StoryEditor
Auto motoVOLVO XC40 RECHARGE

Električni SUV s 408 'konja' i više od 400 kilometara dometa s jednim punjenjem

Piše Z. J.
23. listopada 2019. - 22:11

Volvo je prezentacijom prvog potpuno električnog automobila XC40 Recharge zakoračio u budućnost. 

Svim njihovim kupcima prilikom donošenja odluke o novom automobilu bit će prvo postavljeno pitanje: “Želite li Volvo s kabelom ili bez njega?”. Tim je riječima najavljeno predstavljanje novog automobila, prvog potpuno električnog automobila iz ove kompanije.

Volvo XC40 Recharge zasnovan je na kompaktnom SUV-u XC40. Pokreće ga elektromotor snage 408 KS uz okretni moment od čak 660 Nm. Baterija mu omogućava autonomiju više od 400 kilometara dometa s jednim punjenjem (WLTP). Na brzom punjaču, bateriju ukupnog kapaciteta 78 kWh moguće je napuniti do 80 posto za 40 minuta.

Od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi – prilično impresivno za jedan SUV. Volvo će se pobrinuti za svoje kupce tako da će svima koji se odluče za neki od Recharge modela ponuditi i godinu dana besplatnog punjenja – točnije, vratit će im novac potrošen na struju u tom razdoblju.

Volvo XC40 Recharge poseban je ne samo po tome što je to prvi 100 posto električni automobil ovog proizvođača, već i po tome što je prvi koji ima infotainment sustav zasnovan na Androidu. Značaj ovog modela ističe se i u tome što je on tek prvi od cijele linije Recharge, za koju Volvo ima ambiciozne planove.

“Za Volvo budućnost je električna”, naglašeno je na prezentaciji, uz najavu da će u idućih pet godina kompanija predstavljati jedan novi električni model svake godine. Svi ostali novi automobili s oznakom Volva bit će hibridi.

Prvi električni Volvo u prodaju će krenuti tijekom sljedeće godine. Cijene službeno nisu objavljene, no govori se da bi se mogle kretati na razini od 50 do 60 tisuća dolara. 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 03:11