Scena Showbizz

Glumac splitskogA gkm-a govori o školovanju u SAD-u te biranju uloga bez kompleksa

Slavko Sobin: Tek otkako glumim u "sapunici" baka me hvali prijateljicama

Glumac splitskogA gkm-a govori o školovanju u SAD-u te biranju uloga bez kompleksa

Ničemu se ne opirem. Paralelno radim i predstave u kazalištu, TV produkciju, snimam reklame... Zašto bi mene bilo sram glumiti u ‘Dolini sunca’? Moja baka je gledala tri moje predstave u kazalištu, ponosna je, ali tek sad se posebno hvali mnome

Slavko Sobin je mladi splitski glumac koji se nakon godina školovanja i pečalbe u Americi konačno vratio u rodni grad dobivši nedavno stalni angažman u splitskom Gradskom kazalištu mladih. 

Pripadnik je nove generacije hrvatskoga glumišta koja ne zazire ni od jedne vrste glumačkog angažmana, bila riječ o sapunici, reklami, glazbenom spotu ili elitnim formama poput filma i teatra.

Markantnih crta lica, talentirani Splićanin, zahvaljujući mediteranskim korijenima, podsjeća na neke od Almodovarovih muških junaka, pa će biti zanimljivo vidjeti kamo će ga u budućnosti odvesti njegova strast za glumom.

Za bratom u Ameriku

Posebna zanimljivost u Sobinovu životopisu je njegovo školovanje u Americi, na losangeleskoj American Academy Of Dramatic Arts.

- To je prva glumačka škola tamo, s tradicijom od 1884., i zaista ima sjajnu reputaciju. Naši ljudi smatraju da, kad ideš u Ameriku studirati glumu, da ideš na neki tečaj, ali u školi koju sam završio jako se pazi tko će izići s diplomom.

Zašto niste upisali akademiju u Hrvatskoj? 

- Budući da mi je brat u Americi studirao molekularnu biologiju, i ja sam sam tražio američke škole nakon završetka srednje škole. Audicija za ovu bila je u Londonu dok sam još bio maturant, pripremio sam se i prošao dobivši i stipendiju. Zato nisam imao vremena ni razmišljati hoću li nešto upisivati doma.

Sobin je nakon diplome u Americi okusio i čari probijanja u glumačkom svijetu, za koji su potrebni jaki živci, disciplina i vjera u sebe.

- Tamo nisam bio podcjenjivan, ali sam u neko doba shvatio da je moj naglasak, unatoč mom natprosječnom poznavanju engleskog jezika, ipak jak. Moji kolege iz klase bi dobivali neke kompleksnije uloge, a ja bih imao par replika i glumio stražare, policajce, čuvare. Nakon što sam diplomirao, dobio sam radnu vizu na godinu dana, uzela me jedna agentica i neko vrijeme sam išao na audicije. Nažalost, istekla mi je viza i ja sam se vratio.

Slavko Sobin odnedavno igra i ulogu u TV seriji “Dolina sunca”, u kojoj tumači lik Mateja Zlatarića, mladića koji je sin poslovnog partnera glavne obitelji koji će u idućim epizodama izazvati neke kontroverze, povjerio nam je. Zanimalo nas je misli li i on da su uloge u sapunicama nužno zlo.

Treba samo pametno birati

- Ne opirem se sapunicama, zapravo ničemu se ne opirem. Ja sam glumac, moj posao nisu samo elitistički angažmani. Ide mi pomalo na živce taj stav “ja sam kazališni glumac, neću u sapunicu”. Paralelno radim i predstave u kazalištu, TV produkciju, snimam reklame... Zašto bi mene bilo sram glumiti u “Dolini sunca”? Moja baka je gledala tri moje predstave u kazalištu, ponosna je, ali tek sad se posebno hvali mnome prijateljicama.

Pitamo ga i postoji li mogućnost povratka u svjetsku glumačku košnicu.

- Postoji, ali sad nisam spreman na novi početak tamo. Više puta sam u životu počinjao ispočetka i za to treba energije i spremnosti. Mislim da trenutno na području ove regije postoji puno sjajnih prilika za glumce – od filmova do serija, svega ostalog.

Danas samo treba pametno birati. Ima puno stvari koje ovdje još nisam ostvario, sad mi je doma u Splitu predivno raditi i dokazivati se u kazalištu koje naprosto obožavam i uvijek mi je bilo ishodište svega. To je magija, poseban kontakt s publikom i nezamjenjiva mogućnost da dva mjeseca radiš na ulozi. Sretan sam što sam postao članom splitskog ansambla - ponosno će Sobin, najavivši nam novu predstavu na kojoj ovih dana počinje raditi u GKM-u.

- Komad se zove “Ukradena loptica“ i režirat će ga Petar Bosnić, tematski će biti vezan uz nogometno huliganstvo. U njemu će pomiješati mnoge dramske i literarne medije. Jedva čekam prve probe...

ANTONELA MARUŠIĆ              
     foto: ante čizmić / cropix

U Americi bih sigurno glumio terorista

U Americi se na castingu uzimaju glumci koji već svojim likom i manirima odgovaraju karakteru koji tumače. Prevelika je ponuda glumaca i to je jednostavno tako. Ne vjerujem da bih ikad tamo glumio finog dečka odraslog u Bel Airu, prije ću dobiti ulogu terorista i ja nad tim ne kukam. Smatram to svojom prednošću, jer se mogu pokazati u svakoj ulozi.

 

Naslovnica Showbizz