Scena Zdravlje

razlog za zabrinutost

Ovo je najraniji znak Alzheimerove bolesti, nastupa i deset godina prije drugih simptoma

razlog za zabrinutost

Nedavno je objavljeno da je oslabljeni osjet mirisa jedan od ranih pokazatelja Alzheimerove bolesti, no znanstvenici su pronašli jedan simptom koji se javlja i cijelo desetljeće prije ostalih. Kako su utvrdili naučnici sa sveučilišta Washington University u St. Louisu, osobe koje se teško snalaze u prostoru imju razloga za zabrinutost.

U sklopu istraživanja u kojem su sudjelovale tri grupe ljudi -  osobe u ranoj fazi bolesti, zdrave osobe i osobe kod kojih simptomi još nisu nastupili, ali je prema određenim biomarkerima izvjesno da hoće - utvrđena je povezanost Alzheimerove bolesti i lošeg snalaženja u prostoru, osobito nemogućnosti stvaranja takozvanih mentalnih mapa.

Testovi su obavljeni uz pomoć kompjuterski stvorenog labirinta, a ono što je osobito iznenadilo znanstvenike je činjenica da su ne samo osobe koje su već oboljele nego i one kod kojih simptomi još nisu nastupili pokazali da se loše snalaze u prostoru.

- Sposobnost navigacije u prostoru, posebice sposobost stvaranja mentalnih mapa okoliša, povezani su s dijelom mozga koji se zove hipokampus. Pokazalo se da se baš u tom području događaju promjene kod osoba koje obole od Alzheimerove bolesti i to puno prije postavljanja dijagnoze - kazala je autorica studije dr. Denise Head te pojasnila da u loše snalaženje u prostoru spadaju i otežano čitanje zemljopisnih karti nepoznatog područja, lako gubljenje tijekom putovanja, otežen povratak na mjesto s kojeg smo krenuli dok se šetamo po nepoznatom gradu ili po prirodi..., osobito ako je osoba mlađa od 50 godina.

Naslovnica Zdravlje