StoryEditorOCM
TV&RealitySASVIM NEOČEKIVANO

Eurosong kompletno promijenio svoja pravila: evo kako se sada glasa i što su dopustili prvi put u povijesti

Piše SCENA SD
13. svibnja 2023. - 19:25

Način glasanja u Euroviziji ove se godine drastično promijenio, žiri u polufinalu nije imao pravo glasa, već ga je dobio tek u samom finalu.

Eurovizija 2023 je po prvi put u povijesti pružila mogućnost glasanja putem aplikacije zemljama iz cijelog svijeta. Na službenoj stranici Eurovizije, Eurovision TV, navedeno je da, oni koji glasaju preko aplikacije, dobivaju video poruku izabranog izvođača.

Glasanje počinje nakon posljednje pjesme i trajat će 40 minuta, a deset pjesama koje sakupe najviše glasova iz zemalja koje ne sudjeluju na Euroviziji dobit će bodove od jedan do 12. Glasovi iz ovih zemalja računaju se kao glasovi jedne zemlje.

Publika iz zemalja koje sudjeluju u Euroviziji daje ukupno 2.204 bodova. U finalu se boduju i glasovi nacionalnih članova žirija, njih 37 daje ukupno 2.146 bodova. Odvojeno od bodova publike, ovi bodovi čine da svaka zemlja daje bodove od jedan do 12, i to dva puta.

Ako dvije budu imale isti broj bodova u finalu, prednost ima ona država koja ima više bodova iz publike.

Glasanje putem aplikacije funkcionira isto kao slanje SMS poruke ili poziva. Preko aplikacije birate  favorita, a zatim ona sve ostalo odradi za vas: otvara poruku, napiše je umjesto vas, navede kome treba - a vi samo morate pritisnuti "pošalji.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 12:33