StoryEditor
Auto motoDOBRO JE ZNATI

Neadekvatnom brigom ubrzava se proces starenja što rezultira nepotrebnim i skupim troškovima: ovo su pogreške koje direktno vode do automehaničara

9. veljače 2019. - 08:28

Vlasnici automobila u većini slučajeva više pažnje poklanjaju zdravlju svojeg limenog ljubimca nego samome sebi. 

Međutim, čini se da se tu radi tek o manjem broju vozača koji znaju da se servisni intervali moraju poštovati i da automobil treba redovito održavati. Ipak, nekada to “redovito”, zbog naših pogrešaka, dođe malo prebrzo. Neadekvatnom brigom o autu ubrzava se proces njegova starenja, što nerijetko rezultira nepotrebnim i skupim troškovima. Da bi se to izbjeglo, treba na vrijeme uočiti nepravilnosti i shodno tome reagirati.

Svaki automobil ima indikator razine ulja, i ako se kojim slučajem upali, treba što prije potražiti pomoć kod provjerenog automehaničara. Istodobno, svako ulje, bilo sintetičko, polusintetičko ili mineralno, ima svoj vijek trajanja, a sukladno promjeni ulja treba zamijeniti i filtar. To je normalna procedura, ali neki zbog štednje izbjegavaju i promjenu filtra, što može dovesti do neželjenih posljedica.

Nadalje, kao i za ulje, postoje brojni indikatori koji upozoravaju da nešto nije u redu s vozilom. Neki od njih, oni žuti, zanemaruju se jer u pravilu samo upozoravaju. U velikoj većini slučajeva vozači reagiraju na crvenu lampicu, jer ona jasno daje na znanje da je nešto pokvareno pa je važno što prije zaustaviti vozilo.

Međutim, s upaljenom žutom lampicom to nije slučaj, pa se vožnja nastavlja, a kilometri se gomilaju. Nakon toga slijede velika oštećenja na pojedinim dijelovima automobila, pa su popravci veći i puno skuplji.

Kontrola stanja guma od iznimne je važnosti za sigurnu vožnju, ali i za kvalitetno održavanje automobila. Istrošena guma ima veći put zaustavljanja, a to znači jače pritiskanje na papučicu kočnice, čime se potrošnja kočnih obloga povećava pa dolazi do njihova prijevremenog “zamora” i promjene.

Uz to, nepravilnost i istrošenost guma, godina njihove proizvodnje i vremenski uvjeti direktno utječe na prometnu sigurnost, a samim time i na stanje auta.

Vožnja neprilagođena uvjetima na cesti, ali i vremenskim uvjetima, često dovodi do prijevremenih servisa, velikih troškova, a ni prometne nesreće nisu isključene. Užurbani način života često nas tjera da sve obavljamo brzo i nesavjesno, zbog čega tražimo alternativne pravce koji su često puni “ležećih policajaca”, ali i rupa na cesti, preko kojih neki vozači doslovno prelete.

Neprestano lupanje o rupe smanjuje vijek trajanja vitalnih dijelova automobila, a povećava se i mogućnost gubitka kontrole nad vozilom, što može rezultirati i težim ozljedama.

Ništa manje nije važno i pravodobno uklanjanje prljavštine s automobila. Taloženjem masnih i ostalih naslaga onemogućava se kvalitetan uvid u stanje pojedinih dijelova automobila, pa se često previde neki sitni kvarovi, koji poslije uzrokuju velike novčane izdatke i dugotrajne popravke.

Osim toga, prljavština ima negativan utjecaj na gotovo svaki dio automobila, od limarije do kožnih i plastičnih dijelova unutrašnjosti. Posebnu pažnju, za zimskih dana, treba obratiti na velike količine soli koja se posipa po cesti, a može nagristi lak pa ni korozija nije isključena.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 12:27