StoryEditorOCM
TV&RealityBRAĆA CULKIN

Brat mu je bio najslavnija dječja zvijezda na svijetu, a on mu je ‘ukrao‘ slavu: ‘Nikad nisam bio ljubomoran na njega‘

Piše Damir Leljak/Gloria
1. svibnja 2023. - 08:30

Dok se u "Nasljeđu" s dvojicom braće i sestrom bori za tron u medijskoj kući svoga oca Logana Roya, čiji je lik navodno skrojen po uzoru na magnata Ruperta Murdocha, u svojoj je pravoj obitelji američki glumac Kieran Culkin (40) već ostvario poslovnu prevlast, piše Gloria.

Glumački je "prešišao" braću Macaulaya i Roryja Culkina, koji već dugo nisu ostvarili značajnije uloge, ali to nije učinio beskrupulozno i planirano kao Roman Roy u HBO-ovom crnohumornom hit-serijalu. Sada se prikazuje četvrta i - prema najavama autora Jessea Armstronga - posljednja sezona korporativne verzije "Igre prijestolja", a publika i kritika nižu hvalospjeve. Tako je epizoda pod nazivom "Connor‘s Wedding" na IMDb-u, najvećoj svjetskoj online bazi filmova i serijala, nedavno dobila najvišu ocjenu, što je zadnji put uspjelo serijalu "Breaking Bad" prije deset godina. Uz to je "Nasljeđe", čije je emitiranje počelo 2018., dosad osvojilo čak 52 filmske i televizijske nagrade, među kojima je pet Zlatnih globusa i 13 Emmyja. Kieran je za prvu nagradu bio nominiran triput, za drugu dvaput, ali nije dobio niti jednu. Lani je, međutim, osvojio nagradu Critics‘ Choice za najboljeg sporednog glumca u "Nasljeđu" - iako tvrdi da je nije želio.

image
Hector Mata/Afp

"Nadao sam se da prezenteri neće izgovoriti moje ime. Bilo bi mi lakše da ne moram ništa reći, jer govor nisam ni pripremio," rekao je tada Culkin i nasmijao publiku u dvorani luksuznog losanđeleskog hotela Fairmont Century Plaza.

Snimanje "Nasljeđa" nedavno je završilo, a na oproštajnom partyju održane su karaoke. Kieran je s kolegicom Sarom Snook, koja tumači lik njegove sestre Shiv Roy, otpjevao hit "Love Shack" grupe B-52‘s, a rastanak od ekipe doživio je vrlo emotivno.

"Ne znam kako bih opisao taj osjećaj. Možda nešto između depresije i poricanja," priznao je glumac, čiji je zarada po epizodi u prve dvije sezone navodno bila 100 tisuća dolara. S vremenom se popela na 350 tisuća, a sada je i više. Kieranovo bogatstvo se procjenjuje na pet milijuna dolara, što je i dalje dosta manje od njegova brata Macaulaya, koji je "težak" 18 milijuna dolara. No, kako su pred Kieranom novi projekti, nesumnjivo će mu se bankovni račun povećati. Sinkronizirao je animirani serijal "Agent Elvis", u kojem su glasove posudili i drugi poznati glumci poput Matthewa McConaugheyja i Christine Hendricks, a uskoro će početi snimati film "A Real Pain", redatelja i glumca Jessea Eisenberga. Ta suvremena priča o holokaustu snimat će se u Poljskoj pa Culkin nije sretan što će biti odvojen od obitelji.

Za razliku od brata Macaulaya, koji iza sebe ima jedan razvod, nekoliko propalih veza i probleme s drogom, Kieranov privatni život nije nestabilan i skandalozan. U sretnom je braku s Engleskinjom Jazz Charton (34), stručnjakinjom za zvučne efekte i bivšom manekenkom koja se 2010. iz Londona preselila u New York. Upoznali su se dvije godine kasnije u jednom baru, a Jazz Kieranu nije zamjerila kad je prilikom prvog susreta rekao da je njeno ime "je*eno glupo".

"Bila je u društvu nekog muškarca, a kad je otišao na WC, sjeo sam na njegovo mjesto i upitao Jazz je li joj to dečko. Rekla je da nije, a onda sam je upitao mogu li ja to biti. I otad smo zajedno," otkrio je glumac, koji se s Jazz vjenčao u lipnju 2013. tijekom "road tripa" po Iowi - i to na kiši, s nekoliko stranaca kao svjedocima. Šest godina kasnije dobili su kćerkicu Kinsey Sioux, a u kolovozu 2021. sina Wildera Wolfa.

Kieran je prije godinu dana kupio stan u hipsterskoj njujorškoj četvrti Greenpoint (dotad je 20 godina živio u East Villageu) i ne misli se seliti u Los Angeles. U New Yorku je i odrastao, kao sin propalog brodvejskog glumca Kita Culkina i teleoperaterke Patricie koji su uz njega imali još šestero djece. Nema baš lijepe uspomene iz djetinjstva: otac je 1995. ostavio njegovu majku, a medijske kuće su se naslađivale obiteljskim dramama Culkinovih. Kieran je u rukom napisanom pismu tražio od suda da zabrani novinarima ulazak u sudnicu, gdje se odvijala borba njegovih roditelja za skrbništvo nad djecom.

"Časni sude, molim vas da poštedite moju obitelj daljnjih neugodnosti. Ne vidim u tome nikakav smisao, ionako nam je dovoljno teško," napisao je tada 13-godišnji Kieran, a sudac je njegove molbe - odbio. Glumac do danas ne želi razgovarati s nekim utjecajnim američkim medijima, koji su posljednjih godina više razvlačili njegovog dvije godine starijeg brata Macaulaya, jer im je davao više materijala.

Kieran je također rano krenuo u glumačke vode, a prvu je ulogu ostvario već s osam godina. I to u komediji "Sam u kući", koja je proslavila njegova brata Macaulaya Culkina, kojeg su mnogi nazivali najvećom dječjom zvijezdom nakon Shirley Temple. No, dok je on tumačio glavnu ulogu nestašnog dječaka Kevina McCallistera, Kieran se pojavio kratko, kao njegov rođak Fuller McCallister. Glumio je i u "Sam u kući: Izgubljen u New Yorku", nastavku komedije koja je zaradila gotovo 480 milijuna dolara. Kieran je u nedavnom intervjuu magazinu Esquire rekao kako nije bio ljubomoran zbog bratove uspješne karijere. Štoviše, prema Macku, kako ga je zvao, osjećao je empatiju.

"Bio je dijete, a morao je slavu prihvatiti kao realnost, što nije nimalo jednostavno. Znajući koliko je to težak teret, zbog bratovog uspjeha sam se bojao vlastitog. Imao sam nezdrav odnos prema glumačkom poslu: želio sam ga raditi, ali ne i biti uspješan," otkrio je Kieran, koji je kao dječak glumio i u komičnoj trilogiji "Otac moje nevjeste" te dramama "Moćni par" i "Kućna pravila". Proslavila ga je uloga u komediji "Boemski dani" iz 2002., s glumačkim zvijezdama kao što su Susan Sarandon, Claire Danes i Jeff Goldblum, i donijela mu nominaciju za Zlatni globus i Critics‘ Choice Award.

"Mediji su pisali da je Macaulayev mlađi brat napokon odrastao. Na to sam poludio," rekao je Kieran, koji je glumio i u filmovima "Scott Pilgrim protiv svijeta", "Margaret", "Jazavčar" i "Bez naglih pokreta" te nastupao na Broadwayu. Slava mu nikad nije udarila u glavu pa kaže da mu je najdraža uloga supruga i oca. Najbolja psihoterapija mu je vožnja trajektom po East Riveru, što je počeo prakticirati 2016. kad mu je uginuo mačak Leo. Bilo je to nekoliko tjedana prije početka snimanja pilot-epizode serijala "Nasljeđe", zahvaljujući kojem je napokon postao zvijezda, piše Gloria.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:27