Auto motoMERCEDES CLA 35 AMG 4MATIC

Adrenalinska coupe bomba: pruža širok raspon iskustva vožnje, od vrlo sportskog do udobnog na dugim putovanjima

Piše Zdravko Juričko
18. travanj 2019. - 08:23

Mercedesov CLA model kao coupe s četvorim vratima dobio je AMG inačicu CLA 35 s pogonom na sve kotače (4MATIC).

Dizajn modela CLA Coupe glavni je adut ovog automobila tako da su AMG-ovi dizajneri više ili manje zadržali osnovni oblik sa širokim lukovima kotača i vitkom sportskom bočnom linijom. Kao sportski detalj, također su zadržana dva bubrega na poklopcu motora.

Nova je maska hladnjaka s klasičnim dvostrukim prečkama i AMG Line prednjim spojlerom s krilcima na otvorima za zrak, koji su prepoznatljive značajke modela CLA 35 4MATIC. Ovaj coupe s četvorim vratima dijeli progresivnu tehnologiju s A-klasom koja se proizvodi u Affalterbachu, pa tako i pogonski agregat.

Agilni 2,0-litreni 4-cilindarski turbobenzinac razvija snagu od 306 KS uz okretni moment od 400 Nm između 3000 i 4000 “điri” u kombinaciji sa 7-stupanjskim 7G DCT mjenjačem s dvostrukom spojkom. Turbobenzinac se odlikuje sportskim performansama gdje mu za ubrzanje od 0 do 100 km/h treba samo 4,9 sekundi i postiže najveću brzinu od 250 km/h koja je elektronski ograničena.

Prosječna potrošnja je 7,3 l/100 km, što odgovara emisiji CO2 od 167 g/km. Ovaj model pruža širok raspon iskustva vožnje, od vrlo sportskog do udobnog na dugim putovanjima. Za prednabijanje koristi se twin-scroll turbopunjač. On kombinira optimalan odziv pri nižim “đirima” motora sa snažnim povećanjem snage pri višim okretajima.

AMG Speedshift DCT 7G mjenjač s dvostrukom spojkom također doprinosi agilnom i dinamičnom karakteru novog CLA 35 4Matic modela. Stupnjevi prijenosa su tako konfigurirani da vozač može iskusiti jako spontana ubrzanja u svim područjima okretaja motora, u kombinaciji s brzim prebacivanjima u više stupnjeve.

Standardna Race-Start funkcija omogućava maksimalno ubrzanje iz mirovanja. Funkcije AMG Speedshift DCT 7G mjenjača zaokružene su privremenim M režimom koji se aktivira polugicama mjenjača iza upravljača u bilo kojem režimu vožnje i ručnim režimom mjenjača “M” za ručno prebacivanje stupnjeva polugicama iza upravljača.

Dinamičnost, agilnost i performanse su tri atributa koja karakteriziraju standardni pogon na sve kotače novog modela AMG CLA 35 4MATIC. Ovaj promjenjivi AMG Performance 4MATIC sustav kombinira najbolje moguće držanje podloge s puno zabave u vožnji.

Raspodjela momenta je beskonačno promjenjiva kako bi odgovarala zahtjevima dinamičnog upravljanja. Raspodjela počinje od samo prednjeg pogona do 50:50 raspodjele između prednje i stražnje osovine.

Vrata bez okvira otvaraju ulaz u unutrašnjost s jako tehnološki nabijenim ambijentom gdje se kvaliteta susreće s potpuno digitalnim zaslonima. Kombinacija sportskog dizajna i profinjenih detalja također je vidljiva u MBUX informacijsko-zabavnom sustavu s njegovim inovativnim konceptom uporabe i prikaza.

I u novom modelu CLA 35 4MATIC, MBUX zamjenjuje prethodne Comand sustave i kreira još bližu vezu između vozila, vozača i putnika. Privlačni prikazi ističu čistu kontrolnu strukturu i uključuju sjajnu 3D grafiku maksimalne razlučivosti. Vizualno, dva zaslona u jednom dijele stakleni pokrov te se stapaju u široki kokpit, te kao središnji element ističe vodoravno orijentaciju unutrašnjeg dizajna.

Inače kupac može izabrati između tri stila AMG prikaza ploče s instrumentima: Classic, Sport i Supersport. Ovaj model će se u europskim salonima naći krajem kolovoza ove godine, a bit će predstavljen na autosalonu u New Yorku.

#AUTO-MOTO