StoryEditor
Auto motoTOYOTA LAND CRUISER

Pouzdani pratitelj širom svijeta: proizvedeno 10 milijuna primjeraka terenske ikone

Piše Zdravko Juričko
1. listopada 2019. - 09:26

Zaključno s 31. kolovoza 2019. godina Toyota Motor Corporation (Toyota) ostvarila je ukupnu svjetsku prodaju svih serija Land Cruisera više od 10 milijuna primjeraka, koji je inače najdulje prodavani Toyotin automobil.

Prvi Land Cruiser pušten je u prodaju 1. kolovoza 1951. kao Toyota “Jeep BJ”, tako da njegova proizvodnja traje gotovo sedam desetljeća, točnije 68 godina.

Izvoz Land Cruisera je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u studenome 1955., četiri godine nakon predstavljanja automobila prve generacije. Otad je Toyota dosljedno razvijala izvedbe koje zadovoljavaju potrebe stranaka, ne ugrožavajući pouzdanost, trajnost i vozna svojstva na lošim cestama, koje su predstavljale temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva.

Land Cruiser je zbog toga nastavio uživati podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio tek 100 vozila godišnje, ali je 1965., 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 vozila godišnje. Danas se Land Cruiser prodaje u 170 zemalja i regija u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je oko 400.000 vozila. Tržišni fokus je na Srednjoj i Južnoj Americi, Bliskom istoku i jugoistočnoj Aziji.

Land Cruiser je značajno pridonio povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotina izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regije u kojima se i dandanas koristi Land Cruiser serije 40, nekih pet desetljeća od početka njihove proizvodnje.

Povijest Land Cruisera simbolizira Toyotin QDR – kvalitetu, trajnost i pouzdanost, istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila. Land Cruiser je pouzdani pratitelj na raznovrsne načine. To je automobil koji prevozi ljude i robu te ispunjava ljudske snove o kretanju, to je automobil koji omogućava ljudima da idu kuda god žele, kada žele i da se zdravi i sigurni vrate kući.

U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći, u Burundiju za prijevoz djece oboljele od malarije, a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prijevoz pacijenata. U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1600 metara ispod površine. Koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od 8000 četvornih kilometara.

U Kostarici u Srednjoj Americi postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu mrkve na 3500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što “jedino Land Cruiser može doći do tih polja”. Doista, postoje mnoga mjesta širom svijeta na kojima bi danas svakodnevni život bio nemoguć bez Land Cruisera.

Deset milijuna prodanih Land Cruisera tijekom proteklih 68 godina koristi se na najrazličitijim cestama te su pridonijeli unaprjeđenju Toyotinih automobila. Gledajući prema naprijed, u svrhu zadovoljavanja, pa čak i premašivanja očekivanja, razvoj Land Cruisera temelji se na ideji da se koristiti u svim dijelovima svijeta. Zbog toga Toyota namjerava postaviti još strože standarde i nastaviti proizvoditi automobile s ciljem stvaranja doista jedinstvenog automobila.

#AUTO-MOTO#TOYOTA LAND CRUISER

Izdvojeno

08. srpanj 2020 10:34