StoryEditorOCM
TV&RealityKONTROVERZNI KOMŠIJA

Stanković otkrio tko je gost ‘Nu2‘ i izazvao show: Zovi i onoga drugoga i četiri redara u studio! Nalaprdat‘ će se...

Piše Mozaik SD
3. lipnja 2023. - 16:40

Aleksandar Stanković je, po svom dobrom običaju, koji se uvijek pokaže sjajnim mamcem, najavio na društvenim mrežama svog sljedećeg gosta "Nedjeljom u dva", a to je Nenad Janković, odnosno kontroverzni Nele Karajlić, bivši pjevač "Zabranjenog pušenja", s kojim Sejo Saxon vodi verbalni rat oko izvođenja pjesama i autorskih prava .

U dva sata objave, rečenica Gost Nedjeljom u dva: dr. nele Karajlić je prikupila gotovo dvjesto komentara, uglavnom negativnih.

"Ovaj će se nalaprdati, a riječi neće reći", "Ovo će biti interesantno", "Zovi i onog drugog i četiri redara u studio", pišu gledatelji.

Publika je danima pratila njihov Facebook-obračun: nekad su bili dobri jarani, Pišonja i Žuga naše mladosti, a danas su na rubu sudskog parničenja zbog autorskih prava.

U građanskom životu jedan se zove Davor Sučić, a drugi Nenad Janković, što ne znaju ni mnogi njihovi fanovi. Jer već 40 godina obojica su poznata po svojim umjetničkim imenima: Sejo Sexon, odnosno Nele Karajlić. Mnogi su njihova prava imena saznali tek nakon što se zbog rata njihov bend "Zabranjeno pušenje” raspao na dvije frakcije: Sexonovu zagrebačku i Karajlićevu beogradsku.

Na neki način, ovo i jest spor između hrvatske i srpske frakcije nekoć jugoslavenskog b(r)enda.

Najprije je "Zabranjeno pušenje” u službenom priopćenju navelo da je "bez ikakvog usmenog ili pismenog odobrenja nositelja prava Nenad Janković alias Nele Karajlić u više navrata koristio brand i autorska djela Zabranjenog pušenja”. Bend je pritom svom bivšem pjevaču zaprijetio i sudskom tužbom zbog neovlašćenog izvođenja Sexonovih pjesama.

Nele u odgovoru priznaje da je Sejo zakonski vlasnik imena benda, ali nekadašnjeg prijatelja podsjeća da je to ime zapravo "dala moja majka davne 1980. godine, pred naš prvi nastup 27.11. u Petoj sarajevskoj gimnaziji”.

image

Nele Karajlić

Što se tiče pitanja autorskih prava, Nele priznaje da je Sejo autor većine pjesama nekad zajedničkog benda, ali naglašava svoju ulogu pjevača i frontmena grupe:

"Istina je da je Sejo autor mnogih pjesama grupe Zabranjeno pušenje, ali isto tako je istina da sam autor mnogih pjesama i ja. Ali najveća istina je to da nije bilo onoga koji ih pjeva, od njih ne bi bilo ništa!”

image

Davor Sučić, poznatiji kao Sejo Sexon

Neja Markičević/Cropix

U svakom slučaju, bit će to gledan "Nedjeljom u 2"...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 17:29