StoryEditor
Auto motopreventiva je najbolji lijek

Idete na duži put autobilom? Pripremite se temeljito i bez žurbe, a posebno obratite pažnju na ove elemente da izbjegnete neugodna iznenađenja

Piše Zdravko Juričko
11. kolovoza 2019. - 10:16

Premda smo u srcu turističke sezone, ima još onih koji će tek krenuti na godišnji odmor. 

Stoga nije naodmet podsjetiti na neke stvari koje treba provjeriti prije polaska na putovanje automobilom, naročito zbog činjenice da smo u srcu turističke sezone svjedoci brojnih prometnih nezgoda koje prouzrokuju gužve, začepljenja te kilometarske kolone, čak i na autocestama.

Najvažnije je znati da, ako se spremate na duži put, ne čekate posljednji trenutak za pripremu vašeg automobila. Još je gore ako smatrate da takav “luksuz” uopće nije potreban. Neprovjeren i neispravan automobil može i najljepše putovanje pretvoriti u noćnu moru koja može završiti i s tragičnim posljedicama.

Ne treba biti previše pametan da shvaćate koliko je opasno voziti s neispravnim kočnicama, prolupalim amortizerima ili istrošenim gumama, posebice pri velikim brzinama. Čak se i ne mora dogoditi nesreća, dovoljan je najmanji kvar da vam prisjedne putovanje i godišnji odmor.

Uz to je vožnja s neprovjerenim automobilom skuplja (veća potrošnja) i neudobnija (trešnja, buka). Sve su to razlozi da automobil pripremite temeljito i bez žurbe. Samo dobro pripremljen automobil može vam osigurati sigurno i bezbrižno putovanje. Znatno se smanjuje rizik iznenadnih zastoja i nepredviđenih troškova, a bolje stanje automobila čini vožnju udobnijom.

Najbolji je, ali i vjerojatno najskuplji savjet otići na servis, pogotovo ako se približio servisni interval te po mogućnosti montirati nove i kvalitetne gume. No, mnogi nemaju novca za takve zahvate te najviše možete napraviti temeljitim pregledom. Pravodobnim se otkrivanjem kvarova sprječava nastanak velikih havarija i znatno smanjuju troškovi. Time istodobno olakšavate izbor najboljeg, odnosno najpovoljnijeg servisera te sprječavate prijevare.

Ne zaboravite provjeriti kočnice i gume, jer su neispravnosti i kvarovi na njima izuzetno opasni. S neispravnim kočnicama ne smijete voziti ni najkraće dionice, a pogotovo ne smijete ići na duži put. Na ravnom i širokom dijelu ceste naglo zakočite pri brzini od 30 km/h. Automobil se ne smije zanijeti, a zanese li se, problem je u istrošenosti ili zamašćenosti kočnih obloga. Kontrolirajte razinu kočničkog ulja. Nedostaje li ulja, problem je u propusnosti sistema, najvjerojatnije u gumicama.

Kočnice popravljajte sami samo ako imate dovoljno znanja. U protivnom je najbolje otići kod specijaliziranog mehaničara. Detaljno pregledajte gume. Ljeti ne vozite sa zimskim gumama, nego koristite ljetne ili univerzalne. Kontrolirajte tlak, a idete li na put s punim opterećenjem, povećajte ga za 0.2 bara. Imaju li gume pukotine ili oštećenje, obvezno ih izmijenite prije odlaska na godišnji odmor. Preporučljivo je provjeriti geometriju ovjesa. Najbolje je automobil odvesti na pregled u ovlašteni servis.

Ipak, nabolje je krenuti s motorom i njegovom provjerom. Da bi dobro funkcionirao tijekom vrućih ljetnih dana, važno je da bude napunjen svim tekućinama “koje život znače”. Količina i kvaliteta rashladne tekućine od presudne je važnosti za dobro hlađenje. Kontrolirajte razinu rashladne tekućine u kompenzacijskoj posudi i po potrebi je dolijte. Ako je niste mijenjali u posljednje dvije godine, sada je pravi trenutak da to napravite.

Provjerite i sve gumene cijevi i obujmice. Ako su ispucale ili propusne, izmijenite ih, jer nije dobro da se rasprsnu ljeti, kad su pritisci i temperature u rashladnom sustavu znatno viši. Ugrijte motor i provjerite uključuje li se ventilator. Ako ne reagira ni kada kazaljka termometra zađe u crveno, otiđite kod autoelektričara.

Prije puta preporučljivo je temeljito oprati automobil, izvana i iznutra, jer je tako vožnja ugodnija i sigurnija, a na čistom motoru lakše se uočavaju nepravilnosti.

Pet glavnih elemenata

Evo pet glavnih elemenata na koje treba obratiti pažnju i detaljno ih provjeriti prije odlaska na duži put, naročito u ljetnim mjesecima.

1. Izmijenite ulje i filtar

Kontrolirate razinu ulja u motoru i po potrebi ga dolijte. Ljeti je radi boljeg hlađenja dobro da bude na maksimumu. Ako se približio interval izmjene, ne cijedite ulje do posljednjeg kilometra. Izmijenite ga zajedno s uljnim filtrom. Tako ćete motoru olakšati rad u uvjetima povećanog toplinskog opterećenja i produžiti mu vijek. Provjerite i razinu ulja u mjenjaču te ga po potrebi dolijte.

2. Izmijenite ispucali remen

Detaljno pregledajte remenje. Zupčasti se remen pregledava skidanjem zaštitnog poklopca. Motor ubacite u petu i polako gurajte, dok se ne zaokrene cijeli remen. Primijetite li bilo kakvu pukotinu, izmijenite ga, jer njegovo iznenadno pucanje može izazvati havariju motora. Jednako je važan klinasti remen, koji okreće vodenu pumpu i alternator.

3. Provjerite akumulator 

I kod suvremenih ‘maintenance free’ akumulatora preporučljivo je prije ljeta provjeriti razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi doliti destiliranu vodu. Pregledajte kleme, pažljivo ih očistite i namastite. Ako je akumulator na izdisaju, obvezno ga izmijenite prije odlaska na put.

4. Prekontrolirajte klima-uređaj 

Puno je više automobila na našim cestama koji imaju klimatizacijski uređaj nego što je to bio ranije slučaj. Da se ljeti ne biste kuhali, provjerite funkcionalnost klima-uređaja, ali i ventilacijskog uređaja. Ako ventilator ne radi, provjerite njegovu ispravnost, odnosno ispravnost električne instalacije. Detaljno provjerite ispravnost polužnog mehanizma te propusnost svih ventilacijskih otvora.

Po potrebi ih detaljno očistite. Ako imate klima-uređaj, a sada većina novih automobila ima to, provjerite stanje rashladnog medija i po potrebi ga dopunite plinom. Najlakše ćete primijetiti da nešto nije u redu s klima-uređajem ako on slabije hladi, odnosno ako puše umjesto rashlađenog topli zrak.

5. Provjerite propusnost rashladnih cijevi 

Tijekom ljeta sustav za hlađenje izložen je povećanom opterećenju. Posebno su “na udaru” gumene cijevi za protok rashladne tekućine. Svi su spojevi kritična mjesta na kojima može curiti rashladna tekućina. Primijetite li vlažnost na spojevima, pritegnite i po potrebi izmijenite obujmice.

#AUTO-MOTO

Izdvojeno

07. srpanj 2020 05:06