StoryEditor
Auto motoSYM CRUISYM 300i ABS

Lako se vozi i ergonomski je jako udoban, a najveći plus je povoljnija cijena u odnosu na konkurenciju

1. rujna 2019. - 09:27

Sym skuteri koje na dalmatinskom tržištu zastupa proslavljeni motociklistički as Ivan Šola široj javnosti nisu previše poznati, ali kvalitetom, cijenom i ostalim ciklističkim karakteristikama nisu daleko od konkurencije.

Najveći njihov plus je puno povoljnija cijena u odnosu na konkurenciju, a radi se o desetak tisuća kuna. Sym Cruisym 300i ABS samo je jedan iz ponude skutera ovog proizvođača iz Tajvana koji se širi na kinesko i vijetnamsko tržište, ali dolazi i u Europu. Da se radi o zanimljivim, ali i prilično kvalitetnim skuterima koji se prodaju po vrlo povoljnim cijenama, dovoljno govori podatak da je Sym u Sloveniji druga najprodavanija marka skutera odmah iza Piaggia koji ima ugovor sa slovenskom poštom.

Uglavnom, model Sym Cruisym 300i ABS je skuter koji se lako vozi i ergonomski je jako udoban. Pri tom je vrlo jednostavan za upravljanje, a prilagodba na ovaj skuter je vrlo jednostavna i lagana. Dovoljno je sjesti u udobno i ergonomski konfigurirano sjedalo, te obuhvatiti ručke upravljača i krenuti.

Mjenjač je bezstupanjski CVT, odnosno variomat koji kod ubrzanja linearno prenosi snagu. Pri tom nema nikakvog prekida u prijenosu snage, te ovaj skuter hvata maksimalnu brzinu od 140 km/h što će se najbolje osjetiti na otvorenoj cesti. Zaštita od vjetra i strujanja zraka osigurana je visokim vizirom koji ne dopušta izravne udare, nego strujanje prebacuje iznad kacige vozača i suvozača.

Sjedalo, osim što je udobno i ergonomski prihvatljivo, raspolaže s amortizerom za podizanje i rasvjetom. U veliki „bunker“ ispod sjedala mogu stati dvije integralne kacige, te ostaje još prostora za odlaganje jakne ili nekih kupljenih sitnica. Plastika je vrlo kvalitetna i u crnoj boji efektno izgleda. Stražnje svjetlo je u LED tehnologiji, a prednju masku također krase „ledice“. Pri tom ovom tajvanskom skuteru daju pomalo svemirski izgled na koji će rijetki ostati imuni.

Što se tiče voznih karakteristika i ciklistike Sym Cruisym je skuter koji će, bez obzira na tajvansko podrijetlo, oduševiti poklonike ovakvih dvokotača. Naime, u brzim zavojima se ponaša odlično. Istodobno sa suvozačem kod ovog skutera nema standardnog uvijanja šasije koja je robusna i ne dozvoljava nikakva iznenađenja, naročito prilikom prebacivanja težišta.

Srce ovog skutera je četverotaktni jednocilindarski agregat s vodenim hlađenjem obujma 278,3 ccm koji razvija 29 KS pri 8000 „điri“ uz okretni moment od 27,5 Nm već pri 5750 okretaja u minuti. Ovaj tajvanski skuter raspolaže sa spremnikom goriva kapaciteta 12 litara.

Prednja i stražnja kočnica opremljene su diskovima promjera 260, odnosno 240 mm i obje imaju ABS. Prednja ABS kočnica s velikim dvoklipnim kliještima je na visini zadatka i bez problema zaustavlja Cruisyma mase 197 kilograma. Zanimljivo je da i stražnja kočnica ima ABS koja je iz vlastite Symove proizvodnje.

I na kraju cijena. Skuter Sym Cruisym košta 39.667 kuna, a pri tom se dobiva i jamstvo na dvije godine. U usporedbi s konkurencijom cijena je za nekih deset tisuća kuna povoljnija što nije nikako zanemarivo. U suštini gotovo je za četvrtinu jeftiniji od konkurentskih modela. A od 2. rujna počinje akcija u kojoj će pojedini modeli biti jeftiniji i do deset posto.

 

Tehničke karakteristike

Motor: 4-taktni, 1-cilindarski, 4 ventila, vodom hlađeni

Obujam: 278,3 ccm

Snaga 29 KS pri 8000/min

Okretni moment: 27,5 Nm pri 5750/min

Mjenjač: variomat CVT

Dimenzije: dužina 2136 mm, širina 760 mm, visina 1420 mm

Međuosovinski razmak: 1550 mm

Spremnik goriva: 12 litara

Masa: 197 kg

Kočnice: sprijeda disk 260 mm + ABS, straga disk 240 mm + ABS

Gume: 120/70 - 14 (sprijeda), 140/60 -13 (straga)

Cijena: 39.667 kn

 

Izdvojeno

26. srpanj 2020 15:34