StoryEditor
Auto motoMERCEDES-BENZ CLA COUPE

'Baby CLS' veći je od prethodnika, ima najnaprednije sustave iz S-klase, a prvi put mjeri otkucaje srca vozača i prilagođava mu se

Piše Zdravko Juričko
16. siječnja 2019. - 08:18

Mercedes je na CES-u u Las Vegasu predstavio novu, drugu generaciju modela CLA, najekskluzivniju izvedbu A-klase, koja je odmah u startu dobila nadimak baby CLS. 

Kompaktna tzv. coupeovska limuzina s četiri vrata dimenzijama je veća od prethodnika. Sada je dugačka 4688 milimetara, što je 48 mm više u odnosu na prethodnika, šira je 53 mm, tako da joj je sada širina 1830 milimetara, dok je visina smanjena tek za neznatna dva milimetra, s 1441 na 1439 mm.

Istodobno, porastao je i međuosovinski razmak za 30 mm, pa sada iznosi 2729 milimetara. Naravno, sve to utjecalo je na veću ponudu u unutrašnjosti automobila, jedino je obujam prtljažnika smanjen za 10 litara, s 470 na 460. Međutim, zahvaljujući većoj širini otvora upotrebljivost je poboljšana.

Proširen je i trag kotača, s tim da je sprijeda u plusu 63, a straga 53 milimetra, te je smanjeno težište automobila. Elegantna silueta i dinamične linije neutralizirale su povećanje dimenzija, a samim time i površine, pa je koeficijent otpora zraka ostao na istoj razini i iznosi 0.23. Interijer je preslikan iz A-klase.

Glasovna kontrola “Hej Mercedes” unaprijeđena je, a prati je lakše prepoznavanje glasa vozača, pa čak i sjedala s kojeg dolazi glasovna naredba. Zahvaljujući implementaciji Garminovih pametnih sportskih satova, prvi put jedan automobil prati otkucaje srca vozača i tomu prilagođava Energizing kontrolu udobnosti, uključujući i ambijentalnu rasvjetu.

Na svjetskoj premijeri u Las Vegasu Mercedes-Benz je predstavio izvedbu CLA 250, što znači da je pokreće 4-cilindarski 2,0-litreni turbobenzinac snage 225 KS i 350 Nm okretnog momenta uparenu sa 7-stupanjskim 7G-DCT automatskim mjenjačem s dvostrukom spojkom.

Potvrđeno je da će novi baby CLS imati sve pogonske agregate poznate iz A-klase, što znači široku ponudu benzinskih i dizelskih motora s ručnim mjenjačima ili mjenjačima s dvostrukom spojkom i 4MATIC pogonom na sve kotače. Oni će biti na raspolaganju početkom prodaje, koja je na europskom tržištu predviđena za svibanj ove godine.

Model CLA ima najnovije sustave pomoći u vožnji s kooperativnom podrškom za vozača, čime osigurava najvišu razinu aktivne sigurnosti u ovom segmentu s funkcijama koje su preuzete iz S-klase. U određenim situacijama CLA je prvi put u mogućnosti poluautonomno voziti. Kako bi to postigao, dobro prati situaciju u prometu.

Poboljšani sustav kamere i radara omogućuje mu da vidi do 500 metara ispred. Za funkcije pomoći u vožnji CLA također koristi podatke karata i navigacije.

Na primjer, sustav Active Distance Assist DISTRONIC, kao dio opcijskog paketa Driving Assistance, u mogućnosti je u raznim situacijama pružiti podršku na osnovi rute te prediktivno i praktično namjestiti brzinu, na primjer pri ulasku u zavoje, križanja ili kružne tokove. Također se u vozilu nalaze npr. Active Emergency Stop Assist i intuitivno razumljivi Active Lane Change Assist sustavi.

#AUTO-MOTO#MERCEDES-BENZ CLA COUPE

Izdvojeno