StoryEditor
Auto motokoncept

Električni gradski automobil s četiri sjedala koji će ispunjavati najosnovnije potrebe i biti pristupačan najširem broju kupaca

Piše Zdravko Juričko
21. ožujka 2020. - 07:10

Dacia je predstavila svoje prvo električno vozilo kao koncept pod imenom Spring. Inačica je to malenog električnog Renaulta City K-ZE, koji se trenutno proizvodi i prodaje u Kini.

Ovaj model je inače električna inačica Kwida, mini SUV-a s petero vrata, četverosjeda koji se prodaje u Indiji, Brazilu i drugim tržištima u nastajanju. Električni konceptni automobil Dacia Spring temelji se na Renaultovoj viziji održive i pristupačne mobilnosti za sve, pri čemu zadržava temeljna načela i filozofiju marke Dacia. Najavljuje budući, posve električni gradski automobil s četiri sjedala koji će ispunjavati najosnovnije potrebe i biti pristupačan najširem broju kupaca. Riječ je o gradskom automobilu s petero vrata koji spaja jednostavnost, pouzdanost i pristupačnost, čineći vožnju još jednostavnijom.

Konceptno vozilo Dacia Spring pravo je električno vozilo koje pokreće nove trendove. Lagana i kompaktna serijska inačica Spring imat će domet od 200 km (po WLTP-u) kojim osigurava bezbrižnu vožnju gradom i izvan njega. Pastelno siva karoserija naglašena je fluorescentno narančastim detaljima s mat završnom obradom koji se protežu preko blatobrana, krovnih nosača i pragova vrata, iznimno visokim razmakom od tla te zaštitom podvozja ispod prednjeg i stražnjeg odbojnika. Odvažan izgled SUV-a i kompaktne dimenzije čine ga savršenim za bezbrižnu svakodnevnu vožnju.

Posebna je pozornost dana svjetlima. Full LED prednja svjetla postavljena su na različite razine: vodoravni svjetlosni potpis krasi gornji dio prednjeg kraja, dok su četiri simetrična svjetla ugrađena u odbojnik. Četiri full LED svjetla straga tvore svjetlosni efekt u obliku dvostrukog slova Y. Tim je vizualnim efektima najavljen novi svjetlosni potpis marke Dacia. Zahvaljujući novom dizajnu svjetala, profiliranom poklopcu motora i posebno izrađenoj čvrstoj masci hladnjaka, prednji kraj konceptnog vozila Dacia Spring odiše snagom i pouzdanošću.

Zahvaljujući posve električnom motoru i bateriji prilagođenoj za svakodnevnu vožnju, Dacia Spring ispunjava potrebe gradske i izvangradske vožnje. Riječ je o robusnom vozilu koje privatnim i flotnim kupcima nudi sve prednosti električnog vozila: jednostavnu vožnju, tihi rad, izostanak vibracija i emisija...

Štoviše, omogućuje jednostavno punjenje i zahtijeva minimalno održavanje. Dacia Spring savršeno je flotno vozilo prilagođeno novim uslugama mobilnosti, poput usluge dijeljenja vozila. Serijska inačica ovog vozila stoga će se naći i na tržištu pružatelja usluga dijeljenja vozila. Riječ je o tržištu na kojem grupa Renault zauzima vodeće mjesto u Europi sa svojom posve električnom flotom (7800 primjeraka vozila ZOE, Kangoo Z.E. i Twizy).

Dacia nije još specificirala tehničke karakteristike električnog pogonskog sklopa Springa, ali ako bude usko povezan s modelom Renault City K-ZE, treba reći da ovaj automobil koristi litij-ionsku bateriju snage 26,8 kWh, a pokreće ga elektromotor snage 33 kW (45 KS), okretnog momenta od 125 Nm. Pogon mu je na prednja dva kotača.

Ipak, ne sumnjamo u to da će Renault grupa pronaći optimalno tehničko rješenje što se tiče pogonskog sklopa za Daciju Spring, pa tako i vjerojatno snažniji motor. U prodaji će se naći 2021., ali još nije objavljena cijena. No treba reći da se City K-ZE prodaje u Kini za oko 8000 eura.

Izdvojeno

07. kolovoz 2020 03:49