uređaj ćete koristiti i gledati vi i vaši ukućani pa neka onda bude baš po vašem guštu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2022 09:27