StoryEditor
Auto motopočela prozvodnja

Nova Puma je jedan od osam elektrificiranih modela koje će Ford uvesti na europsko tržište ove godine

19. listopada 2019. - 09:22

Prošli tjedan, točnije 8. listopada 2019., u Fordovoj tvornici u rumunjskom gradu Craiovi započela je proizvodnja novog modela, kompaktnog crossovera Pume. 

Fordov novi kompaktni crossover inspiriran SUV vozilima u ponudi je uz naprednu Fordovu EcoBoost Hybrid 48-voltnu elektrificiranu pogonsku tehnologiju, tako da je Puma postala prvo hibridno vozilo koje se proizvodi u Rumunjskoj, i to u verzijama snage 125, odnosno 155 KS.

Prednosti mild-hibride tehnologije su višestruke, od 10 posto bolje ekonomičnosti u gradu, preko manje razine CO2 pa do 50 posto boljeg okretnog momenta. Spomenuta tehnologija funkcionira tako da integrirani generator omogućuje povrat i skladištenje energije koja se obično gubi tijekom kočenja i zaustavljanja, kako bi se napunila 48-voltna litij-ionska akumulatorska baterija.

Nova Puma je jedan od osam elektrificiranih modela koje će Ford uvesti na europsko tržište ove godine. Ranije ove godine Ford je objavio da će svako novo putničko vozilo imati elektrificiranu verziju - blagi hibrid, full hibrid, plug-in hibrid ili električno vozilo i tako ponuditi jednu od najopsežnijih proizvodnih automobilskih opcija za europske kupce. Ford očekuje da će elektrificirani pogonski agregati činiti više od polovice pogonskih jedinica u putničkim vozilima do kraja 2022. godine.

Puma se pridružuje Fordovim modelima kao što su EcoSport i Fiesta Active, ali i nešto većem Focusu Active i Kugi. Upotpunit će rupu između EcoSporta i Ford Kuge, te s obzirom na to da se više od 20 posto prodaje u Europi odnosi na SUV modele, ovo je bio sasvim logičan potez čelnih ljudi kompanije.

Uz sofisticiranu blagu hibridnu tehnologiju, nova Ford Puma nudi proporcije SUV-a koji će plijeniti poglede, praktičan prtljažni prostor od čak 456 litara, koji uključuje i inovativni Ford MegaBox, tehnologije poput prilagodljivog tempomata sa Stop&Go funkcijom, prepoznavanja prometnih znakova ograničenja brzine i sustava zadržavanja u prometnom traku, kao i vrhunske komforne značajke poput sjedala s masažom lumbalnog dijela leđa koja se nude prvi put u Puminu segmentu.

Zahvaljujući dubokoj podnici prtljažnika moguće je prevoziti i visoke predmete. A rješenje za pohranu nudi i posebni odjeljak od 80 litara u koji se mogu smjestiti nestabilni predmeti do 115 cm visine. Riječ je o svojevrsnom sanduku koji ima i otvor za puštanje vode radi lakšeg čišćenja.

Različite varijante uključuju sportsku verziju Puma ST-Line nadahnutu Ford Performance modelima i Puma Titanium X luksuznim paketom opreme, koji je predstavljen prvi put prošlog mjeseca na salonu automobila u Frankfurtu. Puma može biti opremljena s čak 12 senzora, tri radara i dvije kamere, koji pomažu vozaču u vožnji i pridonose sigurnosti. Mlađim kupcima posebno će biti interesantan FordPass Connect sustav koji služi kao Wi-Fi pristupna točka s kojom se mogu povezati vozač i putnici.

Ford Romania zapošljava oko 6000 radnika, a osim nove Ford Pume u Craiovi se proizvodi Ford EcoSport, kao i Fordov dragulj - 1,0-litreni EcoBoost turbobenzinski motor koji je 11 puta proglašen međunarodnim motorom. Početkom proizvodnje nove Pume, tvornica u Craiovi prvi put paralelno proizvodi dva različita modela u isto vrijeme i tako donosi na tržište Fordov kompaktni SUV i kompaktni crossover model u najbrže rastućem segmentu u Europi.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 11:31