Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Auto motoVOLKSWAGEN CADDY

Svjetska premijera: osvaja s neograničenom svestranošću kao kombi, obiteljski monovolumen, shuttle i kamper

Piše Zdravko Juričko
26. veljače 2020. - 06:17
Volkswagen

Volkswagen Caddy pobjednik je koji osvaja s neograničenom svestranošću kao kombi, obiteljski monovolumen, shuttle i kamper.
Najnovija peta generacija Caddyja prvi put se temelji na modularnoj poprečnoj platformi (MQB) čime se mijenja čitav koncept ovoga dostavnog vozila.

Zahvaljujući spomenutoj platformi u novi model Caddyja uvode se vrhunske tehnologije kao što su inovativni sustavi potpore koji povećavaju sigurnost i udobnost, dok umreženi infotainment sustavi i digitalizirani sustavi rukovanja pretvaraju ga u pametni telefon (smartphone) na kotačima.

U izrazito modernoj unutrašnjosti značajno je optimiziran cockpit, konfiguracija funkcija i ponuda prostora. Unatoč svemu zadržana je svestranost, funkcionalnost i praktičnost Caddyja koji predstavlja višenamjenski proizvod među gradskim dostavnim vozilima i obiteljskim monovolumenima.

Prelazak na modularnu poprečnu platformu (MQB) već je izvana vidljiv zahvaljujući produženom kratkom međuosovinskom razmaku te proporcijama novog Caddyja koje u skladu s time djeluju dinamičnije. Dizajneri su upotrijebili tehnički predložak kako bi na temelju toga stvorili potpuno redizajniranu karoseriju – karizmatičniju nego ikad prije.

Kada su u pitanju tehnologija i oprema, vanjski dizajn Caddyja opremljenog s maksimalno sedam sjedala odlikuje se brojnim novim značajkama: među njima su opcijske električne pomoći pri zatvaranju za klizna vrata i stražnji poklopac te posebno veliki panoramski krov sa staklenom površinom od 1,4 četvorna metra koji se proteže iznad prvog i drugog reda sjedala.

Tu su i novi kotači od lakog metala veličine do 18 inča, te u sklopu serijske opreme vrhunskih verzija, nova LED glavna svjetla i LED stražnja svjetla. Prvi put u vozilu: sustav pokretanja i zaključavanja bez ključa Keyless Access i takozvani Digital Cockpit.

Nomenklatura opreme za osobna vozila također je iznova konfigurirana: „Trendline“ postaje „Caddy“, „Comfortline“ postaje „Life“, a „Highline“ postaje „Style“.

Unutrašnjost pete generacije svestranog talenta vrvi novim vrhunskim rješenjima i znatno većom ponudom prostora. Duga verzija Caddy Maxi nudi, primjerice, prostor za maksimalno dvije euro palete koje se mogu smjestiti u sredinu poprečno/straga poprečno ili u sredinu poprečno/straga uzdužno.

Arhitektura prikazanih elemenata i elemenata za rukovanje u potpunosti je novodizajnirana: novi Digital Cockpit (opcijski potpuno digitalni instrumenti) te radiouređaji i infotainment sustavi veličine između 6,5 i 10,0 inča pritom čine interaktivna sučelja za vozača i suvozača. Fuzijom Digital Cockpita i 10-inčnog premijskog navigacijskog sustava nastaje digitalni izgled prikaznih elemenata i elemenata za rukovanje: Innovision Cockpit. Caddy pritom potpuno svjesno izražava usku povezanost s Golfom.

Novi 4-cilindarski motori Caddyja jednako su inovativni kao i sustavi potpore: riječ je o agregatima sljedećeg stupnja evolucije koji, naravno, već sada ispunjavaju normu za ispušne plinove Euro 6 za 2021. godinu i koji su bez iznimke opremljeni filtrima za čestice. Za TDI motore snage između 75 KS i 122 KS prvi se put primjenjuje novi „twin dosing“; emisije dušikovih oksida (NOx) značajno su smanjene u odnosu na prethodni model zahvaljujući dvama SCR katalizatorima i realiziranom dvostrukom ubrizgavanju AdBlue sredstva.

Time se TDI motori Caddyja iz Volkswagen gospodarskih vozila ubrajaju među najčišće dizelske motore na svijetu. U jednakoj mjeri učinkoviti i održivi: benzinski turbomotor (TSI) s 116 KS i motor na zemni plin s turbopunjačem (TGI). Nove pogonske tehnologije imaju primjetno pozitivan ekološki i ekonomski utjecaj: ovisno o verziji motora predviđena potrošnja Caddyja niža je za čak 12 posto od potrošnje njegova prethodnika.

Peta generacija Caddyja ponovno će se lansirati u varijantama gospodarskih vozila Cargo (furgon sa zatvorenom nadgradnjom) i Kombi (s ostakljenim putničkim prostorom) te u raznim varijantama osobnih vozila (monovolumen). Caddy Cargo opcijski se može opremiti između ostalog novim stražnjim vratima bez prozorskog otvora (bolja zaštita od krađe) koja su u potpunosti izvedena od lima.

U varijanti Kombi i verziji osobnog vozila „Caddy“ u serijskoj su opremi uključeni dodatni detalji kao što su višenamjensko kolo upravljača, dvoja klizna vrata, radiouređaj sa zaslonom veličine 6,5 inča i sustav prepoznavanja umora.

Od linije opreme „Life“ tu su između ostalog i 16-colni kotači od lakog metala, ručni klima-uređaj, infotainment sustav sa zaslonom veličine 8,25 inča,  uzdužni krovni nosači (crni), branici lakirani u boji vozila, samostalna središnja konzola sa središnjim naslonima za ruke te prednje potpore za kralježnicu.

Sustavi potpore

Šest od ukupno 19 sustava potpore predstavlja novitet u Caddyju. U njih se ubraja Travel Assist koji prvi put u nekom Volkswagen gospodarskom vozilu omogućuje potpomognutu vožnju u cjelokupnom rasponu brzine. U kombinaciji sa sustavom Travel Assist novokoncipirano višenamjensko kolo upravljača modela Caddy opremljeno je i kapacitivnim senzorima.

Naime, vozač bi iz pravnih i sigurnosnih razloga trebao stalno nadzirati sustav. Zahvaljujući kapacitivnim senzorima osigurano je precizno prepoznavanje dodira bez upotrebe sile, sprječavajući tako pogrešna upozorenja.

Sada je i u novom Caddyju dostupna potpora za manevriranje prikolicom Trailer Assist koja je poznata iz Craftera i koja značajno olakšava manevriranje unatrag ili potpora pri promjeni voznog traka uključujući potporu izlaska iz parkirnog mjesta – sve redom inovativni sustavi koji vožnju čine jednostavnijom i sigurnijom.

#AUTO-MOTO#VOLKSWAGEN CADDY

Izdvojeno