StoryEditorOCM

Povodom 60. godina atentata na Kennedyja večeras pogledajte na TV-u ‘J.F.K.: 24 sata koja su promijenila svijet‘

Piše SCENA SD
20. studenog 2023. - 16:13

Hrvatska radiotelevizija večeras na Drugome programu u terminu od 20:15 prikazat će dokumentarni film "J. F. K.: 24 sata koja su promijenila svijet“.

Ovaj dokumentarni film snimljen je povodom ovogodišnje 60. obljetnice atentata na 35. američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedya, koji je ubijen u atentatu u Dallasu 22. studenog 1963 godine.

image
HTV PRESS

Film donosi arhivu iz cijelog svijeta, snimke koje šira javnost rijetko može vidjeti. Vidjet ćemo posljednja 24 sata mandata predsjednika Johna F. Kennedyja te kasnije uhićenje i ubojstvo Leeja Harveyja Oswalda, čini se jedinog napadača.

image
HTV PRESS

Tijekom kampanje u Teksasu 1963., predsjednik Kennedy bio je okružen obožavateljima, pristašama, osobljem i novinarima. Svaki njegov pokret bio je pomno dokumentiran, a ipak posljednje sekunde njegova života prikazane su u samo jednom isječku od 16 sekundi, koji je snimio običan građanin Abraham Zapruder, koji nosi tu odgovornost i prepričava kako živi ostatak života nakon što je vidio užas sa sličice 313.

image
HTV PRESS

Ovaj dokumentarac nastoji staviti glasove u prvi plan. Pratimo Kennedyja od njegova dolaska 21. studenoga 1963., sve do odlaska njegova tijela zrakoplovom Air Force One u Washington DC samo 2 sata nakon tog kobnog pucnja.

Događaji se prikazuju iz sata u sat. Gettyjev muzej i Muzej na šestom katu kod Dealy Plaze čuvaju snimke, fotografije i nevjerojatne usmene priče koje su tek nedavno digitalizirane i stoga ih je vidjelo vrlo malo ljudi, novinara i osoblje Bijele kuće koji su bili prisutni.

image
HTV PRESS

U pozadini tih glasova je mješavina crno-bijelih snimki i onih u boji te glazba tog doba. Kennedyevo ubojstvo i danas je obavijeno kontroverzama, o njemu su napisane tisuće knjiga i snimljeni brojni filmovi.

Istraživanja javnog mnijenja provedena tijekom proteklih desetljeća pokazuju kako mnogi Amerikanci ne vjeruju službenoj verziji Warrenove komisije da je Lee Harvey Oswald "djelovao sam“, već da je posrijedi bila zavjera.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2023 23:28