StoryEditor
Auto motoOPEL ZAFIRA LIFE

Nova generacija višenamjenskog vozila stiže u tri različite dužine, a svaka verzija može imati do devet sjedala

Piše Zdravko Juričko
17. siječnja 2019. - 08:15

Četvrta generacija Opel Zafire bit će predstavljena 18. siječnja na Sajmu automobila u Bruxellesu, a riječ je o višenamjenskom vozilu s tri različite veličine, svaki sa do devet sjedala.

Dva desetljeća nakon prve generacije Opel Zafire, koja je bila privlačan, svestran i praktičan monovolumen, sada na scenu stupa nova generacija višenamjenskog vozila (MPV) s čak tri različite dužine.

Osim što je dobila dodatak Life, nova Zafira dolazi u maloj (S) veličini od 4,60 metara, srednjoj (M) od 4,95 metara i velikoj (L) od 5,30 metara, pri čemu svaka od njih može imati maksimalno do devet sjedala.

Verzija Zafire Life S otprilike je 10 centimetara kraća od aktualnog monovolumena, dok je verzija L otprilike 65 centimetara duža i time gotovo jednako velika kao Vivaro Combi. Time Zafira Life pokriva tri segmenta vozila i predstavlja novi standard među višenamjenskim vozilima s većim brojem sjedala.

Zafira Life “Small” konkurira kompaktnim monovolumenima, ali nudi znatno više prostora za do devet putnika, što je nenadmašno u toj klasi. Krasi je i mali krug okreta (11,3 metara), dobro upravljanje i dvoja električna klizna vrata kojima upravlja senzor, a otvaraju se pokretom noge, slično kao poklopac prtljažnika Astre Sports Tourer i Insignije Sports Tourer, što je također jedinstveno u segmentu.

Zafira Life “Medium”, kao i Zafira Life “Large” ima međuosovinski razmak od 3,28 metara (duži 35 cm), a time i više prostora za noge stražnjih putnika, što je čini konkurentom srednje velikim jednovolumenima iz D-segmenta tržišta. U usporedbi s konkurencijom, Opel nudi i veći otvor prtljažnika, što znači lakši pristup pri ukrcaju i iskrcaju, kao i veću nosivost od više od jedne tone. Zafira Life “Large” konkurira još većim jednovolumenima.

Novo Opelovo MPV vozilo nudi brojne pomoćne sustave namijenjene vozaču. Kamera i radar nadziru područje ispred vozila. Sustav čak prepoznaje pješake koji prelaze cestu i može pokrenuti manevar kočenja u nuždi pri brzinama do 30 km/h. Inteligentni tempomat prilagođava brzinu vozilu ispred i automatski usporava te, ako je potrebno, može smanjiti brzinu na 20 km/h.

Pomoć pri držanju prometnog traka i upozorenje na umor vozača upozoravaju vozače da su proveli previše vremena za upravljačem i da trebaju odmor. Pomoć za duga svjetla, koja automatski mijenja duga i kratka svjetla, aktivira se pri brzini većoj od 25 km/h. U tom je tržišnom segmentu jedinstven i head-up display u boji koji prikazuje brzinu, udaljenost od vozila ispred i navigaciju.

Dobra sveobuhvatna vidljivost osobito je važna kod velikih vozila, primjerice u uskim ulicama ili prilikom skretanja u gradskim područjima. Radarski senzori u prednjim i stražnjim odbojnicima upozoravaju vozača na prepreke prilikom svih vrsta parkiranja.

Slika sa stražnje kamere prikazuje se na unutrašnjem retrovizoru ili na zaslonu dijagonale 17,8 cm, uz vidljivost koja obuhvaća 180 stupnjeva iz ptičje perspektive. Veliki dodirni zaslon dijagonale 17,8 cm dolazi s informacijsko-multimedijskim sustavima Multimedia i Multimedia Navi. Oba nude integraciju s mobitelom preko platformi Apple CarPlay i Android Auto. Multimedia Navi dodatno donosi europsku navigaciju s 3D prikazom.

Zanimljive točke u velikim gradovima prikazane su u Full HD kvaliteti. Moguće je podesiti da se zemljopisne značajke uz rutu na putovanjima po otvorenim cestama prikazuju vrlo realistično. Zahvaljujući servisu Opel Connect, navigacijski sustav obuhvaća informacije o prometu u stvarnom vremenu za najnovije stanje na cestama.

 

Dobro opremljen shuttle

U ovom tržišnom segmentu vlada velika potražnja za modernim i dobro opremljenim shuttleovima, pa Opel zato nudi kožna sjedala na aluminijskim šinama koje kod svih verzija Zafire Life omogućuju laku i potpunu prilagodbu. Dostupne su konfiguracije s pet, šest, sedam ili osam kožnih sjedala.

Preklapanjem naslona suvozačkog sjedala moguć je prijevoz predmeta dugih do 3,5 metara. Preklapanjem trećeg reda sjedala povećava se kapacitet prtljažnika Zafire Life S na 1500 litara (do razine krova), a uklanjanjem sjedala (koja se potom lako vraćaju) ukupna zapremnina prtljažnika raste na čak 3397 litara.

Luksuzna razina opreme “Lounge” dostupna je za verzije s dugim međuosovinskim razmakom – sprijeda su sjedala opremljena funkcijama masaže i električnog grijanja, iza su četiri pomična kožna sjedala svako sa sjednim dijelom širine 48 cm. VIP putnici mogu sjediti i okrenuti jedni prema drugima i uživati u prostoru za noge.

Pomični stol može se sklopiti i pružiti dodatni prostor za pohranu manjih predmeta. Putnici mogu puniti svoje mobilne uređaje preko 230-voltnog priključka. Većina verzija Zafire Life niže su od 1,90 metara, pa tako mogu koristiti uobičajene podzemne garaže, što je važno ako ih se želi koristiti kao hotelske shuttleove.

 

#AUTO-MOTO#OPEL ZAFIRA

Izdvojeno