StoryEditorOCM
ShowbizDOBITNICA ZLATNE ARENE

Žene konačno preuzimaju hrvatski film: popričali smo s glumicom Lanom Barić koja se okušala kao redateljica i kaže ‘Iza svake uspješne žene stoji mama koja joj čuva djecu‘

Piše Marko Njegić
10. kolovoza 2022. - 11:36

Lana Barić je u velikom uzletu u posljednje vrijeme.

Nakon što je napisala scenarij za "Terezu37", ovjenčan Zlatnom arenom, ove je godine na Pulskom festivalu osvojila prestižnu nagradu za glavnu žensku ulogu u "Glavi velike ribe", a uspjela je i debitirati kao redateljica kratkometražnog filma "Snjeguljica" i za njega biti nagrađena u Motovunu.

Kako je bilo na dodjeli Zlatnih arena s obzirom na to da se prethodno nije znalo tko su dobitnici? Je li bilo napeto kao na Oscarima?

- Bilo je napeto jer nam nisu rekli prije same dodjele. Ne znam je li napeto ko na Oscarima, nisam nikad bila nažalost (smijeh).

image
Samir Cerić Kovačević

Djelovala si iznenađeno kad je izgovoreno tvoje ime u kategoriji najbolje glavne ženske uloge? Stvarno nisi očekivala nagradu?

- Nisam očekivala, ne. U većini slučajeva ti uvijek jave kad dobiješ, mislila sam možda oni koji su dobili znaju, pa sam bila iznenađena da nije bilo tako – zaista nismo znali prije same dodjele. Ono što je zapravo najnapetije jest pošto je prijenos uživo, kamera dođe pored tebe netom prije nego te prozovu tako da tu otprilike skužiš što znači da je kamerman znao prije mene (smijeh).

Konačno vrijeme za žene

U prigodnom govoru zahvalila si kolegicama iz drugih filmova poput Marine Redžepović ("Zbornica"), Ivane Roščić ("Stric") i Nine Violić ("Baci se na pod")...

- Imala sam priliku izgovoriti njihova imena u javnom prijenosu zato što su napravile sjajne role u svojim filmovima. Konačno su žene počele dobivati prostor na filmu bez da je to iznimka, konačno gledamo punokrvne ženske likove čiji razvoj nije uvjetovan isključivo muškim likom u filmu, gledamo osobe, individue, protagonistice koje nose filmove, gledamo ženske perspektive. Uz to, sve tri su moje prijateljice i kolegice s kojima i sama često surađujem i željela sam ih istaknuti jer su kao i ja bile u konkurenciji za nagradu.

image
Samir Cerić Kovačević

Nagradu si posvetila majci. Koliko je mama fan glumice Lane Barić? Prati li sve tvoje uloge? Zna li ti uputiti koju kritiku?

- Ima ona stara – iza svake uspješne žene stoji mama koja joj čuva djecu. I ta stoji u mom slučaju, ja sam već dugo sama s kćeri i sve ovo bi bilo nemoguće bez moje majke. Osim toga, u svemu mi je velika podrška i to mi puno znači, a mislim i njoj. Prati sve što radim još od studentskih dana u Sarajevu, dolazila je na moje ispite i predstave i tamo i uvijek je uz mene. Veliki je navijač, ali uvijek kaže svoje mišljenje, kakvo god ono bilo i to cijenim. Zapravo, imamo jako lijep odnos koji se razvijao kroz godine i na to sam jako ponosna.

Lik Vesne, nezadovoljne supruge neuspješnog poduzetnika iz "Glave velike ribe", psihološki je nijansiran, a u oko upada i njezina crvena "trajna". Kako ti je bilo odglumiti tu i takvu Vesnu i ima li ona kakvih sličnosti s Lanom?

- Vesna nema puno sličnosti s Lanom, Lana bi iz te i takve zajednice odavno pobjegla glavom bez obzira. Da, radila sam puno na nijansama i na onome što je unutra.

Vesna je tip žene koja prihvaća stvari kakve jesu bez puno propitivanja i zato stavlja sebe, svoje osjećaje i potrebe u drugi plan i s redateljem Arsenom Oremovićem sam radila na detaljima. Međutim, izuzetno je empatična i slojevita i te nijanse sam željela izraditi.

image
Samir Cerić Kovačević

Vizualno, kao i godinama dosad, u suradnji s majstoricom maske Snježanom Gorup našla sam Vesnu u crvenoj kosi, kovrčama, par bora i pjegica. Snježana je zaista majstor, a ja se volim pustiti, volim suradnju na liku sa svim sektorima, to je jedini način. Kostimografkinja Katarina Zaninović je napravila sjajan izbor kostima.

Također, imala sam dva divna partnera – Nikšu Butijera i Nevena Aljinovića-Tota, prekrasni ljudi, sjajni glumci.

Koliko je "Glava velike ribe" refleksija hrvatskog svagdana?

- Ja bih rekla potpuno. Mislim da će mnogi prepoznati Andriju kao "wannabe" poduzetnika koje vidimo svud oko nas, kao i njegovu relaciju sa suprugom koja je odavno nepostojeća u smislu ravnopravnih, intimnih suputnika koji su eventualno nekad bili, a možda zapravo nisu nikad, što je još tužnije.

image
Samir Cerić Kovačević

Nakon Pule promovirala si taj film i na Motovunskom festivalu, ali i gostovala sa svojim kratkometražnim redateljskim debijem "Snjeguljica" za koji si također osvojila nagradu te ga potom predstavila i u Splitu. Dvije nagrade u kratkom roku, jedna za glumu druga za režiju. Bolje ne može?

- I ja kažem! Jako sam sretna. Svaka mi nagrada znači kao da je prva.

Koliko je dugo u tebi čučala ideja za priču "Snjeguljice" i zašto si je baš ti morala ispričati i režirati?

- Ideja mi se pojavila u jedan dan i samo sam je izbacila na papir. Poslije sam još dodatno radila na scenariju. Valjda ću uvijek propitivati poziciju žene u tradicionalnoj obiteljskoj postavci, pa tako i ovdje, a za ovako radikalan pristup koji imam kratka forma je idealna.

'Eva nakon pada'

Ima li sličnosti između ženskih likova "Snjeguljice" i "Tereze37"?

- Kako ne. To su te "nevidljive" žene o kojima cijelo vrijeme pišem.

image
Samir Cerić Kovačević

Kako ti je bilo režirati sebe?

- Malo naporno, jer moraš svaki "tejk" gledati pošto se ne vidiš dok glumiš, zapravo imaš upola manje vremena u snimajućem danu. U idućem filmu to neću ponoviti, iako se glume kao takve ne bih nikad odrekla. Volim svoj posao, uvijek sam ga voljela i s radošću ga radim.

Sad sam samo malo proširila krug djelovanja i, ako dobijem priliku, možda ću se opet režirati u nekom od filmova, ali u idućem ne.

Nakon scenarija "Tereze 37" i režije "Snjeguljice", je li se sve više vidiš kao autorica/redateljica filma nego kao glumica?

- Ne. Ja sebe osjećam kao glumicu i nikad ne bih htjela prestati glumiti. Jedno ne isključuje drugo, zapravo mislim da se mogu jako lijepo nadopunjavati.

Dugometražni film u ulozi redateljice je logičan idući korak za tebe?

- Da, radim na tome. Razvijam dugi film "Eva nakon pada" u produkciji Propeler Filma, dobili smo potporu za razvoj scenarija i razvoj projekta tako da sam na njemu radila u sklopu tri međunarodne radionice, natječaj za produkciju je idući korak.

Već više od dvije godine radim na "Evi" i to jest neki slijedeći korak, već crtam "storyboard" u odnosu na lokacije koje imam u glavi i kakve želim pronaći za film i paralelno s drugim stvarima radim i na tome. Dugi metar je ozbiljna stvar i puno posla, želim biti potpuno spremna.

image

Lana Barić s motovunskom nagradom Corto Montonese

Samir Cerić Kovačević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 05:55